Voor schrijvers, door schrijvers

Volksverhalen

Inzendingen: 61

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als ongeschreven vertelling richtte een sproke zich tot ongeletterde volwassenen.
De bekende sprookjes kennen we natuurlijk allemaal maar we lezen/horen ook graag verhalen die zelf verzonnen zijn. In deze rubriek bieden we de mogelijkheid om zelf verzonnen sprookjes of een fabel toe te voegen. Gewoon om lekker voor te lezen voor kinderen of wie ze ook maar horen wil.

De verdrietige koning
© Andres Bakker op .
Aantal hits: 988

Er was eens een heel verdrietige koning. Waarom hij dat was? Nou, hij was verdrietig omdat hij eigenlijk helemaal geen koning wilde zijn. Nee, wat het het allerliefste wilde, was koningin zijn. Maar dat kon natuurlijk niet. En daarom werd hij elke dag een beetje meer verdrietig.

Op een dag liep de koning op de markt. Het was een mooie en zonnige dag en dat maakte de koning iets minder verdrietig. Door het warme weer kreeg hij dorst. Laat ik naar de herberg gaan om wat te drinken, dacht hij bij zichzelf. Toen de koning de herberg binnenkwam liep hij meteen naar de toog en bestelde een glas wijn. Naast hem waren twee vrouwen druk met elkaar in gesprek. Nu was de koning nogal nieuwsgierig van aard, dus probeerde hij het gesprek van de vrouwen zo onopvallend mogelijk af te luisteren.

‘Wat vond je man ervan?’, vroeg de ene vrouw aan de andere.
‘Mijn man? Nou, die vond het natuurlijk niet goed. Hij was hartstikke boos’. ‘Maar je zoon deed het toch?’
‘Ja’
‘Weet je, Martha, ik heb eigenlijk wel bewondering voor die zoon van jou. Want er is heel veel moed voor nodig om jezelf te zijn’.
De koning wist niet wat die zoon had gedaan, maar daar ging het ook niet om. Er was één zin die in zijn hoofd bleef hangen: er is heel veel moed voor nodig om jezelf te zijn. Zo is het precies, dacht hij. De koning dronk zijn glas wijn leeg en ging snel terug naar het paleis.

In het paleis liet hij de hofmeester bij zich komen.
‘Luister Jonas, ik wil dat je iedereen in het land vertelt dat ze morgenochtend om negen uur naar de paleistuin moeten komen. Ik heb ze iets heel belangrijks te vertellen’.
‘Wat dan majesteit?’
‘Dat zul je morgen wel horen, Jonas. Ga nu snel en vertel iedereen dat ze morgen moeten komen’.

Zodra Jonas weg was, liet hij de kleermaker bij zich komen.
‘Wat ik je nu ga vertellen en vragen om te doen, mag je nog aan niemand doorvertellen. Beloof je dat?’
‘Uiteraard beloof ik dat, majesteit. Wat kan ik voor uwe hoogheid betekenen?’
‘Ik wil dat je een jurk voor me maakt. En een mooie pruik. Vanaf nu ga ik namelijk zijn wie ik ben: een koningin’.

De volgende ochtend bracht de kleermaker de mooiste jurk die de koning ooit had gezien. Hij trok de jurk aan en zette de pruik op. Toen stapte hij het bordes op om de mensenmenigte die zich in de paleistuin had verzameld toe te spreken.
“Landgenoten. Ik heb jullie iets belangrijks te vertellen. Vanaf nu hebben jullie geen koning meer, maar een koningin.”
Meteen begonnen de mensen de koning uit te lachten. Sommigen begonnen de koning te bekogelen met rotte eieren en tomaten. Anderen zeiden dingen als: ‘Weg met die clown’, of ‘Viezerik’. Maar het ergste wat er geroepen werd was: ‘Hak z’n kop eraf!’
Verdrietig ging de koningin weer naar binnen.

Nu woonde er diep in het bos een heks. Maar ze was geen gewone heks. Nee, ze was niet kwaad maar goed, en niet lelijk maar ontzettend mooi. Maar net als de koning was ze ontzettend eenzaam. Ze had helemaal geen vrienden. Vrouwen wilden haar vriendin niet zijn, omdat ze jaloers waren op haar knappe uiterlijk en mannen wilden alleen maar met haar zoenen. Toen ze het verhaal van de koning hoorde, kreeg ze medelijden met hem. Ze besloot hem te helpen en sprak een toverspreuk uit over het hele land.

De volgende morgen werden alle mannen wakker als vrouw en alle vrouwen als man. In het begin was iedereen heel erg geschrokken en bang. De meeste mannen wilde helemaal geen vrouw zijn en de meeste vrouwen geen man. Maar na een tijdje raakten ze eraan gewend en zagen ze er ook de voordelen van in, want er werd nu niet meer gevochten. De mannen (die vroeger vrouw waren) hadden daar helemaal geen zin in. Ze gingen liever op visite bij hun vrienden om koffie en thee te drinken en te roddelen. En de vrouwen (die vroeger man waren) hadden misschien wel zin om te vechten, maar hadden daar de tijd helemaal niet voor. Ze waren zoveel tijd kwijt met het zorgen voor de kinderen en het huishouden, dat ze veel te moe waren om nog te vechten. Vanaf die tijd was er dan ook nooit meer oorlog.

En de koning? Die was nu heel gelukkig, want hij was nu wie hij eigenlijk altijd al was geweest: een koningin.

En zo leefde iedereen nog lang en gelukkig.

Dit artikel delen?

geef een waardering voor: "De verdrietige koning"

Geschreven door Andres Bakker . Geplaatst in Volksverhalen.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart

Jouw feedback hier?

Je helpt een andere schrijver met jouw eerlijke, respectvolle feedback en een serieuze waardering voor de schrijfkwaliteit van het artikel. Zie je verbeterpunten? Geef ze dan a.u.b. concreet aan in je commentaar.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !