Skip to main content
Categorie: PROZA
Tekstsoort: Cursiefje

Pluralis

© Robert Beernink op .

Ondanks de talloze nationale onzekerheden, is het grammaticaal juist om naar Nederland te verwijzen met het bezittelijk voornaamwoord ‘zijn’. Landen gelden in de spraakkunst als onzijdig.
In ons geval is dat een gewaagde rubricering. Na de onafhankelijkheidsoorlog met Spanje, zijn we via het klassenconflict tussen rijk en arm aanbeland in een identiteitsstrijd, waarin individuele personen, ongeacht overtuigingen en geaardheid, als volwaardig willen worden aangezien in een veelzijdig volk.
Het getuigt van inzicht als het staatshoofd behalve over ‘wij’ en ‘hun’, ook over ‘De Nederlanden’ spreekt. Daar is hij tenslotte koning van. Bovendien wordt de Troonrede dan weer wat majesteitelijker.

😐 Lezenswaardig?

Aantal hits

306
Feedback op je tekst

Dank voor het lezen van deze inzending . .

😐 Je kunt hieronder een reactie geven.

Voeg hier je commentaar toe...
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Wees de eerste om commentaar te geven.

😐 Alle publicaties bekijken?.

Proza is iedere tekst die is geschreven of gesproken in de vorm van gewone taal. Proza kan kunstig in elkaar gezet zijn, zelfs rijm en een metrum (maatsoort) bevatten, maar zodra de vorm van de tekst (met name de vorm van de regels) tot doel wordt en de bladspiegel geen enkele rol meer speelt, is er sprake van poëzie. Hier vind je o.a. Column, Blog, Cursiefje, Kort verhaal, Flitsverhaal.

Meer lezen of meedoen?

PROZA voor columns, blogs, cursiefjes, flitsverhalen, korte verhalen, etc.

POËZIE voor gedichten, vrije vers, limerick, Japanse dichtkunst, etc.

info  Ook meedoen? Eerst inloggen!

schrijfactiviteiten