82 Hits

Publicatie op:
Stap stap boem!

Ik voel mij niet goed. Drie dagen met hoge koorts, maar zonder een goede nachtrust, hebben mij uitgeput. Mijn maag draait. Met moeite kan ik een golf van misselijkheid onderdrukken. Ik heb tintelende tenen en stekende benen. De overblijfselen van de koortsstuipen die ik zojuist had. Wat kan een mens zich ineens beroerd voelen.

Wellicht trekt het weg. Als ik stil blijf liggen, stopt dat misselijke gevoel vanzelf. Misschien vertrek ik naar dromenland. Ik denk het tegen beter weten in. Ook deze nacht zal er, ondanks alle medicatie van slapen weinig terecht komen.

Met moeite hijs ik mijn benen buiten het bed. Er gaat een rilling door mij heen. Het moet maar. Rustig aan, dan komt het wel goed. Geen licht aan doen, want ik wil de rest niet wakker maken. Dat ik niet kan slapen is tot daar aan toe, daar hoeven mijn gezinsleden niet onder te lijden.

Voetje voor voetje begin ik aan mijn tocht naar de badkamer. Met mijn linkerhand houd ik de muur vast, met de ander het bed. Het lijkt of ik op een schip loop dat op volle zee in een storm terecht is gekomen. Alles draait en beweegt. Lichtflitsen voor mijn ogen vertellen mij dat ik beter terug kan keren naar mijn veilige bed, maar de misselijkheid dwingt mij om door te gaan. Stap, stap.

Zo zachtjes mogelijk open ik de slaapkamerdeur. Ik graai eerst twee keer mis, maar de derde keer heb ik de klink te pakken.

De overloop is nog donkerder dan de slaapkamer. Recht voor mij zie ik de deur van de badkamer. Slechts een meter of drie te overbruggen. Wat kan er mis gaan? Stap, stap.

Er lijkt geen einde aan te komen. De vloer beweegt, de muren pulseren. De deurklink is binnen handbereik, maar bij mij gaat het licht uit. Stap, stap en dan boem! Ik lig op de grond en ben alle besef van tijd en plaats kwijt.

‘Gaat het, pap?’ hoor ik plotseling de stem van mijn jongste zoon. Gaat het? Hoezo, ik lig toch gewoon in mijn bed? Waarom vraagt hij of het gaat?

Langzaam komt bij mij het besef terug. Alles is heel vaag, het denken gaat met horten en stoten. Voor mijn gevoel lig ik in bed en staat mijn zoon ernaast, maar er klopt iets niet. Als ik in mijn bed lig … wat was dan die knal daarnet? En waarom voelt het of ik met mijn rug tegen een muur lig?

Ik open langzaam mijn ogen en even heb ik geen idee waar ik ben. Niet in mijn bed, dat is duidelijk. Maar waar dan wel? Ik zie een vloer, een trap, een deur. Dit is de overloop. Ik lig languit op de overloop!

Hoelang ben ik weggeweest? Volgens mij niet lang, maar ondertussen zijn mijn vrouw en dochter ook gearriveerd. En ik … ik lig daar maar, nog te ver heen om op te staan.

Ik begin te kokhalzen. Dat was waarom ik op weg was naar het toilet. Ineens komt alles terug.

Mijn dochter haalt een emmer. Mijn maag protesteert, mijn lichaam schudt, maar er komt slechts een kleine hoeveelheid zure smurrie uit. De misselijkheid is direct verdwenen.

 

Ik lig weer in bed. Ze hebben me met vereende krachten opgetild en naar bed geholpen. Als een ouwe vent. Vreselijk.

Ik denk na over wat er zojuist is gebeurd en besef hoeveel geluk ik heb gehad. Voor hetzelfde geld was ik met mijn kop ergens tegenaan gevallen. Of van de trap gepleurd, nog een tandje erger.

Ze zeggen zo vaak dat als je je duizelig voelt, dat je jezelf dan vast moet houden of moet gaan zitten. Nou, vergeet het maar. Je voelt het niet aankomen. Je ligt op de grond, voordat je het doorhebt. Wat wel mooi is, is dat je lichaam op het laatste moment een positie aanneemt om de val te breken. Dat was bij mij ook het geval.

De schrik zit er goed in en niet alleen bij mij. Ben ik even blij dat ik van die oplettende huisgenoten heb. Je zal maar alleen wonen en hulpeloos op de vloer liggen.

Wat gebeurd is, is gebeurd. Niet te lang bij stilstaan, want er zullen nog meer nachtelijke wandelingen volgen van mijn bed naar de badkamer en weer terug. Stap, stap … die boem blijft in het vervolg hopelijk uit.


Een review kan waardevol zijn voor de auteur maar heeft verder geen invloed op de waardering door de jury.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Stap stap boem!"

25.05.21
Feedback:
begint al meteen spannend👍
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig