Voor schrijvers, door schrijvers
 • Schrijfwedstrijd ‘De rode koffer’

  Schrijverspunt organiseert weer een spannende schrijfwedstrijd! Dit keer is het thema: ‘De rode koffer’

  Het genre is vrij, zolang er ergens in het verhaal maar op de een of andere manier een rode koffer in voorkomt. Hoe? Dat is aan jou! Laat je van de beste schrijfkant zien en schrijf een origineel verhaal. Zowel schrijfvaardigheid als originaliteit wordt gewaardeerd. Vanzelfsprekend heeft je verhaal geen schrijffouten… (Tip: Kijk ook eens naar de artikelen over schrijven op de website van Schrijverspunt!)

  De afgelopen keren was het niveau van de inzendingen hoog, dus doe je best!

  De jury bestaat uit:

  • Wouter Grootenboer (Redactie Schrijverspunt)
  • Edith Eggenkamp ©Inspiratiewater (Voormalig panellid)
 • Voorwaarden

  • Deelname is mogelijk van 15 mei t/m 31 juli 2020.
  • Verhalen dienen online geplaatst te worden op de website van Schrijverspunt. Je moet hiervoor eerst inloggen en een gratis account aanmaken.
  • De maximale lengte is 1250 woorden.
  • Je inzending mag nog niet eerder zijn gepubliceerd, zowel op internet of in gedrukte / elektronische media.
  • Het is niet mogelijk verhalen nog te wijzigen na inzending, corrigeren van fouten doe je dus het beste voordat je het inzendt!
  • Het gebruiken van een pseudoniem is toegestaan.
  • Het thema ‘De rode koffer’ moet in het verhaal worden gebruikt.
  • Je mag slechts eenmaal deelnemen.
  • Door deelname aan de wedstrijd verleen je Schrijverspunt toestemming om je verhaal in de nog uit te geven bundel te publiceren.
  • Je verhaal is geschreven in de Nederlandse taal.
 • Wat kun je winnen?

  Bij voldoende kwalitatieve inzendingen zal Schrijverspunt een bundel uitgeven van de beste verhalen.

  Schrijverspunt stelt een boekenpakket samen voor de winnaar. Daarnaast ontvangt de winnaar een gratis exemplaar van de uit te geven bundel.

  De bundel kan tot de verschijningsdatum met 10% korting worden aangeschaft via de webwinkel van Schrijverspunt. Na de verschijningsdatum wordt de bundel zowel bij Schrijverspunt als bij de boekhandel zonder korting verkocht.

Meedoen is niet meer mogelijk

Voor deze schrijfwedstrijd kunnen geen verhalen meer worden ingestuurd. Inzenden was mogelijk van 15 mei t/m 31 juli.

Schrijverspunt organiseerde een Schrijfwedstrijd met als thema: “De rode koffer”.

We hebben 215 inzendingen ontvangen. De deelnemers bedanken we voor alle mooie en meeslepende verhalen!


Klik hier om de uitslag van de verhalenwedstrijd te bekijken.

De rode koffer

De koffer staat op zijn vaste plek in de berging. Geklemd tussen de mottige kartonnen doos met boeken die klaarstaan voor de kringloopwinkel en de Ikeabox met zwemkleding. Met mijn tong tussen mijn lippen geklemd trek ik hem voorzichtig naar voren. Ik laat mijn vingertoppen over de gladde wand van het gevaarte gaan. Tastend glijden zij er overheen. Dan krom ik mijn rug om de geur van het zachte donkerrode leer op te kunnen snuiven. Het geliefde bakbeest is al generaties lang in de familie, maar ruikt nog altijd naar dierenhuid.

Vandaag wil ik het geheim verder oplossen. ‘Het geheim van de koffer’, het zou niet misstaan als titel voor een boek. Stel je voor, een koffer vol liefdesbrieven en een romantische muts, die met hoogrode wangen brief na brief leest. Wát een zoetsappig boek. Of misschien zijn het brieven met schuldbekentenissen. De lezer een veertiger met honger naar geld. Het ongeschreven boek wordt al gelijk een stuk interessanter. Nee, dat deze koffer geen brieven bevat, weet ik wel.

Inmiddels heb ik de koffer helemaal uit de berging getrokken en naar mijn stoeltje in de hoek van de kamer gesleurd. Hij is te zwaar om te tillen, verder kan ik hem niet sjouwen. Voordat ik het slot open met de bijbehorende sleutel, geniet ik van het moment. Vandaag gaat de koffer mij zijn geheimen toevertrouwen. De metalen banden om het zachte leer striemen scherp in mijn hand, de verstevigde hoeken zijn vastberaden. ‘Hier wordt niet zomaar iets prijsgegeven’ lijkt hij mij te zeggen. Ik weet wel beter, ik voel het gewicht van de sleutel en draai hem om en om.

Het sleutelgat is moeilijk te missen, groot en met een duidelijke ronding aan de bovenkant, zodat niemand zich zal vergissen. Nog aarzel ik om het moment vast te houden als in een tableau vivant. ‘Vrouw met antieke koffer’. 

‘Klik’, het klinkt als een schot in devote stilte. Ik til het zware bolle deksel van de koffer. De scharnieren protesteren piepend als ik hem naar achteren laat vallen.

Een kruidige geur komt me tegemoet. Voordat ik mijn handen over de rondingen laat gaan, blijf ik korte tijd roerloos zitten. Het moment is aangebroken, ik heb het mezelf beloofd.

Ritselend trek ik het vloeipapier van de inhoud af. Stof bereikt mijn neus en ik houd met moeite een nies in om het ceremoniële moment niet te verstoren. Mijn rechterhand leg ik in een liefkozend gebaar op de kleine bol, ik laat hem even troostend liggen en schuif mijn linkerhand onder het kleine lichaam. Mijn tweelingzusje, nooit door iemand gezien, veel te jong gestorven. Wat is het geheim van mijn moeder? Waarom heeft ze het kind gemummificeerd en in een koffer bewaard?

Is het pas een jaar geleden dat ze me het toefluisterde? Nog geen week later stonden we aan het gulzige gat op de begraafplaats en nam ze de rest van het verhaal met haar mee.

Ria Rademakers

Dit artikel delen?
 • Hits: 146