Voor schrijvers, door schrijvers

Volksverhalen

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als ongeschreven vertelling richtte een sproke zich tot ongeletterde volwassenen.

De bekende sprookjes kennen we natuurlijk allemaal maar we lezen/horen ook graag verhalen die zelf verzonnen zijn. In deze rubriek bieden we de mogelijkheid om zelf verzonnen sprookjes of een fabel toe te voegen. Gewoon om lekker voor te lezen voor kinderen of wie ze ook maar horen wil.

455 Hits

Publicatie op:
De oude man en zijn TV

Ik en mijn vriend waren te voet op weg naar huis. Na een extra lange dag op het werk zou een beetje rust en ontspanning ons goed kunnen doen.

Ik moest nog één straat ver naar mijn huis. Mijn vriend moest nog iets verder.

We draaiden de hoek om en merkten iets verderop een oudere man die zich met zetel en TV op de stoep opgesteld had. Enkele andere mensen keken samen met hem naar een documentaire over de natuur.

Ook wij hielden eventjes halt. Blijkbaar stoorden we niemand. Er werd ons ook niets gevraagd. Men accepteerde ons blijkbaar zonder meer. Dit was leuk.

Toen het programma gedaan was, zette de man de TV af en duwde deze prompt zijn huis naar binnen. Even later kwam hij opnieuw naar buiten en duwde zijn zetel, ik merkte nu pas op dat er wieltjes onder stonden, in het huis.

Ik sprak de man aan en vroeg: “Wat was de bedoeling hiervan? Waarom zat jij met je TV hier op de stoep?”

“Tja, jongeman. Binnen zat ik maar alleen. Zelfs als ik aan mijn kinderen en mijn kleinkinderen zou vragen om meer op bezoek te komen, zou ik het met EEN maal per maand moeten stellen. Ik kan dit respecteren maar ervaar het toch als te weinig. Als ik jullie op straat aanspreek over mijn probleem, dan hebben jullie geen tijd, zijn te moe, kortweg jullie hebben geen interesse in mij en mijn probleem. Mijn TV doet jullie echter halt houden en jullie innerlijke ik bekijken; eventueel zelfs vragen stellen naar het waarom!”

Hij duwde verder zijn TV naar binnen en sloot de deur achter zich.

“Kom,” zei mijn vriend, “het is al laat.”

We gingen in stilte verder naar huis.

Thuis aangekomen telefoneerde ik naar mijn moeder om eens af te spreken bij taart & koffie.

Ik was het gebeurde reeds vergeten, dat mag wel duidelijk zijn.

Auteur: Rudy DE RIDDER


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "De oude man en zijn TV"