1 post
 • images/deelname/sprookjeklein.jpg
  Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als ongeschreven vertelling richtte een sproke zich tot ongeletterde volwassenen. De bekende sprookjes kennen we natuurlijk allemaal maar we lezen/horen ook graag verhalen die zelf verzonnen zijn. In deze schrijfactiviteit bieden we de mogelijkheid om zelf verzonnen sprookjes of een fabel toe te voegen. Gewoon om lekker voor te lezen voor kinderen of wie ze ook maar horen wil.
  Maximaal 1000 woorden.
  36 gepubliceerde inzendingen
 • Sprookjes
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Burenhulp (Sprookje)

Publicatie op: 26-02-21

Ineke Dijkhuis

Profiel bekijken?

Klik hier!

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Burenhulp (Sprookje)

182 Hits.
In een dorp, hier ver vandaan, woont een hondenfamilie naast een kattenfamilie.
De familie Poedel is rijk en deftig. Ze hebben vier kinderen, vier goed opgevoede puppy’s.
Ze wonen in een mooi huis, met een goed onderhouden tuin en een prachtig grasveld.
Maar dan het huis van de buren!! Het huis van de familie Kat!  Met hun vier drukke kittens.
Meneer Poedel ergert zich groen en geel  aan die kleine katjes en aan hun huis en tuin.
“Wat een zootje ongeregeld is het daar,” zegt hij boos tegen zijn vrouw, “Moet je toch eens zien! Het grasveld lijkt wel een grote kattenbak, zo erg is het omgewoeld! En die kinderen, die rennen overal maar doorheen. En dan dat armoedige huis, de verf schilfert er aan alle kanten van af. En daar moeten wij dan naast wonen.”
En hij zegt tegen zijn kinderen: “Ik wil niet hebben, dat jullie met die kinderen van hiernaast spelen. En jullie mogen er al helemaal niet naar binnen, stel je toch eens voor, dat jullie daar vlooien krijgen en die hier mee naartoe nemen.”
Mevrouw Poedel rilt, o nee, geen kattenvlooien in haar schone huis……
 
Als ze elkaar op straat tegenkomen, zegt de familie Kat altijd vriendelijk goedendag. Maar meneer en mevrouw Poedel doen net of ze niets horen. Ze kijken de andere kant op en lopen met hun neus in de wind verder.
Hun kinderen daarentegen zouden maar wat graag met de kinderen van de buren willen spelen. En kijken met jaloerse blikken naar het plezier, dat ze hebben in hun heerlijke rommelige tuin.
 
In de kruidenierswinkel van mevrouw Hamster is het altijd gezellig druk. Je kan er van alles kopen. En je kan er altijd heerlijk de laatste roddels bespreken.
Mevrouw Hamster wordt het wandelend nieuwsblad genoemd, want ze is op  de hoogte van alles wat er in hun dorp gebeurt en vertelt dat graag verder.
De familie Poedel komt nooit in de dorpswinkel. Nee, zij gaan naar de stad om hun boodschappen te doen.
“Ze vinden ons te min,” zegt mevrouw Konijn smalend.
“Ja,” zegt mevrouw Haas, “waarom verhuizen ze niet naar de stad? Ze horen niet in ons fijne dorp.”
“Wij zijn niet deftig genoeg,” zegt mevrouw Hamster.
“Poeh, wat verbeelden ze zich eigenlijk wel?” zegt mevrouw Eekhoorn.
 
Op een dag is Mevrouw Poedel naar de kapper geweest en ze besluit om een wandeling te maken in het bos, dat vlakbij het dorp ligt.
Maar opeens struikelt ze en valt!
Als ze probeert op te staan, lukt dat niet, haar voorpoten doen erg pijn, ze kan er niet op staan. Wat nu?……Ze roept en roept…..maar niemand hoort haar.
 
Ondertussen kijkt meneer Poedel voor de zoveelste keer uit het raam. Waar blijft zijn vrouw nou? Het is allang etenstijd. Zijn kinderen zitten netjes naast elkaar op de bank.
Opeens piept de oudste: “Mamma zei, dat ze naar de kapper ging…”
“Waarom zeg je dat nu pas!” buldert meneer Poedel.
“Wij mogen toch alleen maar iets zeggen als u ons wat vraagt,” zegt de jongste.
Meneer Poedel belt meteen de kapper en hoort, dat zijn vrouw al uren geleden is weggegaan.
Nu is hij pas goed ongerust.
Ook al heeft hij geen contact met de buren, toch besluit hij om erheen te gaan om te vragen of die zijn vrouw misschien gezien hebben.
 
Mevrouw Kat doet open en als ze ziet wie er voor de deur staat, is ze stomverbaasd.
“Meneer Poedel….u hier?? Wat is er aan de hand?”
Als ze hoort, dat mevrouw Poedel niet is thuisgekomen, roept ze  haar man erbij.
Meneer Kat neemt meteen de leiding, pakt zijn telefoon en begint te bellen.
Een poosje later staat zijn tuin vol met dieren, die willen helpen zoeken.
Ze gaan op weg en na wat een eeuwigheid lijkt, vinden ze mevrouw Poedel huilend op de grond. Gelukkig was meneer Kat zo slim om een kruiwagen mee te nemen, voor je weet maar nooit…..
Mevrouw Poedel wordt in de kruiwagen gezet en naar huis gereden. 
Groot is de opluchting en blijdschap, dat ze weer terecht is.
Dokter Das was intussen ook gekomen en constateert twee verstuikte voorpoten, waar ze een poosje rust mee moet houden.
 
En dan zegt Meneer Poedel, dat er de volgende dag in zijn tuin een groot feest is voor alle dieren en hun kinderen. Om ze te bedanken voor alle hulp.
Het werd een prachtig feest, waarop de familie Poedel vriendschap sloot met de familie Kat en met alle dorpelingen.
 
 
 
Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

05.03.21
Feedback:
Leuk geschreven. Alles komt altijd goed :)
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Ineke Dijkhuis 05.03.21
  Dankjewel, Maryse. Ja, in sprookjes kan het, dat alles op het laatst weer goed komt. Zou fijn zijn, als dat ook in het werkelijke leven kon...

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Sprookjes
Een kerstsprookje
447
Lezen?
De klok heit negen...
351
Lezen?
55 woordenverhaal
En toen was het stil...
345
Lezen?