1 post
 • images/deelname/vrijeverzen.jpg

  Een vrij vers is een gedicht zonder regelmatige strofebouw. De eerste strofe telt bijvoorbeeld zes, de tweede twee, de derde vijf verzen. Het gaat om poëtische teksten die vooral een sfeer oproepen. De strofe in een vrij vers heeft veelal een eenheid van idee. Vrije verzen hebben vaak eveneens geen vast maatsysteem. Het ontbreken van (eind)rijm komt eveneens vrij vaak voor in het vrije vers. Daarentegen komt binnen- en middenrijm veel voor in vrije verzen en soms zelfs voorrijm.

  Klik op SCHRIJFACTIVITEITEN (tabs hieronder) voor alle mogelijkheden!
  84 gepubliceerde inzendingen
 • Tekst opsturen:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Publicatie: 11-10-2021

Hits: 78

'Ik ontvang graag feedback'

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Oeverturen

Aangepast: 11-10-2021

Oeverturen

Op haar wijde gezicht breken dag en nacht af en aan
blauw en grijs
glijden weg
zacht stromend cellofaan
innig en onverschillig verleid ze haar cipier
de dijk maakt van haar een wild wentelend dier

Haar armen met oevers vol gebroken lucht
weerspiegelen iedere vogelvlucht

Breedsprakig en bekwaam landen de ganzen
Knielend kijk ik het oosten aan, de waterkleuren dansen
Gif, geweld en waterwoede, altijd komt het daar vandaan

Halverwege mijn oeverturen leg ik mijn bundel in het gras.
Dragen of omarmen? Wat doet zij met haar waterlast?

Wanneer ik zwem voel ik hoe haar lichaam precies om het mijne past.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

14.10.21
Feedback:
d/t-schoonheidsfoutje
Zou het kunnen dat ik de titel begrijp?
Verrassend goed!
Show more
 • Christel van Vliet 14.10.21
  Sorry.
  Dankjewel Ik denk dat het voor zich spreekt maar ik weet het niet zeker. het is een fonetische en fysieke uitdrukking van wat er gebeurt wanneer de omgeving ineens een indruk maakt die even iets groter is dan de feiten. Bij een muziek stuk klinkt zo een ouverture als iets dat de luisteraars optilt en brengt bij de rest van het stuk naar je oren toe in kleine partjes zodat je went, dat was de bedoeling van het oeverturen waarbij door te kijken de wijsheid de eigenheid en de schoonheid van een landschap op je netvlies en op je lichaam drukt
12.10.21
Feedback:
Heel beeldrijk gebracht. Wordt ook mooier als je het herleest. In het eerste deel heb je geen interpunctie, in het tweede deel wel. Verandert de sfeer wel wat. Breedsprakerig in combinatie met ganzen is een leuke, treffende vondst, deed me glimlachen, maar persoonlijk had dit zinnetje er voor mij in dit gedicht niet in gehoeven.
Een typfoutje in je eerste strofe: 'verleid' moet 'verleidt' zijn. Ook mooie deze zin.
Show more
 • Erica van Stralen 13.10.21
  Breedsprakig (niet breedsprakerig) deed mij ook even haperen. Maar zoals je zegt: herlezen is ook wat ik een aantal keer deed, dus dat gaf niet.
  Zelf vind ik het juist wel mooi, want dat breedsprakige (en ook het landen in het water) doet een beroep op een nieuw zintuig: het gehoor. Dat voegt voor mij juist wat toe.
  Ben het met je eens voor wat betreft interpunctie: denk dat overal zonder mooier is.
  • Christel van Vliet 14.10.21
   @MaryseVanHal Dank jullie allebei voor de reactie, Wat leuk om te lezen. De hink stap sprong over de breedspraak der ganzen is een geheel eigen poëzie aan het vormen. Dankjewel voor de verbreding van de taal.
  • Erica van Stralen 14.10.21
   @MaryseVanHal Ohhh, wat grappig: sorry! Ik besef mij dat helemaal niet, joh!
  • Maryse Van Hal 13.10.21
   Breedsprakerig automatisch geschreven. Gebruiken wij (in Vlaanderen) bijna altijd. Ik kende eigenlijk zelfs het woord breedsprakig niet. Er zijn zo van die kleine verschillen in woordgebruik, uitspraak, intonatie, klemtonen, stemhoogtes, ... 🙂.
 • Christel van Vliet 14.10.21
  Sorry. Neem me niet kwalijk.
  • Maryse Van Hal 14.10.21
   Is helemaal niet erg hoor! Zo heb ik er eens twee dagen over gedaan om te begrijpen waarom een gedicht dat voor de rest helemaal rijmde bij de laatste en dikwijls belangrijkste zin in een gedicht dat niet deed. Was gewoon omdat in het Nederlands Nederlands tram als trem wordt uitgesproken en niet gewoon als tram zoals in het Vlaams 😁.
11.10.21
Feedback:
Zo moet een gedicht zijn (naar mijn smaak). Kennelijk heb je de titel aangepast (want Erica noemt het anders), maar het kan allebei, aangezien oeverturen al in het gedicht voorkomt.
Show more
 • Erica van Stralen 13.10.21
  Niet aangepast, hoor Arjan: er stond al Oeverturen, wat leest als Ouverture. Vandaar. Mooi, he?

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
De Spelen
131
Lezen?
02102021 Vredenburg Utrecht
98
Lezen?