Voor schrijvers, door schrijvers
 • Schrijfwedstrijd ‘De rode koffer’

  Schrijverspunt organiseert weer een spannende schrijfwedstrijd! Dit keer is het thema: ‘De rode koffer’

  Het genre is vrij, zolang er ergens in het verhaal maar op de een of andere manier een rode koffer in voorkomt. Hoe? Dat is aan jou! Laat je van de beste schrijfkant zien en schrijf een origineel verhaal. Zowel schrijfvaardigheid als originaliteit wordt gewaardeerd. Vanzelfsprekend heeft je verhaal geen schrijffouten… (Tip: Kijk ook eens naar de artikelen over schrijven op de website van Schrijverspunt!)

  De afgelopen keren was het niveau van de inzendingen hoog, dus doe je best!

  De jury bestaat uit:

  • Wouter Grootenboer (Redactie Schrijverspunt)
  • Edith Eggenkamp ©Inspiratiewater (Voormalig panellid)
 • Voorwaarden

  • Deelname is mogelijk van 15 mei t/m 31 juli 2020.
  • Verhalen dienen online geplaatst te worden op de website van Schrijverspunt. Je moet hiervoor eerst inloggen en een gratis account aanmaken.
  • De maximale lengte is 1250 woorden.
  • Je inzending mag nog niet eerder zijn gepubliceerd, zowel op internet of in gedrukte / elektronische media.
  • Het is niet mogelijk verhalen nog te wijzigen na inzending, corrigeren van fouten doe je dus het beste voordat je het inzendt!
  • Het gebruiken van een pseudoniem is toegestaan.
  • Het thema ‘De rode koffer’ moet in het verhaal worden gebruikt.
  • Je mag slechts eenmaal deelnemen.
  • Door deelname aan de wedstrijd verleen je Schrijverspunt toestemming om je verhaal in de nog uit te geven bundel te publiceren.
  • Je verhaal is geschreven in de Nederlandse taal.
 • Wat kun je winnen?

  Bij voldoende kwalitatieve inzendingen zal Schrijverspunt een bundel uitgeven van de beste verhalen.

  Schrijverspunt stelt een boekenpakket samen voor de winnaar. Daarnaast ontvangt de winnaar een gratis exemplaar van de uit te geven bundel.

  De bundel kan tot de verschijningsdatum met 10% korting worden aangeschaft via de webwinkel van Schrijverspunt. Na de verschijningsdatum wordt de bundel zowel bij Schrijverspunt als bij de boekhandel zonder korting verkocht.

Meedoen is niet meer mogelijk

Voor deze schrijfwedstrijd kunnen geen verhalen meer worden ingestuurd. Inzenden was mogelijk van 15 mei t/m 31 juli.

Schrijverspunt organiseerde een Schrijfwedstrijd met als thema: “De rode koffer”.

We hebben 215 inzendingen ontvangen. De deelnemers bedanken we voor alle mooie en meeslepende verhalen!


Klik hier om de uitslag van de verhalenwedstrijd te bekijken.

We gaan op reis en we nemen mee...?

Koffie! Daar zitten we dan. Eindelijk weer eens op het terras. Met zijn tweetjes. Het is de eerste dag van onze vakantie. Mijn man en ik. Tweemaal terras! Want we hebben een prachtig uitzicht op een (speciaal voor ons) uitgestrekt dal met aan de overkant weer een nieuwe partij heuvels. Wat wil een mens nog meer? Ook onze ogen geven we goed de kost. En we houden zó van koffie! Koffie en terras. Op vakantie met koffie en terras. Samen op vakantie met koffie en terras. Genieten! En nog eens genieten! Zo lang niet kunnen doen vanwege die…
 
“Lukt het een beetje?”
“Jazeker Jan, zolang jij er niet tussendoor kwaakt!”
“Jajaja, ik weet mijn plaats!”
 
...coronacrisis. En we hebben het zo nodig. Al dit genieten. Vakantie! Dat doe je niet in je eigen huis. Je probeert van alles. Maar verder dan wat klerenkasten opruimen en de zolder kom je nu ook weer niet. En je spullen kom je niet meer aan de straatstenen kwijt. Zit je daar weer mee. Met die problemen. Problemen wil je nu eenmaal niet hebben op vakantie. Wij niet in ieder geval. Zo goed toeven hier op dit terras. Samen met mijn man aan tafel. Ik, bezig op mijn...
 
“Lekkere koffie, zeg! Beautiful view! En daar bedoel ik niet alleen jou mee! En jij kunt even heerlijk je werk doen, toch? Jajaja, ik zal even niks meer zeggen, hoewel dat niet gemakkelijk is, na zo’n lange ontbering van... exquisite joy!”
Jan, mijn man. De grootste kwebbel die ik in mijn loopbaan ben tegengekomen. Hij heeft me aan deze werkopdracht geholpen. Een artikel schrijven over koffie met een ongebruikelijke invalshoek. Het moet zich gaan onderscheiden van al die andere artikelen die er verschijnen over koffie. Dus kwam hij op het idee om het artikel te laten gaan over de kleur van de koffie (maar wat hij nu bedoelde met rolkoffie?). Nooit eerder stilgestaan bij de kleur van koffie. Maar hoe langer ik hiermee bezig ben, hoe meer associaties ik krijg met poep. Zelfs bij zwarte koffie. Dan denk ik aan die hoeveelheden Norit, die ik destijds tot me nam om mijn diarree te stuiten. Wat niet altijd lukte!
 
“Zeg Jan, weet je nog van die tijd dat ik toen zo verschrikkelijk aan de schijt was?”
“Uh, ja?”
“Weet je wel, dat ik zoveel Norit nam, dat er haast zwarte koffie uitkwam?”
“Ah ja! En dat ga je zeker in je verhaal verwerken?”
 
Mijn man en ik. We lachen ons wat af. Zeker nu. Want wat hebben we een rottijd achter de rug. Ja, dan zeggen ze wel Lekker creatief wezen!. Maar het is een heel ander verhaal wanneer je beiden aan de Corona bent geweest. Dan kak je wel anders! Gelukkig zijn we volgens de laatste testen immuun. Nu. Dat scheelt. We kunnen weer lachen. En dat doen we. Heerlijk! Zeker met zo’n lekker bakkie troost erbij. Zwarte koffie! Troost. Koffie. Verwennen. Troost. Bijkomen. Koffie.
Maar wacht even!
Een bakkie liefde? Zou toch ook lekker zijn? Een rood bakkie in plaats van een zwart of bruin bakkie? Een bakkie waarvan je…
 
“Je ziet er altijd zo aantrekkelijk woest uit wanneer je zo geconcentreerd achter je lap bezig bent!
“Als je er maar niet op komt!”
“Ik wil anders best wel even op je schoot komen zitten, hoor.”
“Jan, ik moet doorwerken, dat weet je!”
 
...opgewonden raakt. Een rood bakkie dus. Waarom kan koffie niet gewoon rood zijn? Of roze in ons geval?
 
“Hé Jan, wat dacht je van roze koffie?”
“Ah! Een bakkie voor ons?”
“Ja! Nee! Ik bedoel, echt met de kleur roze dus...”
“Bizar!? Moet je dan niet teveel aan aardbeien denken?”
 
Rozerood. Roze? Rood? De kleur van aardbeien? Zijn aardbeien niet het meest opwindende fruit dat er is? Kan heel goed samengaan met slagroom, toch?
 
“Ja, aardbeien met slagroom!”
“Nou, ik zie dat je geïnspireerd bent geraakt! Ik zal je laten!”
 
Mijn man en ik. We kunnen het niet laten. Fantaseren. We houden erg van beelden. Onze liefdeskoffer. Rode aardbeien. Witte slagroom. Bruine duinen. Zandig Strand. Bosjes kriebels. Geurige kaarsen. Brandend vuur. Knetterend vuur. En heel veel nootjes. Maar ik moet me niet laten afleiden door wat we allemaal willen meenemen in die…
 
“Hé, moet jij er ook nog eentje?”
“Jazeker, doe mij ook nog maar een bakkie!”
 
