Voor schrijvers, door schrijvers

Volksverhalen

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als ongeschreven vertelling richtte een sproke zich tot ongeletterde volwassenen. Via de orale traditie kregen zij de moraliserende verhalen mee. Tegenwoordig zijn "sprookjes" kinderverhalen met levenslessen. Het verschil tussen een sprookje en een fabel is soms moeilijk te vinden omdat ook in een sprookje dieren menselijke trekjes hebben. Het grote verschil tussen een fabel en een sprookje is de moraal. De fabel wil mensen een spiegel voorhouden, wil iets aan de kaak stellen en daarnaast , in een sprookje overwint altijd het goede, in een fabel is dat niet zo.
De bekende sprookjes kennen we natuurlijk allemaal maar we lezen/horen ook graag verhalen die zelf verzonnen zijn. In deze rubriek bieden we de mogelijkheid om zelf verzonnen sprookjes of een fabel toe te voegen. Gewoon om lekker voor te lezen voor kinderen of wie ze ook maar horen wil.

Aantal gepubliceerde inzendingen: 52
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Dag en nacht

| ruby thijs

Heel lang geleden leefden twee broers en één zus in harmonie samen. Elk regeerde ze een stuk land. Op dit land creëerden ze dieren, planten en zelfs mensen vanuit hun tekenpotlood. Vanuit hun schrijfveer konden ze de wezens geluid laten maken. Maar er ontbrak nog één ding. De mensen en dieren maakte de hele dag lawaai en de broers en zus konden het geluid niet meer afzetten. Dus besloten ze om licht en duister te maken. Wanneer het licht werd, konden de wezens geluiden maken, maar bij nacht moesten ze stil zijn en gingen ze slapen. Er was alleen één probleem. Om dag en nacht te creëren moesten er twee levens geofferd worden. De zus die niet veel bezittingen had, ging akkoord om haar leven te geven ten voordelen van de mens en de creatie waaraan ze geholpen had. De oudste broer en de jongste geraakte er maar niet over eens. Uiteindelijk trokken ze elk een grasspriet en degene met de kortste grasspriet moest zijn leven geven. Helaas voor de jongste broer trok hij de kortste spriet.

De oudste broer maakte het offervuur klaar waarin zijn broer en zus heen moesten lopen. Vol vertrouwen en goede moed stapte de zus in het vuur. Ze voelde geen pijn enkel een warme gloed. De jongste broer nam een aanloop maar stopte net voor het vuur. Hij durfde niet. Hij nam ademde heel diep en probeerde een tweede keer, maar ook hier stopte hij net voor het vuur. Het offervuur wakkerde en bewoog ongeduldig. Vanuit het vuur hoorde hij zijn zus hem aanmoedigen. Ze stak haar hand uit en met ogen dicht legde de jonge broer zijn hand in de hare. Ze trok hem in het vuur. Omdat het vuur het zo ontroerend vond dat de zus haar leven vol vertrouwen en goede moed gaf, beloonde het offervuur haar en zij werd de stralende zon. De jonge broer daarentegen werd de maan. Voor eeuwig zou hij in de schaduw van de zon staan en zal hij enkel oplichtte dankzij haar stralen.

De oudste broer die het jammer vond dat zijn jongere broer zo in het donker leefde, nam een paar assen van het offervuur en gooide deze richting de hemel. De assen verspreidden zich in duizenden lichtjes. Kleine sterretjes die zijn jongere broer, de maan vergezellen. Om er zeker van te zijn dat niemand zou vergeten hoe bang de jongere broer was voor zijn offer, heeft het vuur de broer in een dier veranderd die voor altijd op de maan verblijft. Namelijk een konijn. En als je heel goed kijkt, kan je hem vanavond in de maan zien. Vergeet dus zeker niet te zwaaien en goede nacht te wensen.

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 534

4.65

(De gemiddelde waardering is 4.6 door 10 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Tags: Sprookje
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Dagen zonder zon

Geschreven door Eduard Brand. Geplaatst in Kort verhaal.
De dag begon saai en de dag eindigde saai. Ik heb die dag niks gedaan. Ja, ik las wat, speelde wat spelletjes en keek wat filmpjes. Nadat ik wakker werd heb ik ontbeten en...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Een klein muisje gaat op stap

07, apr, 2020 Brigitte B

Paasavond op tijd gered

12, apr, 2020 Brigitte B

De kever en de spin

23, mrt, 2020 Brigitte B
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!