111 Hits

Publicatie op:
Vlad de spietser bij de Jamin
Toen het licht uitging, begon mijn avontuur pas echt.
 
Ik loop samen met Ylona de Jamin binnen, toen plotseling vlad de spietser verscheen met zijn reuze staak. Ik leg even uit wie Vlad de Spietser is. Hij is een prins uit Roemenië en hij is later bekend geworden onder de naam Dracula. Oorspronkelijk leefde Vlad de Spietser in de middeleeuwen. Hij was erg berucht omdat hij zijn vijanden aan lange staken reeg. Maar hoe kan het dat hij hier is terecht gekomen? Maar het aan hem vragen kon natuurlijk niet. Ik wil niet graag dood gespietst worden en daarom verstopte ik me samen met Ylona achter de toonbank waar de kassa staat. De kassa mevrouw was nergens te bekennen. Waarschijnlijk wist zij te ontsnappen uit de Jamin. Maar nu is dat niet meer mogelijk want een horde mensen versperren de ingang. Ze zitten klem en gillen het uit van angst en waarschijnlijk ook van de pijn. Ja dat snap ik wel dat je het uitgilt van de pijn als er 20 man bovenop je staan. Je snapt wel dat het voor Vlad de Spietser een makkie was om die groep mensen neer te steken. Vlad was druk bezig om de mensen bij de ingang dood te steken want de rest van de mensen in de Jamin zijn al dood. We maakte er gebruik van om de luxe chocoladeletters te pakken en het in onze tassen te proppen. Gelukkig heb ik een grote tas bij mij. Mensen klagen altijd over mij dat ik veelte grote tassen meeneemt maar ik vind grote tassen veel handiger dan kleine tassen. Gelukkig heb ik geen klein tasje bij me want anders had ik maar een Chocoladeletter in mijn tasje kunnen staan. Ze staan gelukkig achter de toonbank. Ylona pakte vooral Luxe chocoladeletters met melkchocola. Ik zag dat zij de laatste Nutella letter heeft gepakt en ook de praline letter. Ik pakte een witte chocoladeletter met bladgoud en een witte chocoladeletter met banaan en pindakaas. En natuurlijk ook de eenhoorn letter. Ylona propte ook haar hele tas vol en ik toen ik mijn tas dicht ritste, ontdekte ik een lollystok met een scherpe punt. Ik kwam op een geweldig idee. Ik pakte de lollystok en ik sluipt achter vlad de spietser. En Toen moest Ylona zo nodig de tas met chocoladeletter laten vallen. Nou die maakte een hels kabaal en Vlad draaide zich om en kijkt mij recht in de ogen. En toen stak ik met alle kracht hem dood. Maar toen gebeurde er iets heel geks. Ik had een bloed Fontijn verwacht maar uit zijn gat spuit snoep eruit! En toen knalde hij met een harde plof op de bloedende grond. We haalde onze stoffen tassen tevoorschijn die we vulde met snoep. Het is eigenlijk niet netjes op te stelen maar alle getuigen zijn toch al dood. Ik heb vooral veel drop gepakt en Ylona snoepjes met chocolade laagjes eromheen. We maakte onze tassen bomvol en toen we klaar waren ontdekten we dat alle lijken wegwaren! De hele winkel is bezaaid met chocoladepaashazen. ’waar zijn de lijken gebleven?’ wil Ylona weten. ‘Ik snap er ook niks van. ’Ik pak een van de chocoladepaashazen op en die begint ineens te praten: ’Help we zijn in paashazen verandert!’
 
En nu ben ik wakker. Heel mijn bed ligt onder de snoep. Hoe kan dat nou? En naast mijn bed staat mijn grote tas met daarin de luxe chocoladeletters. En dan komt Ylona mijn kamer binnengestormd. ‘Ylonka bij mij ligt er ook snoep in de kamer en ook een tas met luxe chocoladeletters. Heb jij ook gedroomd over Vlad de Spietser in de Jamin?’ vraagt ze. ’Ja en ik heb hem doodgestoken met een lollystok.’ En dan gaat ze naast mij op bed zitten. ’En heb jij ook gedroomd over de pratende paashazen, ’vraagt Ylona nieuwsgierig. ‘ja want dat zijn de vermoorde mensen. Maar hoe kan dat nou? Dromen zijn toch niet echt. ’en dan pak ik een dropje van de vloer. Het is een rond dropje met daarop de letter DZ. Dat staat voor dubbelzout. ’Ik stop dit in mijn mond en als dit echt een dubbel zout dropje is dan is de droom echt. ’En dan stop ik het dropje in mijn mond. Ik proef de zoute smaak en ik besef dat het echt is. En nu weet je waarom alle Luxe chocoladeletters weg zijn.
 
Die dag gingen we langs de Jamin. De vrouw van de Jamin staat achter de kassa en het lijkt wel alsof er niks aan de hand is. Het lijkt zelfs alsof ze niet meer weet over het hele voorval van Vlad de Spietser. In de krant en op het nieuws hebben ze het ook niet over Vlad de Spietser. En achter de toonbank waar eerst de luxe chocoladeletters hebben gestaan staan nu de chocoladepaashazen. Zouden dat de vermoorde mensen zijn? Ik durf ze niet te kopen en Ylona heeft dezelfde gedachte. We zien mensen die de chocoladepaashazen kopen. Die weten niet dat het vermoorde mensen zijn. We lopen de winkel uit want thuis hebben we genoeg snoep.
Het is nacht en ik lig te slapen. Maar dan schrik ik wakker van een geluid. Bij mijn grote kast staat een hele grote spiegel. Die zit op de kastdeur geplakt en uit de spiegel zie ik een blonde man tevoorschijn komen. Hij draagt een zilveren pak. ’wees niet bang want ik ben een van de bewakers uit de droom dimensie. Als je doodgaat dan kom je in de droom dimensie terecht. Vlad de Spietser was ontsnapt maar gelukkig heb jij hem terug kunnen sturen naar de droom dimensie. ’Ik kijk hem verward aan. ‘Nee hoor ik heb hem niet teruggestuurd want ik heb hem doodgestoken met een lollystok.’ De blonde man glimlacht.’ Door hem dood te steken met een lollystok heb je hem teruggestuurd naar de droom dimensie. De paashazen die in de Jamin staan zijn gewone paashazen. Ik heb verzorgd dat de mensen weer tot leven zijn gekomen en niks meer weten over het hele voorval. Ook de kassavrouw weet niks meer over het hele gebeuren. Maar ik ben vergeten om jullie geheugens weg te wissen. Ga maar weer slapen en als je wakker wordt, dan is al het snoep weg en herinner je alleen een hele rare droom. ’Nou je snapt wel dat dit even schrikken is. Het was schokkend om te horen dat al het snoep verdwijnt. ’Maar ik wil het snoep houden!’ Maar hij loopt al door de spiegel en ik ben weer alleen. Snel probeer ik alle Luxe chocoladeletters op te eten. Ik eet ze liever allemaal op dan dat ze in het niets verdwijnen. Gelukkig ben ik een grote eter en ik kreeg het voor elkaar om alle Luxe chocoladeletters op te eten. Maar helaas kon ik niet meer het snoep op en ik ging weer slapen.
 
De zonnestralen schijnen dwars door de gordijnen heen. Ik word wakker en ik besef dat alles maar een rare droom was.

Een review kan waardevol zijn voor de auteur maar heeft verder geen invloed op de waardering door de jury.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Vlad de spietser bij de Jamin"