...Rode koffie! Moet eigenlijk ook bij die reeks beelden zijn. Afrodisiacum. Rood. Zwart. Rode koffie. Rode thee? Nee. Koffie! Rode Koffie. Troost. Liefde. Opwinding. Bevrediging. Hete, rode koffie. Rode koffie voor het slapen gaan. Een beter middel is er niet! Of als variant de roze koffie? Of willen we de rozerode variant? Tenslotte is er ook de zwarte en de bruine koffie. En die verkeerde? Inwendig ben ik aan het glimlachen. Uitwendig zullen ze een dolle typist zien, die met veel furie zijn ogen over het scherm heen laat gaan, een workout der vingers tentoonspreidt en het voorhoofd in gerimpelde stand heeft staan. Een bootcamp met schrijversblokken. Weer glimlach ik. Mijn man maakt zich zorgen over mijn rimpels. Koffie. Weer eens iets anders dan champagne. Rode koffie. Pittig en gevaarlijk. Kijk uit voor rode koffie! Naar rode koffie! Voor? Naar? Rode koffie met bubbeltjes? Nee, geen afgeleide. Rode koffie staat op zichzelf. Je houdt ervan of niet. Dat is met champagne ook zo. Ik, bijvoorbeeld...
 
“En lukt het een beetje met het verhaal?”
“Ja, het artikel vlot, zeker, ben goed aan het associëren.”
“Laat je jezelf niet te veel afleiden, hè?”
“Nee, hoor!”
 
… Ik hou helemaal niet van champagne. Wel van likeur. Rode koffie met likeur. Een glaasje rode, zoete koffielikeur. Partner in crime. Het gevaar schuilt in een klein glaasje. Ha!…
 
“Hé, workaholic, zullen we dadelijk lunch bestellen? Heb je al trek?”
“Over een half uurtje?”
 
En dit wordt mijn slotstuk. Het wordt tijd koffie ook een vette kleur te gaan geven! Laten de conservatieven lekker blijven zwartkijken of bruinspuiten. Wij modernisten stappen over op de kleur der liefde! Rode Koffie! Kijk uit!
 
“Zo, ik heb het af. Ben benieuwd wat je ervan vindt?”
 
“Maar dit is een artikel!?”
“Jaha...”
“Het moest een verhaal zijn!”
“Nee???”
“En het gaat over rode koffie?”
“Ja!”
“Ik had je gezegd dat het over ‘n rode koffer moest gaan?”
“Hè, wat? Nee!”
“Ja! Dus! Het moest over het thema De rode koffer gaan. Niet De rode koffie! Of wat had je begrepen?”
“Shit, nee!
“Ja! Koffers!! Over de kleur van koffers!!! Specifiek RODE KOFFERS!!!!!!”
“Jan! Zeg dat dat niet waar is!?”
“Ik snapte ‘t al niet over die roze koffie! Wat dat in een verhaal over koffers moest! Maar ja, jouw fantasie slaat wel vaker op hol. Dus heb ik je maar even gelaten. Als ik had gewist dat...”
“Geweten!”
“Geweten?”
“Ja, het is Als ik had geweten dat...! Jij zegt altijd gewist, dat betekent iets heel anders!”
“Ge weet, ge wist, geweten! You understand what I’m saying!?”
“Jajajajaja.”
“Nou, dan! Je hoort ook altijd alleen maar wat je graag hoort!!!!”
“Nou, en!? Wat dan nog!?"
"Hoe houd ik het eigenlijk vol met je?”
“Maar hoeveel woorden heb ik dan nog?”
“Even kijken! 69!”
“69!? Dat meen je niet? Fuck!
“Het worden er zo alleen maar minder!”
 
“Zonder titel?”
“Met!”
 
Het is zo wel een klein verhaal geworden!?
Ik ga op reis, een liefdesreis, en ik neem mee, mijn rode koffer, met daarin alle ingrediënten, die ik nodig heb, om die ander te versieren, zegt de huurmoordenaar, die denkt geen bloed meer aan zijn handen te gaan krijgen, nu hij met pensioen is.
Dit artikel delen?
 • Hits: 109