Voor schrijvers, door schrijvers
Sprookje

Volksverhalen

Aantal gepubliceerde inzendingen: 61

Het Niersvolk groeit

 Een bijkomend voordeel van ongekende omvang, dat men van te voren duidelijk niet verwacht had bij de aanleg ervan, heeft het Niersvolk verrassend in de kaarten gespeeld. Waar vroeger alles met voornamelijk eenden vervoerd diende te worden is nu sneller en minder gevaarlijk geworden. Toegegeven het heeft lang geduurd voordat de eenden gehoorzaamden en het toelieten dat er lasten vervoerd werden op hun rug en achter hen aan. Het op- en aftuigen van de hengsels werd nogal eens vergeten waardoor menig mens zich afvroeg of hier sprake was van dierenmishandeling. Gelukkig is een eend van nature schuw waardoor slechts een enkeling hier acht op heeft geslagen. Hoe anders is dat bij hun soortgenoten in de steden die om elk stukje brood vechten? Het Niersvolk zorgt goed voor hen die een bijdrage leveren aan de instandhouding van het volk. Een win-win situatie.

  Zo maakt het Niersvolk dankbaar en gretig gebruik van de vele dassentunnels die overal in de provincie zijn aangelegd en hebben zo zelfs de route naar het Mergelvolk over het land weer helemaal hersteld. Familieleden werden na lange tijd herenigd en intussen zijn er weer diverse huwelijken gesloten en zijn beide volken weer terug op een respectabel aantal waar zij eerst met uitsterven bedreigd werden. Ook in Zuid-Limburg gaat het weer verrassend goed met het Mergelvolk, dat komt mede doordat de locatie Beatrix-haven nabij Maastricht eindelijk gesloten werd. Het Mergelvolk was op sterven na dood door het jarenlange mergelgewin waardoor steeds meer leefgebied verdween.

  Lang geleden is er vriendschap gesloten met Reintje en zijn soortgenoten waardoor het volk ook weer diep in de nacht op pad kan om hun leven zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Ondanks dat alles zit de schrik er tegenwoordig goed in. In het dorp Heijen, naast Gennep gelegen is onlangs Bor de wolf gefotografeerd. Voor het eerst in ruim 100 jaar is de aloude vijand van weleer weer terug. Tot vandaag de dag heeft hij de geur van het Niersvolk nog niet ontdekt maar als dat gebeurt verplaatst ook het leven van dit volk zich achter gesloten deuren. Niemand denkt graag terug aan het slagveld wat Bor en zijn soortgenoten hadden aangericht. Om nu nog kippenvel van te krijgen.

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Luc Verschuren
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 255
Publicatie op .
Tags: Sprookje

Geef een waardering voor: "Het Niersvolk groeit"

Geschreven door Luc Verschuren . Geplaatst in Volksverhalen.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
11.07.20
Feedback:
Correctie oude waardering
  • Lezenswaardig:
    60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Nu te koop...