Voor schrijvers, door schrijvers
Sprookje

Volksverhalen

Aantal gepubliceerde inzendingen: 61

Het prachtige sprookjesboek(2)

 Teleurgesteld en enigszins verslagen ging hij terug naar zijn slaapkamer. Het regenachtige weer was net zo grijs als zijn humeur. Wat was dan die toverspreuk? Zijn moeder had het hem gezegd maar hij wist zich echt geen raad. Zijn eigen naam stond in het boek. Maar zijn naam was ook de naam van zijn opa.

 Naar goed gebruik werd de eerstgeboren zoon vaak vernoemd naar vader of grootvader, in zijn geval was dat allebei hetzelfde. Helaas kon hij het zijn vader niet vragen want die was al overleden toen hij nog jonger was. Misschien wist opa raad?

 

 Hij stuurde opa een WhatsApp-berichtje. Opa reageerde vrijwel meteen en vroeg zich tevens af waarom het zo lang geduurd had voordat hij eindelijk deze vraag kreeg. Het antwoord was net zo eenvoudig als logisch. Opa stuurde het volgende WhatsApp-berichtje terug;

“Prachtig sprookjesboek open je verhalen voor mij” gevolgd door je eigen, onze, naam. Grt Opa.

 

 Zou het werkelijk zo simpel zijn? Nadat hij zichzelf ditmaal in zijn bed geïnstalleerd had, de deken opgetrokken tot aan zijn nek sprak hij de woorden zachtjes maar zelfverzekerd uit;

“Prachtig sprookjesboek open je verhalen voor mij, Pieter Penseel”.

 

 Het magische moment was daar. Het boek kwam als het ware tot leven! Pieter wist niet precies wat hij eerder opmerkte: de wonderbaarlijke geuren, de intense kleuren of het symfonische geluid van het geblader van het prachtige sprookjesboek. Zijn kamer was gevuld met de lekkerste geuren denkbaar, verse bloemen in een vaas, pas gemaaid gras, warme appeltaart, de geur van buiten na een lentebui, de mooiste kleuren vulden zijn slaapkamer, en dat alles bij elkaar! Het geblader klonk als de mooiste muziek ooit gehoord. Pieter zei; “Stop”. Het prachtige sprookjesboek stopte het geblader en viel stil op bij een verhaal over het Niersvolk. Kleine rivier met groot geheim. Hij wist dat deze serie verhalen ook de favoriet van zijn Opa Pieter waren.

 

 Vlug begon hij te lezen, alle tijd en ruimte om zich heen waren plotsklaps verdwenen. Pieter voelde de rivier De Niers onder zich met elke letter uit het sprookje voelde hij zich meer en meer verbonden. De geur van de omgeving nam hij waar, het geluid van de eenden en andere vogels en hij was zelf te midden van het Niersvolk wat hem hielp om de kano naar Nederland te begeleiden. Hij herkende zelfs zijn eigen vader in het Niersvolk en het leek zelfs alsof zijn vader de leider was! Dat betekende dat hij de zoon van de leider was. Zijn vader was geliefd bij het Niersvolk en hij werd op handen gedragen. Een vrouw van het Niersvolk kwam naar hem toe, zij had het gezicht van zijn moeder, ze zei: “je moeder had toch gelijk, Pieter”. En dat klopte, zonder zijn moeder kon hij dit avontuur niet beleven. Hij viel boven het prachtige sprookjesboek in diepe slaap. Zijn moeder ordende zijn bed later en legde het prachtige sprookjesboek geopend naast hem op het nachtkastje. Ze wist precies welke avonturen haar zoon Pieter beleefde. Tevreden maakte zij de lamp uit en kuste haar zoon goede nacht. Pieter sliep als een roos en beleefde zijn avontuur tussen het Niersvolk op de rivier de Niers verder richting Nederlands grondgebied.

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Luc Verschuren
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 236
Publicatie op .
Tags: Sprookje

Geef een waardering voor: "Het prachtige sprookjesboek(2)"

Geschreven door Luc Verschuren . Geplaatst in Volksverhalen.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!