Nieuwtjes

Heb je een tip over nieuws of wil je een artikel toevoegen voor deze rubriek?

Leden kunnen een tip geven voor een nieuwtje of zelf een lezenswaardig artikel met relevante informatie toevoegen. Door in te loggen verschijnt hieronder een formulier!

Heb je zelf een artikel geschreven? We ontvangen graag je artikel ter beoordeling. Bij geschiktheid publiceren we je artikel z.s.m..

Volg ons ook op Twitter

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Voor de tweede keer verschijnt er een Kookboekenweekgeschenk, dit jaar geschreven door amuseur en - zoals hij zelf zegt - kiloknaller Paul de Leeuw. Dat maakte hij zojuist bekend bij het programma M van Margriet van der Linden op NPO 1. Na het succesvolle Kookboekenweekgeschenk Smaakmakers van vorig jaar - met recepten van zeven toonaangevende culinaire auteurs - verschijnt dit jaar Smaakmaker: ‘Bij wie crème fraîche in de aders vloeit’ (naar een gedicht van Hendrik Tollens).

KKBW18 Hero Paul de Leeuw 960TV- en theatermaker Paul de Leeuw is al jaren groot liefhebber van kookboeken en schreef in 2012 het autobiografische kookboek ‘kHebjelief, en trek!. Smaakmaker: ‘Bij wie crème fraîche in de aders vloeit’ van Paul de Leeuw wordt in de Kookboekenweek, van 10 t/m 18 november, door de (kook)boekhandel cadeau gedaan aan klanten bij aankoop van € 19,50 aan kookboeken. Paul de Leeuw is enthousiast begonnen aan het samenstellen van het Kookboekenweekgeschenk. ‘Pap, hou je aan het recept!’, hoort hij regelmatig van zijn kinderen. Zelf zegt Paul: “Kookboeken zijn voor velen een droom of een uitkomst, voor anderen een gids en voor mij vaak een uitgangspunt. Om daarna gecorrigeerd te worden. Maar altijd een genot om in te lezen en uit te koken!” Aan de vooravond van de campagne wordt Het Gouden Kookboek uitgereikt en in het laatste weekend van de Kookboekenweek wordt de Johannes van Damprijs uitgereikt.

Kookboekenweek
De Kookboekenweek stond voorheen bekend als de Kookboeken7daagse, een initiatief van Fusina Verloop. Zij startte deze campagne elf jaar geleden en gaf het kookboek het verdiende podium, in de boekwinkel en in de media. Sinds 2018 heeft de CPNB deze campagne overgenomen en zet deze door onder de naam Kookboekenweek. Tijdens deze kookboekencampagne zijn er tal van activiteiten in de gespecialiseerde kookwinkels, boekhandels, bibliotheken en warenhuizen maar ook in restaurants en kookstudio's. Men kan auteurs en chefs ontmoeten, er zijn speciale kookboekenworkshops en Bijzonder Collecties van de Universiteit van Amsterdam organiseert op 17 november het Foodie Festival.

Het Gouden Kookboek
Aan de vooravond van de campagne wordt Het Gouden Kookboek uitgereikt, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het voorgaande jaar. Juryvoorzitter Janny van der Heijden zal samen met haar vakjury de spanning opbouwen door ruim voor de Kookboekenweek de shortlist bekend te maken met daarop de beste kookboeken van het jaar. In 2017 waren Nadia Zerouali en Merijn Tol met Souq de trotse winnaars.

Johannes van Damprijs
In de Kookboekenweek wordt ook de Johannes van Damprijs uitgereikt. Deze internationale oeuvreprijs wordt jaarlijks door de Bijzondere Collecties toegekend aan een persoon die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomische cultuur. De prijs wordt uitgereikt op de eerste dag van het door Bijzondere Collecties georganiseerde Amsterdam Symposium on the History of Food, dat 16 en 17 november plaatsvindt. Topchef Yotam Ottolenghi won de Johannes van Damprijs in 2017.

Bron:CPBN

Dit artikel delen?
Pin It

Advertentie LekkerBoek

vakantietijd
Volg ons ook op Twitter
schrijfwedstrijd agenda

Wil je ons ook ontmoeten op de sociale media?

Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2018