Voor schrijvers, door schrijvers

Volksverhalen

Inzendingen: 61

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als ongeschreven vertelling richtte een sproke zich tot ongeletterde volwassenen.
De bekende sprookjes kennen we natuurlijk allemaal maar we lezen/horen ook graag verhalen die zelf verzonnen zijn. In deze rubriek bieden we de mogelijkheid om zelf verzonnen sprookjes of een fabel toe te voegen. Gewoon om lekker voor te lezen voor kinderen of wie ze ook maar horen wil.

Alles dieren vieren feest
© ria streng op .
Aantal hits: 643

Er was eens, heel lang geleden, in een ver land, een  groot kasteel, het had heel veel kamers en een grote keuken. In de keuken waren koks altijd druk aan het werk.

Ze kookten lekker eten en bakten heerlijke taarten.

 

In dat kasteel woonden een koning en een koningin en twee prinsesje.

Er woonden ook drie katjes, een lui grijs katje, dat heette Grigio,  een actief rood katje, dat heette Rosso en een superslim zwart katje, met de naam Negro.

Er woonden ook heel veel muizen in dat kasteel. De muizen roken het heerlijke eten en smulden stiekem mee.

De katten moesten de muisjes vangen of wegjagen.

Het rode katje was de hele dag op jacht en gaf de gevangen muisjes aan Grigio.

Grigio deed of hij de baas was en bracht ze bij de koning, daar werd hij goed voor beloond.

Hij kreeg kaasjes, kattenmelk, vis en paté.

Van de beloning gaf hij een klein beetje aan  Rosso. Zo werd de Grigio steeds  luier en dikker en  Rosso steeds magerder.

De twee katjes waren jaloers op het slimme katje, want dat mocht de hele dag bij de koningin en de prinsesjes spelen.

In dat verre land konden  de dieren praten. Het slimme katje , Negro, vertelde veel grappige verhalen aan de prinsesjes.

Negro had medelijden met al die muisjes die gevangen werden en hij verzon een plan.

Hij ging naar de baas van de muisjes en vertelde zijn plan.

Ooit had hij het verhaal van de rattenvanger van Hamelen gehoord en samen met de prinsesjes had hij de film gezien. Dat verhaal vertelde hij aan de muizenbaas. De muizenbaas heette Flip.

 

Naast het kasteel was een groot bos en daarin was een bunker gebouwd. Het hoorde allemaal bij het kasteel.

Muis en kat maakten een afspraak; de muizen zouden worden gehypnotiseerd en dan zouden ze achter de muziek aanlopen, net als de ratten uit de film.

 

Die avond liep de slimme kat, met zijn blokfluit, samen met Muis Flip, rond het kasteel, hij floot de muziek van -alle dieren vieren feest-, een vrolijke melodie. Uit alle hoeken en gaten kwamen muisjes tevoorschijn. Dansend liepen ze achter hem aan.

De prinsesjes wisten wat er ging gebeuren. Negro had het ze verteld en zij hadden het verhaal aan hun vader de koning verteld. De koning, de koningin en de twee prinsesjes stonden op het bordes en zagen de vrolijke stoet vertrekken.

Toen het katje terugkwam stond de koning hem op te wachten en beloofde dat hij iedere dag voor voer zou zorgen in de bunker.

 

De koning was erg blij dat er geen muizen meer in het kasteel rondliepen.

De katjes hoefden niet meer te jagen maar mochten in de tuin werken en in de slotvijver zwemmen, dat deden ze met veel plezier.

De luie kat, Grigio werd actiever en steeds iets minder dik, het actieve katje, Rosso kon het wat rustiger aan doen.

De muizen leefden vrolijk in de bunker.

 

Iedereen was de slimme kat dankbaar en ze leefden allemaal nog lang en gelukkig.

Dit artikel delen?

geef een waardering voor: "Alles dieren vieren feest"

Geschreven door ria streng . Geplaatst in Volksverhalen.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart

Jouw feedback hier?

Je helpt een andere schrijver met jouw eerlijke, respectvolle feedback en een serieuze waardering voor de schrijfkwaliteit van het artikel. Zie je verbeterpunten? Geef ze dan a.u.b. concreet aan in je commentaar.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !