Voor schrijvers, door schrijvers

Volksverhalen

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als ongeschreven vertelling richtte een sproke zich tot ongeletterde volwassenen. Via de orale traditie kregen zij de moraliserende verhalen mee. Tegenwoordig zijn "sprookjes" kinderverhalen met levenslessen. Het verschil tussen een sprookje en een fabel is soms moeilijk te vinden omdat ook in een sprookje dieren menselijke trekjes hebben. Het grote verschil tussen een fabel en een sprookje is de moraal. De fabel wil mensen een spiegel voorhouden, wil iets aan de kaak stellen en daarnaast , in een sprookje overwint altijd het goede, in een fabel is dat niet zo.
De bekende sprookjes kennen we natuurlijk allemaal maar we lezen/horen ook graag verhalen die zelf verzonnen zijn. In deze rubriek bieden we de mogelijkheid om zelf verzonnen sprookjes of een fabel toe te voegen. Gewoon om lekker voor te lezen voor kinderen of wie ze ook maar horen wil.

Aantal gepubliceerde inzendingen: 52
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Roodkapje (……in een nieuwe versie) en de vele geldwolven.

| Harry Boerkamp

Roodkapje (……in een nieuwe versie) en de vele geldwolven. Een sprookje voor oudere lezers.

(dit sprookje speelde zich af in 2007 toen de ABN dreigde te worden overgenomen)

Op een dag mocht roodkapje( Rijkman Groenink) van grootmoeder( raad van bestuur) in het grote ABN bos op zoek gaan naar nog meer eikels( euro’s).Het ABN bos was al een van de grootste geldbossen in Nederland, maar de geldwolven (aandeelhouders) wilden dat roodkapje nog veel meer eikels bij elkaar sprokkelde voor hen.

Roodkapje ging dan ook driftig op zoek en kreeg onder andere een Italiaans bos (Antonveneta ) te pakken. Alleen aan de Italiaanse eikels zat een vies luchtje.

De geldwolven raakten steeds meer ontevreden over het ABN bos en over roodkapje die zorgde dat jaarlijks miljarden eikels meer werden gevonden in het ABN bos Daardoor raakte roodkapje de weg steeds verder kwijt.

Ze wilde dat het ABN bos bijna zo groot werd als het tropisch woud, maar steeds werd bos voor haar voeten weggekaapt. Roodkapje had daarover steeds vaker ruzie met grootmoeder.

Roodkapje besloot dan maar samen met een ander groot bos (Barclays) op zoek te gaan naar nog meer eikels. Maar andere bossen gingen ook op zoek naar de eikels in het ABN bos. In de bossen van Fortris, Royal bank of Scotland en Banco Santander tezamen waren veel meer eikels dan in het Barclay bos. Dus koos roodkapje daarvoor.

Maar grootmoeder was niet blij meer met roodkapje en roodkapje moest het nieuwe grote bos uit. Roodkapje huilde niet want ze kreeg van grootmoeder nog wel 30 miljoen eikels mee.

 
Maar plots ging het stormen in het Fortris bos. De eikels van het ABN bos en het Fortris bos zaten nog niet samen in het mandje van de nieuwe grootmoeder of er bleken vele rotte eikels tussen te zitten. De geldwolven werden zeer kwaad en haalden gauw vele goede eikels weg uit het rotte Fortris mandje. Het Fortris bos werd bijna gekapt.

Maar daar dook de Nederlandse Reinaert de vos ( Wouter Bos) op in het bos . Hij kaapte de goede eikels voor de neus van de Belgische dombo (= Leterme) weg en zorgde ervoor dat er een goed Nederlands bos overbleef. Nu moest hiervoor alleen nog een nieuw roodkapje worden gezocht.

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 164

(De gemiddelde waardering is 5 door 3 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Reacties   

# dank voor moeiteW.J. (Hans) Villerius 31-01-2020 23:00
Heb sprookje (de parabel) gelezen. Te uitleggerig naar mijn smaak. Misschien ben ik niet te jong, maar juist veel te oud.
Een kleinigheidje vond ik ondanks alles nog onbegrijpelijk: Waarom hardnekkig van 'Fortris' spreken in plaats van Fortis?
# Roodkapje.Harry Boerkamp 31-01-2020 23:52
Foutje bij het typen.

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Sprookje
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Bellen voor de laatste ronde

Geschreven door Asko De vries robles. Geplaatst in 55 woordenverhaal.
Aan deze enorme bierpul was een bel bevestigd en het glas was bedrukt met de kernachtige uitspraak: ” bellen voor de laatste ronde.” Koos,  kon zijn geluk niet op en m...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Een klein muisje gaat op stap

07, apr, 2020 Brigitte B

Paasavond op tijd gered

12, apr, 2020 Brigitte B

De kever en de spin

23, mrt, 2020 Brigitte B
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!