Skip to main content

Zo eenvoudig is uitgeven in eigen beheer

Veel schrijvers zien als hoogste doel om het eigen manuscript, als boek, uitgegeven te zien. Voor velen is het duidelijk dat uitgevers niet in een rij staan om dat allemaal voor je te regelen. De boekenmarkt is helaas een erg moeilijke markt waarbij de meeste uitgevers vooral voor zekerheid gaan. Dus boeken van schrijvers die hun sporen al hebben verdiend en boeken over en met bekende Nederlanders hebben voorrang.

Voor jou dus weinig kans om je boek in de boekwinkel te zien liggen. En dat is dus niet waar!

In de huidige tijd is het prima mogelijk om je eigen boek in eigen beheer uit te geven. Het is ook niet voor niets dat een schrijfster als Paulien Cornelisse haar laatste boek in eigen beheer heeft uitgegeven. Ook Sonja Bakker en J.K. Rowling, de schrijfster van Harry Potter, begonnen met het uitgeven van boeken in eigen beheer. In eigen beheer uitgeven is daarmee geen garantie dat jouw boek een bestseller gaat worden, maar wel een garantie dat je zeker weet dat je manuscript als boek te koop zal zijn in de boekwinkel.

Zo eenvoudig is uitgeven in eigen beheer

Maar is dat dan niet allemaal erg ingewikkeld?

Nee hoor, dat hoeft het niet te zijn. Met een beetje creativiteit, inspanning, tijd en wat ondersteuning van derden is het allemaal mogelijk. We moeten het niet moeilijker maken dan het is, want waar gaat het om?
 • Om te beginnen het drukklaar opmaken van je manuscript nadat het gereed is ( juiste lettertype, marges, pagina nummering, colofon, etc.)
 • Vervolgens dient er een aansprekende flaptekst geschreven te worden en een cover ontworpen voor je boek.
 • Voor de druk van het boek dient nagedacht te worden over de uitvoering (paperback of hardcover), papiersoort en bv de verkoopprijs.
 • Op elk boek dient een barcode te staan, dus moet er een ISBN aangevraagd worden voor je boek.
 • Deze voorbereiding kun je grotendeels zelf uitvoeren. Is het bronmateriaal gereed dan kan het boek gedrukt worden.
 • Na de druk dient je boek beschikbaar te zijn voor verkoop bij de boekwinkels. Dat is mogelijk door het aan te melden bij CB.
 • Als laatste, maar niet vergeten natuurlijk, de promotie van je boek.
E.e.a. vraagt, behalve tijd, waarschijnlijk ook een flinke financiële investering?

Ook deze vraag kunnen we ontkennend beantwoorden. Deelnemers van Schrijverspunt Clusteruitgeverij kunnen een boek al bij alle boekwinkels in België en Nederland te koop aanbieden voor slechts € 7.50 euro (excl. BTW) per maand aan vaste kosten. Behalve de aanvraag van de ISBN heb je verder geen kosten. Je leest het goed voor dat bedrag verschijnt jouw manuscript als een mooi uitgevoerd boek en is het in elke boekenwinkel (ook Bol.com, Standaard boekhandel, Bruna, etc.) te koop.

Dus lage vaste kosten, maar wat verdien ik per verkocht boek?

Deelnemers van Schrijverspunt Clusteruitgeverij kunnen onder andere op basis van Printing on Demand een boek in eigen beheer uitgeven. Schrijverspunt Clusteruitgeverij zorgt er dan voor dat je boek digitaal wordt gedrukt en leverbaar is op elk moment en in het gewenste aantal. De Clusteruitgeverij maakt daarvoor gebruik van de Printing on Demand-service van het CB. Ze leveren goede kwaliteit tegen een laag tarief. Met Printing on Demand betaal je alleen de drukkosten van de boeken die zijn besteld. Dus je hoeft niet te investeren! De levertijd via de boekhandel is binnen 24 uur en het maakt qua uitlevering geen verschil met de levertijd van boeken die bij het CB op voorraad liggen. Steeds meer grote uitgeverijen maken om die reden ook gebruik van POD.

De opbrengst van je boek is afhankelijk van enerzijds de verkoopprijs van het boek en anderzijds de drukkosten per verkocht boek evenals de kosten voor, de boekhandel en CB.

We geven twee voorbeelden:

Stel de drukkosten bedragen per verkocht boek € 5- en de verkoopprijs bedraagt € 15.- dan is je opbrengst per verkocht boek € 2.40*
Stel de drukkosten bedragen per verkocht boek € 5- en de verkoopprijs bedraagt € 17.50- dan is je opbrengst per verkocht boek € 3,71*
*Na aftrek van andere kosten.

Als deelnemer van Schrijverspunt Clusteruitgeverij kun je ook zelf boeken kopen voor eigen verspreiding. Je betaalt dan slechts de kostprijs. Verkoop je die boeken dan zelf aan anderen voor de gekozen verkoopprijs van b.v. € 15, - (en bij de aanschafprijs van € 5.-) dan is je opbrengst per verkocht boek zelfs € 10.- ! Een leuke winst.

De voordelen voor het uitgeven in eigen beheer op een rijtje:
 • 100% zeker dat je boek te koop is in de boekwinkels in België en Nederland
 • Je behoudt zelf de uitgeef- en auteursrechten. Je geeft een boek uit onder je, zelf gekozen, uitgeversnaam.
 • Je bepaalt zelf de opmaak, cover, verkoopprijs, etc. van je boek.
 • De opbrengst per verkocht boek is volledig voor jou
 • Je kunt zelf exemplaren tegen kostprijs inkopen en desgewenst verkopen voor extra winst.
 • Je kunt online de actuele verkoopresultaten volgen
 • Geen investering nodig slechts een maandelijkse bijdrage van € 7.50 (excl. BTW)
 • Gratis advies bij vragen en lukt je iets niet dan kunnen we je, voor een laag tarief, ondersteunen (b.v. ontwerp cover)

Deze voordelen zijn van toepassing voor deelnemers van Schrijverspunt Clusteruitgeverij.

Geen investering nodig, 100% zeker dat je boek te koop is bij de boekwinkels en zeer beperkte kosten die je al terug kunt verdienen bij een beperkte verkoop. Ja, zo eenvoudig is uitgeven in eigen beheer. Vind je het toch te lastig? Dan helpen we je toch?

Als deelnemer aan onze clusteruitgeverij kun je veel zelf regelen maar ook gebruik maken van onze dienstverlening.