Voor schrijvers, door schrijvers
55 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Volksverhalen

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als ongeschreven vertelling richtte een sproke zich tot ongeletterde volwassenen.

De bekende sprookjes kennen we natuurlijk allemaal maar we lezen/horen ook graag verhalen die zelf verzonnen zijn. In deze rubriek bieden we de mogelijkheid om zelf verzonnen sprookjes of een fabel toe te voegen. Gewoon om lekker voor te lezen voor kinderen of wie ze ook maar horen wil.

Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

601 Hits

Publicatie op:
Paasavond op tijd gered
Het was de dag voor Pasen,.
Helaas zou Paasavond dit jaar niet zo heel leuk gaan verlopen. Want tot grote schrik van alle boerderij, weide en bloem dieren, is er blijkbaar nog niet één paasei verstopt. Ieder jaar op Paasavond, dan mogen namelijk alle jonge diertjes zich gaan verheugen om vrij en blij in de groene wei een groot paasei te gaan zoeken. Dit is een traditie al vele jaren, die dus zoals het er nu naar uit ziet niet door zal kunnen gaan. Je kunt je dan ook wel voorstellen hoe verdrietig de jonge dieren zullen zijn als zij te horen zouden gaan krijgen; 'Helaas lieve kinderen maar dit jaar komt er geen paashaas want er zijn geen paaseieren.'

Er was érgens iets mis gegaan in communicatie met elkaar, want niemand weet wie en allen denken zij aan een ander paar. Ze beginnen daar staande in de Grote Eendenlaan elkaar te beschuldigen en er ontstaat een klein partijtje kabaal, met wat minder aardige woorden naar elkaar. 'Niemand is er eigenlijk echt schuldig aan maar, toch is het ook een beetje de schuld van allemaal.'

De vleugels in de hoogte duwende roept plots het kraaiende haantje; 'Zeg wat denken jullie ervan! Is het niet juist zaak om onze hoofden erbij te houden, in plaats van hier een beetje te blijven staan mopperen en doen. We kunnen nu beter eens samen gaan bekijken of dit wellicht nog kan worden opgelost en deze paasavond nog kan worden gered voor al onze lieve kleine kindertjes.'
'Tja' zei de kakelende kip, 'U heeft gelijk verhip, we staan hier alleen maar onze tijd te verdoen en zijn er niets mee opgeschoten!'
De huppelende paashaas zet daarop een stap naar voren, neemt meteen de leiding en zegt; 'Hup aanpakken en wel nu! Het lijkt mij het beste om nu meteen heel snel naar de boerderij te gaan om de paaseieren op te halen, als deze er nog zijn natuurlijk. Maar maken jullie jezelf niet te druk, samen lukt het ons, geen zorgen.'

De één na de ander zetten een sprintje, vliegend, fladderend, wippend, huppelend op weg naar de boerderij. Het dartele lammetje neemt daarbij op zijn rug het chocolade paaseitje en het donzig kuikentje. Zij waren niet zo snel, dus vandaar,.. nu helpen elkaar.
Zo komen ze allen dus aan op de boerderij en zien daar zojuist de boer en de boerin, die druk in gesprek zijn met het honingzoete bijtje en het zoemende hommeltje. Zij krijgen beiden een heel goed nieuws te horen en oh ohh wat een geluk lachten zij beiden.

Ze vliegen snel richting alle andere dieren, die er nu allemaal zijn en zeiden; 'Lieve allemaal wij hebben een geweldig goed en fijn nieuws, er is geen enkel paasei meer om te verstoppen helaas.' Het honingzoete bijtje en het zoemende hommeltje kijken elkaar even met lachende oogjes aan. Het chocolade paaseitje ziet dat gebeuren en fronst eventjes zijn kleine koppie..
'Zeg kunnen jullie ons eens even gaan uit te leggen misschien wat jullie nu eigenlijk precies bedoelen? Hoezo geen enkel paasei meer om te verstoppen?' Alle anderen dieren knikken instemmend,..'Ja vertel eens wat jullie precies bedoelen.'

Inmiddels is zowat bij hen allen de hoop op een goede afloop wel een beetje verloren gegaan. Tja geen enkel paasei meer te verstoppen, eigenlijk zegt dat al wel voldoende en ze laten allen hun schoudertjes nog verder zakken. Hoe kunnen die twee daar, bijtje en hommeltje nu spreken over een goed en fijn nieuws.. Pfft wat een rot opmerking zeg!

