Voor schrijvers, door schrijvers
Sprookje

Volksverhalen

Aantal gepubliceerde inzendingen: 61

Kleine rivier met groot geheim

 Het kleinste riviertje op Nederlands grondgebied meet slechts negen kilometer. Het is de Niers, welke ontspringt in de buurt van München Gladbach in Duitsland en stroomt vanuit Goch via Ven-Zelderheide Nederland binnen om uiteindelijk bij Gennep op te gaan in de Maas. Er is geen scheepvaart op dit riviertje. Het is één van de mooiste en rustigste natuurgebieden die er zijn. Ven-Zelderheide is een van de zogenaamde black spots in Nederland, waar je mobiele telefoon totaal geen bereik heeft, zelfs vandaag de dag niet. Gennep was ooit een vestingstadje in de vorm zoals die er nu nog te vinden is, in onder andere Naarden. Het kasteel, het Genneperhuis is geheel verdwenen. Of toch niet?

 Tussen de Maas en de oude verbindingsweg Nijmegen – Venlo (N-271) ligt een strook van amper een paar honderd meter, een soort niemandsland. Te klein om volledig te benutten als bijvoorbeeld landbouwgrond, er zijn trouwens ook geen toegangswegen. Dit is de wereld van het vergeten Niersvolk. Tussen de ruïnes van het kasteel en haar fundamenten wonen zij al eeuwen lang.

 De leefomgeving van het Niersvolk werd vroeger meermaals bedreigd door het hoge water. Het woongebied liep dan telkens onder water waardoor dit volk gedwongen was om richting het hoogste punt te gaan, naar de terp. Tegenwoordig kun je deze plek nog steeds zien bij het notariaat van Gennep. Er woont nog een hoogbejaarde veeboer in die buurt, die zich een lichtjesoptocht kan herinneren uit de tijd dat hij een kleine jongen was. De man staat als zonderling bekend. Mensen zien hem als paradijsvogel. Het hoge water vormt nauwelijks een bedreiging meer door hogere dijken en de recent aangelegde overloopgebieden. In geschiedenisboeken is amper iets over het Niersvolk te vinden. Niet verwonderlijk natuurlijk, ze meten hooguit 35 centimeter als ze volwassen zijn. In het grasveld dus niet te zien. Maar ze zijn er wel degelijk.

 Enkel de ooievaars die jaarlijks Gennep in grote getale bezoeken weten waar het volk zich precies ophoudt. Toch laat het volk soms van zich horen. Op de begraafplaats van Gennep bijvoorbeeld. Hier branden iedere kerst weer waxinelichtjes op elk graf. Niemand wordt daar overgeslagen of vergeten in tegenstelling tot het Niersvolk zelf, en dat willen ze graag zo houden. Opdat iedereen lang en gelukkig mag leven. Wie ooit een kanotochtje maakt met zijn vader en moeder op de Niers heeft de meeste kans om het volk te zien. Ze zijn namelijk dol op het geluid van lachende kinderen.

Let op de groene puntmutsjes tussen het gras.

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Luc Verschuren
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 231
Publicatie op .
Tags: Sprookje

Geef een waardering voor: "Kleine rivier met groot geheim"

Geschreven door Luc Verschuren . Geplaatst in Volksverhalen.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
11.07.20
Feedback:
Correctie oude waardering
  • Lezenswaardig:
    60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Nu te koop...