Verhalenwedstrijd

Verhalenwedstrijd ´Onder de boom´

Schrijverspunt organiseert weer een spannende schrijfwedstrijd! Dit keer is het thema

Onder de boom’.

Het genre is vrij, zolang er ergens in het verhaal maar op de een of andere manier iets (of juist niets?) onder de boom is. Hoe? Dat is aan jou! Staat er een gouden stoel? Een kabouterhuisje? Zit er iemand? Heeft er iets gelegen? Laat je van de beste schrijfkant zien en schrijf een origineel verhaal. Zowel schrijfvaardigheid als originaliteit wordt gewaardeerd. Vanzelfsprekend heeft je verhaal geen schrijffouten… (Tip: Kijk ook eens naar de artikelen over schrijven op de website van Schrijverspunt!)

De afgelopen keren was het niveau van de inzendingen hoog, dus doe je best!

De jury bestaat uit:

 1. Wouter Grootenboer (Redactie Schrijverspunt)
 2. Irene van Wesel (Tekst & Inzicht)

De voorwaarden voor deelname zijn:

 • Deelname is mogelijk van 15 mei t/m 31 juli 2019 (24.00 uur).
 • Verhalen dienen online geplaatst te worden op de website van Schrijverspunt. Je moet hiervoor eerst inloggen en een gratis account aanmaken.
 • De maximale lengte is 1250 woorden.
 • Je inzending mag nog niet eerder zijn gepubliceerd, zowel op internet of in gedrukte / elektronische media.
 • Het is niet mogelijk verhalen nog te wijzigen na inzending, corrigeren van fouten doe je dus het beste voordat je het inzendt!
 • Het gebruiken van een pseudoniem is toegestaan.
 • Het thema ‘Onder de boom’ moet in het verhaal worden gebruikt.
 • Je mag slechts eenmaal deelnemen.
 • Door deelname aan de wedstrijd verleen je Schrijverspunt toestemming om je verhaal in de nog uit te geven bundel te publiceren.
 • Je verhaal is geschreven in de Nederlandse taal.

Bij voldoende kwalitatieve inzendingen zal Schrijverspunt een bundel uitgeven van de beste verhalen.

Wat kun je winnen?

Schrijverspunt stelt een boekenpakket samen voor de winnaar. Daarnaast ontvangt de winnaar een gratis exemplaar van de uit te geven bundel.

De bundel kan tot de verschijningsdatum met 10% korting worden aangeschaft via de webwinkel van Schrijverspunt.

Na de verschijningsdatum wordt de bundel zowel bij Schrijverspunt als bij de boekhandel zonder korting verkocht.

Meedoen is nog mogelijk:
Dagen
:
Uren
:
Minuten
:
Seconden
Meedoen van:
15 mei t/m 31 juli
2019

Onder de boom

-Het is en blijft een ietwat naargeestige plek. Luguber, noemen sommigen het zelfs. Ik bedoel het kleine kerkhof, achter het spierwitte kerkje, aan het eind van het lange duin. Waar de zee zacht op de achtergrond ruist. De grote en oude treurwilg is in de jaren uitgegroeid tot het symbool ervan. De takken, als tentakels verspreid over de graven. Wanneer de schemering invalt, en de wind scherp en ijskoud snijdt vanaf de zee, is het één der meest onaangename plekken die ik ken.
De dominee van het dorp bromde laatst nog dat de wilg ruim zeventig jaar is. 'Aardig op leeftijd, voor een wilg'. Waarom we het een treurwilg noemen? De dominee sprak er laatst nog over, in zijn preek. 'Wellicht omdat we het treuren, de donkere kanten van het leven, graag koesteren', mijmerde hij. Ik dacht erover na; heeft hij gelijk?
Wanneer ik er rondloop, bedenk ik me dat ik niet beter weet, of deze boom staat er. En onder de oude takken staan de graven. Graven van hen die we nooit gekend hebben. Zeelieden, die aanspoelden aan strand na een schipbreuk, of dood uit zee werden gehaald door de dappere mannen van toen. 
Niemand weet hun verhalen. Een Engelse toerist schamperde enkele jaren geleden; 'what happens under the tree, stays under the tree!' Hij grijnsde er een valse grijns bij.Zou deze boom alles weten? Als soort van stille getuige? Soms loop ik er eens langs en kijk ik eens op de stenen. Het zijn er welgeteld twintig. Jaren terug heeft de gemeente de helft laten ontruimen. Geen idee waarom. Veertig was te veel, twintig is prima. 
Hier, kijk. Een vent die Arie heet. Uit Amsterdam. Voer mee op een schip vol specerijen, naar God weet waarnaartoe. Schipbreuk geleden, als lijk op het strand aangespoeld. Navraag bij de rederij leverde de benodigde informatie op. Hier maar begraven, hij had toch verder geen familie. En een waardig zeemansgraf is het minste wat je hem nog kon geven. 
Er ligt enkele buitenlandse zeelieden hier begraven, drie man in totaal. Alledrie jonge kerels, uit Zweden. Sven, Lars, en vreemd genoeg een vent die Jan heette. Hun verhaal? Onbekend. Niemand die het weet. Nooit geen familie komen opdagen verder. De treurwilg is slechts de stille getuige van deze arme jongens hun lot. De treurwilg weet alles. 
Soms ga ik zitten, op het bankje onder de boom. En ik vraag me dan af wat hun verhalen zijn geweest. Waarom ze moesten sterven, op zo'n jonge leeftijd. Maar ik zal er nooit een antwoord op krijgen. Ik vrees dat enkel de boom het weet. Onder deze boom liggen twintig zielen, met twintig verhalen. Misschien is het ook maar beter, zo. Laat ze in vrede rusten.
Want, zoals het een goed treurwilg betaamt, en zoals de Engelsman jaren terug al zei; wat onder de boom gebeurt, blijft onder de boom. En zo zal het altijd blijven. En eigenlijk is dat ook maar goed zo.
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 209

Login of registreer om een reactie te plaatsen