Door elkaar heen piepend, zoemend, tokkend, kraaiend, zijn ze nu toch echt wel een beetje boos.
Het honingzoete bijtje en het zoemende hommeltje zien plotsklaps in dat hun woordspeling niet helemaal goed is binnengekomen, slechte communicatie weer dus. Maar ze zijn nog niet van plan dat nu toe te geven en beiden kuchen en vertellen hun bevindingen van een waarom 'goed nieuws.'  Want wat blijkt, er is een lief fladder vlindertje geboren deze nacht, in de stal van de boer en de boerin.
Deze zijn de nieuwgeboren ouders met hun pasgeborene gaan feliciteren en daar liep heel toevallig de lapjeskat van de buren de hoek om die kwam eens even, nieuwsgierig als zij is, kijken vanwaar het lachen kwam.

Juist toen zag de boerin iets kleurrijks vanuit haar ooghoek. Ze liep erop af en warempel, een hele grote rieten paasmand versiert met prachtige linten en daarin een heleboel mooie beschilderend grote paaseieren! Toen dacht dus de boerin, hier moet iets mis zijn gegaan. Want waarom anders zou deze prachtige paasmand gevuld met vele beschilderde paaseieren, hier zo nog staan. 'Snappen jullie nu dus wat er is gebeurt vandaag?' Maar wacht we zullen het even verder vertellen dit verhaal. Stiekem vinden het bijtje en hommeltje de aandacht wel leuk die ze samen nu krijgen hihi.

'Alle paaseieren,' zo vervolgen zij nu,.'Zijn heden deze middag door de boer en boerin allemaal verstopt in de groene weide. Dus jullie begrijpen nu wel dat wij spreken over goed en fijn nieuws.' Alle dieren knikken nu en ja zelfs lachen allemaal.
Enorm opgelucht en blij, tokkend, kraaiend, zoemend, piepen zij allen,. 'Poehh poehh wat een dag, wat een gebeuren!'
Zij kunnen nu allemaal met een gerust hart op weg gaan naar hun huisje en hun kindertjes gaan vertellen dat zij allemaal over ongeveer een uurtje worden verwacht bij het kleine rozenpoortje voor de groene weide.

Opgewonden lopen ze snel naar huis en vertellen hun dieren kindertjes dat ze over een klein uurtje naar de groene weide zullen gaan, om de paaseieren te gaan zoeken. En zo loopt het toch nog goed af voor hen allemaal. Alle ouders genieten als ze hun jonge kindertjes zo blij en vrij in de groene weide zien zoeken en als ze dan een mooi paasei vinden, dan glunderen ze net zo hard mee, dat hebben ze toch maar mooi als ouders op weten te lossen, daar zijn ze het allen mee eens. Maar ook voelen zij zich zo blij dat de boer en de boerin er zijn, want dat is toch een wel heel dankbaar iets, dat er nog mensen bestaan mogen die ten alle tijden, met hun dieren begaan blijven.

Het werd nog een geweldige feestelijke paasavond met als eregasten,. Je raadt het zeker al?
Ja inderdaad, de boer en de boerin en ook zij hadden het reuze naar hun zin. Ze zagen hoe hun dieren lachten dansten en zongen en prijsden zichzelf rijk met deze bijzondere band met elkaar.
Zij sloten allen dit feestje dan ook af met de woorden; 'We horen ervoor elkaar te zijn, mens en dier zijn van gelijke waarde.'
Waarna ze nog eens het verhaal van Pasen en onze lieve heer vertelde en daarna was het echt de hoogste tijd om te gaan, zelfs de maan die knikte met zijn bol en geeuwde. Zo kwam er dus een einde aan een wel heel bijzonder dag en liepen mens en dier, heel gelukkig met elkaar terug naar huis hol nest bed, waar ze tevreden in slaap vielen. 
Het was dus precies zo gegaan als de huppelende paashaas had gezegd,. dat het allemaal wel goed zou komen en inderdaad,hij had gelijk gekregen!

Ik wens ieder mens en dier via dit schrijven hier
Een Vrolijk Paasfeest toe,..


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Paasavond op tijd gered"

11.07.20
Feedback schrijfkwaliteit
Correctie oude waardering
  • Tevredenheid over de schrijfkwaliteit
    100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • De drie Webbetiers (312) Martin Reekers 22-04-2020

    Er was eens, niet zo lang geleden, een land waar de mensen leden aan een vreselijke virale ziekte, zonder dat zelf in de gaten te hebben. De koning van het land had samen met zijn concubine de heks...

    Lees meer: De drie Webbetiers