Voor schrijvers, door schrijvers
 • Schrijfwedstrijd ‘De rode koffer’

  Schrijverspunt organiseert weer een spannende schrijfwedstrijd! Dit keer is het thema: ‘De rode koffer’

  Het genre is vrij, zolang er ergens in het verhaal maar op de een of andere manier een rode koffer in voorkomt. Hoe? Dat is aan jou! Laat je van de beste schrijfkant zien en schrijf een origineel verhaal. Zowel schrijfvaardigheid als originaliteit wordt gewaardeerd. Vanzelfsprekend heeft je verhaal geen schrijffouten… (Tip: Kijk ook eens naar de artikelen over schrijven op de website van Schrijverspunt!)

  De afgelopen keren was het niveau van de inzendingen hoog, dus doe je best!

  De jury bestaat uit:

  • Wouter Grootenboer (Redactie Schrijverspunt)
  • Edith Eggenkamp ©Inspiratiewater (Voormalig panellid)
 • Voorwaarden

  • Deelname is mogelijk van 15 mei t/m 31 juli 2020.
  • Verhalen dienen online geplaatst te worden op de website van Schrijverspunt. Je moet hiervoor eerst inloggen en een gratis account aanmaken.
  • De maximale lengte is 1250 woorden.
  • Je inzending mag nog niet eerder zijn gepubliceerd, zowel op internet of in gedrukte / elektronische media.
  • Het is niet mogelijk verhalen nog te wijzigen na inzending, corrigeren van fouten doe je dus het beste voordat je het inzendt!
  • Het gebruiken van een pseudoniem is toegestaan.
  • Het thema ‘De rode koffer’ moet in het verhaal worden gebruikt.
  • Je mag slechts eenmaal deelnemen.
  • Door deelname aan de wedstrijd verleen je Schrijverspunt toestemming om je verhaal in de nog uit te geven bundel te publiceren.
  • Je verhaal is geschreven in de Nederlandse taal.
 • Wat kun je winnen?

  Bij voldoende kwalitatieve inzendingen zal Schrijverspunt een bundel uitgeven van de beste verhalen.

  Schrijverspunt stelt een boekenpakket samen voor de winnaar. Daarnaast ontvangt de winnaar een gratis exemplaar van de uit te geven bundel.

  De bundel kan tot de verschijningsdatum met 10% korting worden aangeschaft via de webwinkel van Schrijverspunt. Na de verschijningsdatum wordt de bundel zowel bij Schrijverspunt als bij de boekhandel zonder korting verkocht.

Meedoen is niet meer mogelijk

Voor deze schrijfwedstrijd kunnen geen verhalen meer worden ingestuurd. Inzenden was mogelijk van 15 mei t/m 31 juli.

Schrijverspunt organiseerde een Schrijfwedstrijd met als thema: “De rode koffer”.

We hebben 215 inzendingen ontvangen. De deelnemers bedanken we voor alle mooie en meeslepende verhalen!


Klik hier om de uitslag van de verhalenwedstrijd te bekijken.

Vreemd

Men noemt oom Alex een vreemde man. Vorige week nog, toen mijn ouders samen met de buren in de tuin zaten, hoorde ik de buurman zeggen dat hij oom Alex vreemd vond. Ondertussen knikte de buurvrouw instemmend. Mijn vader zei dat hij gelijk had en mijn moeder haalde zuchtend haar schouders op.
 
Ik vraag me af: Wanneer ben je vreemd en wanneer normaal? Een vreemde is oom Alex voor mij zeker niet. Ik ken hem al mijn leven lang. Mijn moeder noemt haar broer een groot kind. Ze doelt daarmee op zijn gedrag. Maar fysiek ziet hij er ook kwetsbaar jong uit, met zijn geringe lengte en tenger figuur. Toch is oom Alex een volwassen man en hebben we in het voorjaar zijn veertigste verjaardag gevierd. Bij ons thuis, want zelf kan hij, in zijn nogal rommelig kleine flat, nauwelijks gasten ontvangen.
 
Naast de familie had oom Alex ook drie nieuwe vrienden uitgenodigd. Stuk voor stuk aparte figuren.
Freya, een vrouw van rond de dertig die in zwart lak gekleed er bijzonder kinky uitzag. Ze had haar ravenzwarte haren strak opgebonden tot een hoge staart. Onder de weinig verhullende mini jurk droeg ze lieslaarzen met enorme hakken, waarop ze zich met gemak voortbewoog. Constant keek ze met haar grote koolzwarte ogen uitdagend in het rond. Tenminste als ze binnen was, want zo'n beetje elk kwartier liep ze naar buiten om even een sigaretje te roken.
Brian, een corpulente vijftiger, at gedurende het feestje hele bakken chips leeg. Met zijn sympathieke uitstraling, gulle lach en Surinaamse tongval was hij de innemendste van de vriendenclub.
In tegenstelling tot Johnny, die de hele avond als een schaduw oom Alex volgde en de rest van het gezelschap negeerde. Zijn gezicht hield hij grotendeels verborgen onder een baseball pet en de capuchon van zijn hoodie. Verder droeg hij opvallende Adidas sneakers, waarmee hij voortdurend schopbewegingen maakte.
Buiten hun vriendschap hadden deze totaal verschillende types, Freya, Brian en Johnny, een ding gemeen: Ze dronken geen druppel alcohol. Net als oom Alex, die tot op vorig jaar een stevige drinker was.
 
Toen oom Alex het cadeau van zijn drie vrienden had uitgepakt vroeg mijn oma:
‘Ga je op reis?’
‘Nee hoor. Hoe komt u daar nu bij?’ antwoordde oom Alex, terwijl hij de rode koffer onder de bank schoof. Oma trok haar wenkbrauwen op, maar zei verder niets meer. Eigenlijk was het best wel een normale vraag van oma en een beetje raar antwoordt van oom Alex. Want over het algemeen genomen gebruik je een koffer toch om te reizen? Waarom zouden die vrienden hem anders een koffer cadeau geven?
 
Misschien kennen die vrienden hem helemaal niet goed. Oom Alex gaat nooit op vakantie, hij houdt daar niet van. Deze overweging zou weleens kunnen kloppen, want oom Alex heeft een hekel aan rood en laat de koffer nou knalrood zijn. Iedereen in de familie weet dat hij die kleur associeert met bloed en panisch reageert als hij ook maar ergens een druppeltje bloed ziet. Mijn moeder heeft daar wel een beetje begrip voor. Het is een trauma vanuit hun kindertijd. Zij was acht jaar en haar broertje vijf, toen ze op een dag thuis kwamen van school. Aan de keukentafel zat hun vader helemaal onder het bloed met een mes dwars door zijn borst.
Mijn moeder is in blinde paniek naar de buren gerend. Vervolgens ging het allemaal heel snel. Ambulance, arts en politie. Oom Alex zat geknield met zijn handje op zijn vaders hand, wezenloos voor zich uit te staren. De arts heeft zijn uiterste best gedaan, maar opa was inmiddels al buiten bewustzijn en is kort daarop overleden. Tijdens het onderzoek heeft de politie oom Alex gevraagd of zijn vader nog iets had gezegd. Oom Alex kon slechts overstuur heftig nee schudden. Waarschijnlijk is mijn opa door een inbreker overvallen, maar de dader hebben ze nooit gepakt.
 
Ik kan me goed voorstellen wat voor impact zo'n gebeurtenis op je heeft. Daarom vind ik het niet raar dat oom Alex zich misschien iets anders gedraagt dan anderen. Bovendien heb ik goede hoop dat hij met zijn nieuwe vrienden een fleuriger leven krijgt. De vooruitzichten lijken gunstig. Oom Alex is de laatste tijd een stuk vrolijker en zijn flatje ziet er tegenwoordig keurig opgeruimd uit. Hij brengt veel dagen door met zijn vriendenclub en nu is het viertal zelfs onverwacht op vakantie gegaan.
Alleen niemand weet waarheen en dat zorgt voor een groot probleem. Werkelijk iedereen zoekt oom Alex, van familie tot politie. Ze willen hem zo snel mogelijk vinden. Mijn oma heeft namelijk helaas hetzelfde lot moeten ondergaan als mijn opa. Gisteren is ze badend in bloed met een mes dwars door haar borst gevonden bij haar keukentafel.
 
 
 
 
Dit artikel delen?
 • Hits: 79