Loading...
Verhalenwedstrijd

Verhalenwedstrijd ´Onder de boom´

Schrijverspunt organiseert weer een spannende schrijfwedstrijd! Dit keer is het thema

Onder de boom’.

Het genre is vrij, zolang er ergens in het verhaal maar op de een of andere manier iets (of juist niets?) onder de boom is. Hoe? Dat is aan jou! Staat er een gouden stoel? Een kabouterhuisje? Zit er iemand? Heeft er iets gelegen? Laat je van de beste schrijfkant zien en schrijf een origineel verhaal. Zowel schrijfvaardigheid als originaliteit wordt gewaardeerd. Vanzelfsprekend heeft je verhaal geen schrijffouten… (Tip: Kijk ook eens naar de artikelen over schrijven op de website van Schrijverspunt!)

De afgelopen keren was het niveau van de inzendingen hoog, dus doe je best!

De jury bestaat uit:

 1. Wouter Grootenboer (Redactie Schrijverspunt)
 2. Irene van Wesel (Tekst & Inzicht)

De voorwaarden voor deelname zijn:

 • Deelname is mogelijk van 15 mei t/m 31 juli 2019 (24.00 uur).
 • Verhalen dienen online geplaatst te worden op de website van Schrijverspunt. Je moet hiervoor eerst inloggen en een gratis account aanmaken.
 • De maximale lengte is 1250 woorden.
 • Je inzending mag nog niet eerder zijn gepubliceerd, zowel op internet of in gedrukte / elektronische media.
 • Het is niet mogelijk verhalen nog te wijzigen na inzending, corrigeren van fouten doe je dus het beste voordat je het inzendt!
 • Het gebruiken van een pseudoniem is toegestaan.
 • Het thema ‘Onder de boom’ moet in het verhaal worden gebruikt.
 • Je mag slechts eenmaal deelnemen.
 • Door deelname aan de wedstrijd verleen je Schrijverspunt toestemming om je verhaal in de nog uit te geven bundel te publiceren.
 • Je verhaal is geschreven in de Nederlandse taal.

Bij voldoende kwalitatieve inzendingen zal Schrijverspunt een bundel uitgeven van de beste verhalen.

Wat kun je winnen?

Schrijverspunt stelt een boekenpakket samen voor de winnaar. Daarnaast ontvangt de winnaar een gratis exemplaar van de uit te geven bundel.

Deelnemers aan de wedstrijd kunnen de bundel met 10% korting aanschaffen via de webwinkel van Schrijverspunt.

Meedoen van:
15 mei t/m 31 juli
2019

Blauwe stip

Blauwe stip

Ik ga zitten en voel de grove bast van de den tegen mijn rug. Het is miezerig weer, maar onder de boom heb ik er geen last van. De geur van de vochtige bosgrond wervelt mijn neus in en ik voel hoe mijn lichaam zich erdoor ontspant. Ik zucht even diep en sluit mijn ogen. Het bos streelt mijn oren met het geluid van ruisende bomen en tjilpende vogels. Langzaam zak ik weg in mijn onderbewustzijn, volledig in harmonie met de omgeving. Ik zie een engel op mij afkomen. De engel draagt een fel geel gewaad en in haar handen heeft ze een stationair draaiende kettingzaag.

Verward open ik mijn ogen en het serene gevoel ebt weg. Ik kijk naar de man die voor mij op het bospad staat en schrik. Even denk ik op de filmset van A Nightmare on Elm Street beland te zijn, want de man voor mij lijkt met zijn fel gele regenjas en kettingzaag als twee druppels water op Freddy Krueger. De kettingzaag pruttelt zachtjes in afwachting op wat komen gaat. Een boom of een mens.

‘Ga eens opzij. Die boom moet om,’ hoor ik de man zeggen. Het klinkt niet erg vriendelijk.

Hij peutert ondertussen iets groens uit zijn neus, rolt het tussen zijn wijsvinger en duim en schiet het dan de struiken in. Ik gruwel even, sta op en veeg het zand van mijn broek. Dan pas valt mij de groene stip op de boom op. Ik denk even na over wat er over de bomenkap in het bos op het informatiebord bij de parkeerplaats stond.

“Blauw moet weg, groen blijft staan.” Of was het andersom? Ik weet het niet zeker meer.

‘Weet je zeker dat deze weg moet? Groen moet toch blijven staan.’

‘Die stip is blauw.’ Ik kijk weer naar de donkergroene stip.

‘Groen,’ zeg ik wat geërgerd.

‘Luister, mijnheer de betweter. Ik heb vandaag al 47 bomen met een blauwe stip omgezaagd, dus ik weet heus wel welke boom ik moet omzagen.’

‘Maar dit is dus een boom met een groene stip.’

‘Blauw.’ Ik schudt meewarig mijn hoofd en loop het pad op. De man laat de kettingzaag even ronken en begint aan de eerste zaagsnede.

In mijn ooghoek komt er een boswachter over het bospad aanrennen. Nu komt het denk ik. Die vent krijgt op zijn lazer. Ik gniffel bij voorbaat van genoegen.

´Stop! Stop!’ De man met de kettingzaag stopt met zagen en kijkt de boswachter verbaasd aan.

‘Wat is er?’ De man kijkt eerst de boswachter en dan mij aan.

‘Ik zei het je toch, het is de verkeerde boom.’ Ik kijk de boswachter ter bevestiging aan.

‘Verkeerde boom?’ hoor ik de boswachter verbaasd zeggen. 

‘Ja. Een groene stip. Die bomen moeten toch blijven staan?’ Ik wijs op de stip op de boom.

‘Dat is een blauwe stip, die boom moet om. Ziet u die dode takken daar? Levensgevaarlijk.’ Ik volg de hand van de boswachter en zie boven de plek waar ik net nog zat een grote tak naar beneden hangen.

‘Blauw?,' vraag ik nu wat minder zeker van mijzelf. Ik zie de boswachter bevestigend knikken. Op het gezicht van de man met de kettingzaag verschijnt een gluiperige glimlach.

‘Maar daarom ben ik hier niet. U mag in dit deel van het bos helemaal niet komen tijdens de kapwerkzaamheden. Dat staat toch duidelijk aangegeven bij de parkeerplaats. Het is veel te gevaarlijk. Heeft u de rood-witte linten niet gezien?’ Ik denk even na en bedenk mij dan dat ik halverwege het bos onder een groen-wit lint ben door gekropen.

‘Nee,’ lieg ik. Ik zie aan het gezicht van de boswachter dat hij mij niet geloofd.

‘Hoe dan ook. Ik kan er ook niets aan doen dat u blijkbaar kleurenblind ben. U krijgt van mij een bekeuring voor het ongeoorloofd betreden van gevaarlijk terrein. De boete bedraagt 90,-.’ Met de bekeuring in mijn hand slenter ik beduusd terug naar mijn auto. Achter mij hoor ik eerst gelach en daarna gezaag.

Dit artikel delen?
Pin It

Schrijfwedstrijd

 • Hits: 76