Voor schrijvers, door schrijvers

Volksverhalen

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als ongeschreven vertelling richtte een sproke zich tot ongeletterde volwassenen. Via de orale traditie kregen zij de moraliserende verhalen mee. Tegenwoordig zijn "sprookjes" kinderverhalen met levenslessen. Het verschil tussen een sprookje en een fabel is soms moeilijk te vinden omdat ook in een sprookje dieren menselijke trekjes hebben. Het grote verschil tussen een fabel en een sprookje is de moraal. De fabel wil mensen een spiegel voorhouden, wil iets aan de kaak stellen en daarnaast , in een sprookje overwint altijd het goede, in een fabel is dat niet zo.
De bekende sprookjes kennen we natuurlijk allemaal maar we lezen/horen ook graag verhalen die zelf verzonnen zijn. In deze rubriek bieden we de mogelijkheid om zelf verzonnen sprookjes of een fabel toe te voegen. Gewoon om lekker voor te lezen voor kinderen of wie ze ook maar horen wil.

Aantal gepubliceerde inzendingen: 52
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Het Niersvolk groeit

| Luc Verschuren

 Een bijkomend voordeel van ongekende omvang, dat men van te voren duidelijk niet verwacht had bij de aanleg ervan, heeft het Niersvolk verrassend in de kaarten gespeeld. Waar vroeger alles met voornamelijk eenden vervoerd diende te worden is nu sneller en minder gevaarlijk geworden. Toegegeven het heeft lang geduurd voordat de eenden gehoorzaamden en het toelieten dat er lasten vervoerd werden op hun rug en achter hen aan. Het op- en aftuigen van de hengsels werd nogal eens vergeten waardoor menig mens zich afvroeg of hier sprake was van dierenmishandeling. Gelukkig is een eend van nature schuw waardoor slechts een enkeling hier acht op heeft geslagen. Hoe anders is dat bij hun soortgenoten in de steden die om elk stukje brood vechten? Het Niersvolk zorgt goed voor hen die een bijdrage leveren aan de instandhouding van het volk. Een win-win situatie.

  Zo maakt het Niersvolk dankbaar en gretig gebruik van de vele dassentunnels die overal in de provincie zijn aangelegd en hebben zo zelfs de route naar het Mergelvolk over het land weer helemaal hersteld. Familieleden werden na lange tijd herenigd en intussen zijn er weer diverse huwelijken gesloten en zijn beide volken weer terug op een respectabel aantal waar zij eerst met uitsterven bedreigd werden. Ook in Zuid-Limburg gaat het weer verrassend goed met het Mergelvolk, dat komt mede doordat de locatie Beatrix-haven nabij Maastricht eindelijk gesloten werd. Het Mergelvolk was op sterven na dood door het jarenlange mergelgewin waardoor steeds meer leefgebied verdween.

  Lang geleden is er vriendschap gesloten met Reintje en zijn soortgenoten waardoor het volk ook weer diep in de nacht op pad kan om hun leven zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Ondanks dat alles zit de schrik er tegenwoordig goed in. In het dorp Heijen, naast Gennep gelegen is onlangs Bor de wolf gefotografeerd. Voor het eerst in ruim 100 jaar is de aloude vijand van weleer weer terug. Tot vandaag de dag heeft hij de geur van het Niersvolk nog niet ontdekt maar als dat gebeurt verplaatst ook het leven van dit volk zich achter gesloten deuren. Niemand denkt graag terug aan het slagveld wat Bor en zijn soortgenoten hadden aangericht. Om nu nog kippenvel van te krijgen.

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 109

(De gemiddelde waardering is 3 door 1 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 3 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter inactiefSter inactief
 

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Sprookje
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Slechts vier woorden zijn belangrijk

Geschreven door Els Mertens. Geplaatst in 55 woordenverhaal.
“Ik hou van jou.”“Dat hoef je toch niet iedere dag te herhalen?”“Jawel. Want voor je het weet, kan het niet meer.”“Doe niet gek!”Een luide knal volgde.Ik bleef achter met e...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Een klein muisje gaat op stap

07, apr, 2020 Brigitte B

Paasavond op tijd gered

12, apr, 2020 Brigitte B

De kever en de spin

23, mrt, 2020 Brigitte B
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!