SCHRIJFACTIVITEIT: VRIJ VERS

Een vrij vers is een gedicht zonder regelmatige strofebouw. De eerste strofe telt bijvoorbeeld zes, de tweede twee, de derde vijf verzen. Het gaat om poëtische teksten die vooral een sfeer oproepen. De strofe in een vrij vers heeft veelal een eenheid van idee. Vrije verzen hebben vaak eveneens geen vast maatsysteem. Het ontbreken van (eind)rijm komt eveneens vrij vaak voor in het vrije vers. Daarentegen komt binnen- en middenrijm veel voor in vrije verzen en soms zelfs voorrijm.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Gede(sin)formeerd

Publicatie: | Bastiaan Zwiers
Kernenergie kom op,
roept de man met de misvormde kop,
die, door radioactieve straling aangetast,
nu bijna niet meer op zijn lichaam past. 

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
14.04.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Begrijp ik goed dat jij tegen kernenergie bent?
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Bastiaan Zwiers 15.04.22
    Hi Monetta,
    Nou dat ligt nu wat genuanceerder :). Mijn twee versjes hierover zijn mijn eerste schrijfsels ooit. Geschreven op mn 15e in Havo 4 als reactie op de button "Kernenergie, nee bedankt" van Pietje Dijkstra. Hij was een vriend en ik wilde hem wat plagen nadat ik beweerde dat ik het beter kon dan de voorbeelden van Hoog en Laag rijm die we bij de les Nederlands kregen voorgeschoteld. Wat de teksten waren weet ik niet meer, wel dat je die alleen maar hoog boven de regel of eronder moest schrijven. Dat verbaasde en triggerde me om zelf versjes te gaan schrijven. Toen was kernenergie ook voor mij het het meest afschrikwekkende denkbaar. Ondertussen weet ik dat het afvalprobleem en het gevaar altijd sterk overdreven zijn, omdat olie en gas producenten hun belangen in het gedrang zagen komen. Er is altijd goede marketing tegen kernenergie gevoerd. Als je Arjen Lubach moet geloven is het de schoonste energiebron en het afval goed en afdoende op te bergen. Toch zou ik niet graag naast zo'n centrale wonen ...

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.