Voor schrijvers, door schrijvers
 • Schrijfwedstrijd ‘De rode koffer’

  Schrijverspunt organiseert weer een spannende schrijfwedstrijd! Dit keer is het thema: ‘De rode koffer’

  Het genre is vrij, zolang er ergens in het verhaal maar op de een of andere manier een rode koffer in voorkomt. Hoe? Dat is aan jou! Laat je van de beste schrijfkant zien en schrijf een origineel verhaal. Zowel schrijfvaardigheid als originaliteit wordt gewaardeerd. Vanzelfsprekend heeft je verhaal geen schrijffouten… (Tip: Kijk ook eens naar de artikelen over schrijven op de website van Schrijverspunt!)

  De afgelopen keren was het niveau van de inzendingen hoog, dus doe je best!

  De jury bestaat uit:

  • Wouter Grootenboer (Redactie Schrijverspunt)
  • Edith Eggenkamp ©Inspiratiewater (Voormalig panellid)
 • Voorwaarden

  • Deelname is mogelijk van 15 mei t/m 31 juli 2020.
  • Verhalen dienen online geplaatst te worden op de website van Schrijverspunt. Je moet hiervoor eerst inloggen en een gratis account aanmaken.
  • De maximale lengte is 1250 woorden.
  • Je inzending mag nog niet eerder zijn gepubliceerd, zowel op internet of in gedrukte / elektronische media.
  • Het is niet mogelijk verhalen nog te wijzigen na inzending, corrigeren van fouten doe je dus het beste voordat je het inzendt!
  • Het gebruiken van een pseudoniem is toegestaan.
  • Het thema ‘De rode koffer’ moet in het verhaal worden gebruikt.
  • Je mag slechts eenmaal deelnemen.
  • Door deelname aan de wedstrijd verleen je Schrijverspunt toestemming om je verhaal in de nog uit te geven bundel te publiceren.
  • Je verhaal is geschreven in de Nederlandse taal.
 • Wat kun je winnen?

  Bij voldoende kwalitatieve inzendingen zal Schrijverspunt een bundel uitgeven van de beste verhalen.

  Schrijverspunt stelt een boekenpakket samen voor de winnaar. Daarnaast ontvangt de winnaar een gratis exemplaar van de uit te geven bundel.

  De bundel kan tot de verschijningsdatum met 10% korting worden aangeschaft via de webwinkel van Schrijverspunt. Na de verschijningsdatum wordt de bundel zowel bij Schrijverspunt als bij de boekhandel zonder korting verkocht.

Meedoen is niet meer mogelijk

Voor deze schrijfwedstrijd kunnen geen verhalen meer worden ingestuurd. Inzenden was mogelijk van 15 mei t/m 31 juli.

Schrijverspunt organiseerde een Schrijfwedstrijd met als thema: “De rode koffer”.

We hebben 215 inzendingen ontvangen. De deelnemers bedanken we voor alle mooie en meeslepende verhalen!


Klik hier om de uitslag van de verhalenwedstrijd te bekijken.

Op reis

Een stapelwolk klikt het zonlicht uit in de keuken. Henri beent vanuit de leefruimte naar het aanrecht. Een stemverheffing achtervolgt hem vanuit de bureauruimte en haalt hem genadeloos in. Dat het eten in de microgolfoven maar anderhalve minuut moet, en niet vergeten om de vaatdoek netjes op te hangen deze keer! Henri smijt de natte vod op het aanrecht. Het scheelt niets of er was een wijnglas gesneuveld. Laura doet net alsof ze het niet gemerkt heeft. Ze staart door het raam naar de achtertuin, naar haar kapotte trampoline en het gras dat nog snottert na een zomerse plensbui.

    ‘Papa, wanneer gaan we op reis?’

Henri steunt met twee handen op het aanrecht en tuurt naar een oneffenheid in één van de faillancetegels aan de muur. ‘Wanneer je mama ooit haar telefoon ophangt.’ Laura draait zich om en kijkt hem aan. In haar ogen gaapt de leegte van een te lange zomervakantie. ‘Papa, kunnen we samen nog eens iets leuks doen?’ Ze zegt het alsof ze aan haar kleine zus Michèle vraagt om het botervlootje door te geven, maar Henri weet wel beter. Hij duwt nog snel enkele vuile borden in de vaatwasmachine, en veegt zijn handen af aan zijn broek. ‘Niet aan je broek, papa.’ Ze klinkt zoals haar mama. ‘Nu niet, schat. Het was een vermoeiende dag, mama is weer aan het vergaderen, en jullie moeten nog in de douche.’ Hij graait een oude krant en enkele reclameblaadjes van supermarkten bij elkaar en gooit ze in de kartonnen doos in de hoek.

  ‘Mogen we dan een film kijken?’

  ‘Neen schat, je weet wat mama daarover zegt.’  

  ‘Schermtijd is verloren tijd,’ zegt ze zachtjes. Laura dringt niet verder aan. Ze loopt langs hem richting de leefruimte, waar  kleine zus Michèle met de Legoblokken een huisje probeert te knutselen. Henri kijkt haar na. Had zijn vrouw gisteren in haar klaagzang niet vermeld dat er te weinig tijd voor de kinderen was?  Wacht maar.

  ‘Willen jullie misschien een spelletje spelen?’ Twee paar kinderogen gensteren als sterretjes-vuurwerk op oudejaarsnacht.

  ‘Mag dat van mama?’, vraagt Laura. Henri heeft de deur van de speelgoedkast al geopend. Even later ligt een oud, met plakband aan elkaar geplakt spelbord op het tafelblad. ‘Reis door Europa’ bloklettert de doos. Henri schudt de kaarten met reisbestemmingen en legt een bonte verzameling pionnen op tafel. Tijdens zijn jonge jaren waren de meeste kleine figuurtjes hopeloos verloren gelopen. Ze werden vervangen door een oud muntstuk van vijf frank, een roestkleurige zeeschelp die ooit vanop een vakantiestrand aanspoelde in huis, en een mannetje van Lego. Enkel de groene pion had het slagveld van zijn opvoeding overleefd. Laura en Michèle kibbelen over wie de zeeschelp mag hebben. Laura trekt letterlijk aan het langste eind. Michèle springt van haar stoel en loopt weg van tafel.

In de leefruimte kruist ze haar moeder die met een vragende blik komt kijken waar al dat rumoer vandaan komt. Bij het aanzicht van het tafereel op de salontafel werpt ze haar handen ten hemel. ‘Echt, het reisspel? Dat duurt een uur.’  Henri kijkt stoïcijns op. ‘Je wou toch meer kwali-tijd voor de kinderen?’ Hij jongleert met zijn intonatie. Haar blik verscherpt.

Michèle komt triomfantelijk terug de kamer binnen. Tussen duim en wijsvinger houdt ze een piepklein rood plastic koffertje. Henri herinnert zich hoe hij zelf speelde met de ambulance van Playmobil. ‘Hiermee ga ik winnen,’ zegt ze terwijl ze het kleinood in de lucht steekt. 

  ‘Kom, doe mee.’ Henri verbaast zich over zijn eigen, plagende toon.

  ‘Neen, iemand moet hier zijn verantwoordelijkheid nemen.’

  ‘Het is niet de schuld van de kinderen dat jij altijd moet vergaderen.’

  ‘Niet waar ze bij zijn, schat’.

Laura legt haar schelp ostentatief op het spelbord. Michèle volgt haar voorbeeld. Henri neemt de speelkaarten met reisbestemmingen en begint ze uit te delen.

  ‘Gaan we mama nog een beetje negeren ook?’ 

  ‘Niemand negeert je, schat. We spelen gewoon een spelletje.’ Henri kijkt haar aan en zucht. ‘Komaan, doe mee.’

  ‘Allez, mama, doe mee!’, roept Michèle uitbundig.

  ‘Wrijf het er nog een beetje in. Je weet goed genoeg dat dat nu niet gaat, Henri.’

  ‘Ga jij nu maar terug werken dan, ik zorg wel voor de kinderen.’ 

  ‘En de rest van het huishouden? Dat is geen spelletje, hoor.’

Voor een ogenblik is enkel het ritselen van de speelkaarten hoorbaar. Henri laat zijn schouders zakken. Hij weet dat zijn stilzwijgen haar nog bozer zal maken. Als golfbreker houd je de vloed niet tegen. Michèle houdt één van haar kaartjes omhoog die ze net gekregen heeft van papa. ‘Ik mag op reis naar Barcelona!’ Ze bekijkt de achterkant. ‘Daar krijg ik een beurt extra,’ leest ze hardop. ‘Toe Mama, doe mee. Je mag mijn rode koffertje gebruiken.’ Ze geeft het speeltje een tik zodat het over het spelbord glijdt in de richting van haar moeder.  Mama volgt het koffertje met haar ogen en kijkt naar Henri.

  ‘Awel?’, zegt ze scherp.  

  ‘Niets schat, je luistert toch niet naar mij.’

  ‘Neen, zeker niet als je niet realistisch bent.’

  ‘Niet waar de kinderen bij zijn, schat.’

Henri heeft al spijt op het moment dat hij de zin uitspreekt. Hij wil nog iets zeggen, maar haar blik is al weg. Mama kijkt Michèle aan. ‘Neen, schat, mama speelt niet mee. Daar is nu echt geen tijd voor.’ Ze draait zich moedeloos om en wandelt terug richting de bureauruimte. Vlak voor ze de deur achter zich sluit, draait ze zich om. Henri kijkt op terwijl de kinderen hun spelkaarten bestuderen.

 ‘De volgende keer pak ik het voor je in, dat rode koffertje.’

Michèle kijkt op van achter haar kaarten. ‘Gaan we dan op reis, mama?’

Dit artikel delen?
 • Hits: 51