Verhalenwedstrijd

Verhalenwedstrijd ´Onder de boom´

Schrijverspunt organiseert weer een spannende schrijfwedstrijd! Dit keer is het thema

Onder de boom’.

Het genre is vrij, zolang er ergens in het verhaal maar op de een of andere manier iets (of juist niets?) onder de boom is. Hoe? Dat is aan jou! Staat er een gouden stoel? Een kabouterhuisje? Zit er iemand? Heeft er iets gelegen? Laat je van de beste schrijfkant zien en schrijf een origineel verhaal. Zowel schrijfvaardigheid als originaliteit wordt gewaardeerd. Vanzelfsprekend heeft je verhaal geen schrijffouten… (Tip: Kijk ook eens naar de artikelen over schrijven op de website van Schrijverspunt!)

De afgelopen keren was het niveau van de inzendingen hoog, dus doe je best!

De jury bestaat uit:

 1. Wouter Grootenboer (Redactie Schrijverspunt)
 2. Irene van Wesel (Tekst & Inzicht)

De voorwaarden voor deelname zijn:

 • Deelname is mogelijk van 15 mei t/m 31 juli 2019 (24.00 uur).
 • Verhalen dienen online geplaatst te worden op de website van Schrijverspunt. Je moet hiervoor eerst inloggen en een gratis account aanmaken.
 • De maximale lengte is 1250 woorden.
 • Je inzending mag nog niet eerder zijn gepubliceerd, zowel op internet of in gedrukte / elektronische media.
 • Het is niet mogelijk verhalen nog te wijzigen na inzending, corrigeren van fouten doe je dus het beste voordat je het inzendt!
 • Het gebruiken van een pseudoniem is toegestaan.
 • Het thema ‘Onder de boom’ moet in het verhaal worden gebruikt.
 • Je mag slechts eenmaal deelnemen.
 • Door deelname aan de wedstrijd verleen je Schrijverspunt toestemming om je verhaal in de nog uit te geven bundel te publiceren.
 • Je verhaal is geschreven in de Nederlandse taal.

Bij voldoende kwalitatieve inzendingen zal Schrijverspunt een bundel uitgeven van de beste verhalen.

Wat kun je winnen?

Schrijverspunt stelt een boekenpakket samen voor de winnaar. Daarnaast ontvangt de winnaar een gratis exemplaar van de uit te geven bundel.

Deelnemers aan de wedstrijd kunnen de bundel met 10% korting aanschaffen via de webwinkel van Schrijverspunt.

Meedoen van:
15 mei t/m 31 juli
2019

In de schaduw van zijn takken

Het eerste wat hij voelde waren de blikken van anderen. Later zou hij beweren dat hij een vreemde kriebel in zijn nek gevoeld had, of tintelingen over zijn rug, maar dat was niet waar. Hij bleef zich volledig onbewust van het wonderlijke proces dat zich in zijn lijf te voltrok, totdat hij, schichtig om zich heen kijkend om te testen of men daadwerkelijk naar hém keek, zijn eigen spiegelbeeld in een winkelruit vond.

 

Hij stond toevallig naast een modezaak die haar nieuwe voorjaarscollectie toonde, linnen broeken en kleurige jurken. Zijn blik gleed langs een bloemmotief in groen en oranje. Men had het tafereel in de etalage opgeleukt met verse takken kronkelwilg en forsythia. Zo kwam het dat hij zelfs geconfronteerd met zijn weerspiegeling niet direct bevatte welke eigenaardigheid men in hem nastaarde. Wellicht was dat ook omdat het niet zo eenvoudig te bevatten was. Iets hield zijn blik echter gevangen terwijl hij reeds aanstalten maakte zich weg te draaien. In die beweging dwong het spiegelbeeld hem te herkennen wat er gaande was. Enkele takken draaiden immers met hem mee.

 

Ze kronkelden uit zijn kraag en krulden achter zijn oren omhoog en opzij. Hij schudde kort zijn hoofd en zag de takken deinen en hun blaadjes ontvouwen. Frisgroen lenteblad. Het rook naar de tuin van zijn oma, waar hij als kind na een eeuwigheid van binnenskamers naar de regen staren eindelijk in losgelaten werd. Bruine veterschoenen had hij gehad, een groene kabeltrui. De verzamelde tantes hadden gezegd dat hij zo zoet was, zo rustig en stil en dat hij nu fijn even naar buiten mocht, want dat hadden jongens toch eigenlijk nodig, en moeder had geglimlacht terwijl ze hielp met de rits van zijn jas en ze had haar zussen verteld dat hij een bijzondere jongen was en dat hij altijd zulke bijzondere verhalen kon verzinnen.

 

Iemand riep iets in het voorbij fietsen. Hij kon het niet verstaan, maar wist dat over hem ging. Over de boom die uit zijn schouders groeide. Zoiets was in de dorpsstraat niet eerder vertoond. Nu zijn aandacht eenmaal naar zijn transformatie getrokken was, merkte hij plots ook de zachte stuwing onder zijn rugpand op. Dusdanig gefascineerd dat gêne hem niet kon weerhouden, ontdeed hij zich ter plekke nog van zijn jas en zijn shirt. Enkele struiken ontrolden zich na deze bevrijding, rododendron en skimmia, leek het. Daartussenin herkende hij het lange slanke blad van narcissen en de korte dikke bladeren van tulpen. Jong gras spriette uit zijn broekband. Hij keek over zijn schouder en verbaasde zich matig. Het voelde hem eigenlijk heel natuurlijk aan.

 

De menigte die zich vanzelfsprekend rond dit schouwspel verzameld had, staarde, wees en vertelde het verder. Het gerucht van de man met de tuin op zijn rug verspreide zich snel en men reisde van heinde en verre naar zijn woonplaats om zijn perk te bewonderen. Men wilde zijn bloemen plukken of tussen zijn struiken poseren. Eenmaal ontving hij een verzoek voor een bruidsreportage, eenmaal boodt een hoveniersbedrijf een make-over aan. Overdonderd door de aandacht en de vele vragen, wist hij er eerst geen enkele te beantwoorden. In de loop der jaren echter, zou hij zijn verhaal vormen en in de schaduw van zijn eigen takken vertellen aan diegenen zich zich graag bleven verwonderen.

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 62

Login of registreer om een reactie te plaatsen