203 Hits

Publicatie op:
Strafblad
 
De verpleegster komt binnen. Ze spreekt met luide stem en met grote opgemaakte ogen. Ze noemt mijn vader “lieverd.” Hij kijkt op en staart haar aan.
Zijn ogen puilen vandaag erg uit. Hij is zo ontdaan. Ik zit al een tijdje bij hem. Hij probeert me maar duidelijk te maken dat hij gevangen wordt gehouden. “Het is een bende, een gangsterbende. Ze houden me hier vast.” Hij probeert ook steeds overeind te komen uit zijn ligstoel. In zijn hoofd kan hij nog alles en als zijn benen nog zouden willen, zou hij al lang gevlucht zijn. Ik weet inmiddels dat het geen zin heeft om te blijven herhalen dat hij in een hospice zit met allemaal lieve mensen die goed voor hem zorgen. Afleiding is het enige dat werkt. Ik trek vandaag alles uit de kast, zelfs het zingen van “Geef mij maar Amsterdam” tot Armstrongs “High society” aan toe (zijn act op de feestjes vroeger thuis met zijn vrienden) Niks helpt.
Het weer werkt de laatste dagen ook niet erg mee. De vogels zitten weggedoken in hun veren. Het eksterpaartje dat ergens in de buurt een nest moet hebben, laat zich ook niet zien.
Op de tuintafel staat een kerststukje met dennenappeltjes en een uitgedroogd miniconifeertje. Iedere keer neem ik me voor om bloemetjes mee te nemen en er iets vrolijks van te freubelen maar ik vergeet het steeds. Nu maakt het uitzicht op dat grijze bakje mij ook een beetje claustrofobisch.
De verpleegster is een bikkel, echt een gangsterlid dat haar vak verstaat. Ze neemt geen genoegen met de starende blik van haar gevangene. Ze ondervraagt hem ferm. “Heeft u ergens pijn? Wilt u liever in bed liggen? Vorige week vertelde u mij over uw hondje hè, meneer Wagemans.”
Ik zie aan mijn vader dat hij iets wil zeggen, zijn ogen rollen maar er komt nog geen geluid uit zijn mond. “Heeft u het koud?” Ze wacht het antwoord niet af, voelt aan zijn benen en legt er een deken overheen en ze noteert wat zaken op haar notitieblok.
“Wat staat er op mijn strafblad?” luid en duidelijk komen de woorden er uit. “Strafblad? Neeeeee ha ha daar doen we hier niet aan hoor meneer!”
Ze geeft mijn vader een aai over zijn arm en gaat kordaat verder met noteren.
“Mijn vader heeft vroeger in de gevangenis gezeten.” Ik was het eerst niet van plan maar ik besluit haar te vertellen over een zwarte bladzijde uit zijn jongere jaren.
“Hij had een hekel aan zijn diensttijd, hij hield zich niet aan de regels. Hij naaide er steeds uit en dan kreeg hij straf. Een officier kleineerde hem zo dat hij die man een poeier heeft gegeven. Een flinke want zijn kwelgeest hield er een gebroken neus aan over. Foute boel dus. Mijn vader belandde in de militaire gevangenis van Nieuwersluis, in een kleine cel en daar kon ie nou juist niet tegen. Na 4 maanden was hij weer vrij maar het leverde hem wel een strafblad op.”
De verpleegster is er even stil van. Mijn vader ook, alleen zijn gehoorapparaatje piept.
Een ander bendelid komt binnen, gewapend met een dienblad. Er staan 3 schaaltjes op; 1 met rijstepap, 1 met een klontje roomboter en 1 met bruine suiker. “Ik heb even de staafmixer er doorgehaald zodat er geen harde stukjes meer in zitten,” zegt de gangster.
“Schafttijd pap!” Ik doe er extra veel suiker in want het maakt toch allemaal niks meer uit.
Hij vindt het lekker, zijn gezicht ontspant en na de laatste hapjes pap, doezelt hij verzadigd in.
Ik bedank en groet de gangsterbende en ik ontsnap via de achterdeur naar buiten waar mijn vluchtauto klaar staat.
 

Een review kan waardevol zijn voor de auteur maar heeft verder geen invloed op de waardering door de jury.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Strafblad"

15.05.21
Feedback:
mooi verhaal
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
14.05.21
Feedback:
Heel boeiend geschreven. Wellicht ook door mijn werk in palliatieve verpleging.
Of je vader hier delirant is of lijdend aan Alzheimer, daar kom ik niet goed achter. Persoonlijk zou het voor mij nog pakkender maken als er gedeeltes in de tekst die vanuit zijn beeld en visie zijn geschreven. Ik ben benieuwd hoe hij die gevangenschap ervaart.
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
10.05.21
Feedback:
Boeiend geschreven Heleen!
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig