Voor schrijvers, door schrijvers

Volksverhalen

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als ongeschreven vertelling richtte een sproke zich tot ongeletterde volwassenen.

De bekende sprookjes kennen we natuurlijk allemaal maar we lezen/horen ook graag verhalen die zelf verzonnen zijn. In deze rubriek bieden we de mogelijkheid om zelf verzonnen sprookjes of een fabel toe te voegen. Gewoon om lekker voor te lezen voor kinderen of wie ze ook maar horen wil.

368 Hits

Publicatie op:
Kleine rivier met groot geheim

 Het kleinste riviertje op Nederlands grondgebied meet slechts negen kilometer. Het is de Niers, welke ontspringt in de buurt van München Gladbach in Duitsland en stroomt vanuit Goch via Ven-Zelderheide Nederland binnen om uiteindelijk bij Gennep op te gaan in de Maas. Er is geen scheepvaart op dit riviertje. Het is één van de mooiste en rustigste natuurgebieden die er zijn. Ven-Zelderheide is een van de zogenaamde black spots in Nederland, waar je mobiele telefoon totaal geen bereik heeft, zelfs vandaag de dag niet. Gennep was ooit een vestingstadje in de vorm zoals die er nu nog te vinden is, in onder andere Naarden. Het kasteel, het Genneperhuis is geheel verdwenen. Of toch niet?

 Tussen de Maas en de oude verbindingsweg Nijmegen – Venlo (N-271) ligt een strook van amper een paar honderd meter, een soort niemandsland. Te klein om volledig te benutten als bijvoorbeeld landbouwgrond, er zijn trouwens ook geen toegangswegen. Dit is de wereld van het vergeten Niersvolk. Tussen de ruïnes van het kasteel en haar fundamenten wonen zij al eeuwen lang.

 De leefomgeving van het Niersvolk werd vroeger meermaals bedreigd door het hoge water. Het woongebied liep dan telkens onder water waardoor dit volk gedwongen was om richting het hoogste punt te gaan, naar de terp. Tegenwoordig kun je deze plek nog steeds zien bij het notariaat van Gennep. Er woont nog een hoogbejaarde veeboer in die buurt, die zich een lichtjesoptocht kan herinneren uit de tijd dat hij een kleine jongen was. De man staat als zonderling bekend. Mensen zien hem als paradijsvogel. Het hoge water vormt nauwelijks een bedreiging meer door hogere dijken en de recent aangelegde overloopgebieden. In geschiedenisboeken is amper iets over het Niersvolk te vinden. Niet verwonderlijk natuurlijk, ze meten hooguit 35 centimeter als ze volwassen zijn. In het grasveld dus niet te zien. Maar ze zijn er wel degelijk.

 Enkel de ooievaars die jaarlijks Gennep in grote getale bezoeken weten waar het volk zich precies ophoudt. Toch laat het volk soms van zich horen. Op de begraafplaats van Gennep bijvoorbeeld. Hier branden iedere kerst weer waxinelichtjes op elk graf. Niemand wordt daar overgeslagen of vergeten in tegenstelling tot het Niersvolk zelf, en dat willen ze graag zo houden. Opdat iedereen lang en gelukkig mag leven. Wie ooit een kanotochtje maakt met zijn vader en moeder op de Niers heeft de meeste kans om het volk te zien. Ze zijn namelijk dol op het geluid van lachende kinderen.

Let op de groene puntmutsjes tussen het gras.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Kleine rivier met groot geheim"

11.07.20
Feedback:
Correctie oude waardering
  • Schrijfkwaliteit
    3.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig