Skip to main content
Categorie: PROZA
Tekstsoort: Kortverhaal
Hits: 268

Ontvoerd

© Annika van Lij op .

18+
Lisa en drie andere kinderen helpen met inladen van een aanhanger. Ze gaan op zomerkamp met hun Scoutinggroep voor een week. Als Lisa alleen de schuur binnengaat om spullen te pakken wordt ze opeens van achteren vastgegrepen! Tessa een jeugdlid, komt tevoorschijn en geeft haar een stomp in de maag. Voordat Lisa om hulp kan roepen drukt Tessa een stuk plakband op haar mond. Een ander meisje en Ingrid een volwassen leiding komen tevoorschijn. Ingrid bekijkt Lisa en dan laat het meisje naast haar staan. In een vreemde taal vloekt ze ergens om! Het meisje spreekt ergens over in dezelfde vreemde taal met Ingrid. Lisa haar maag doet pijn en ze hoest flink, maar heeft moeite met ademen door de plakbank. Ingrid bekijkt Lisa weer en zet haar hand onder haar de kin, ze knijpt hard! Lisa moet haar jas en scoutingblouse uitdoen. Ingrid maakt de dasknoop los en trekt de groepsdas van Lisa haar nek. Lisa is bang en moet nog bijkomen van de pijn, ze doet het maar. Het meisje trekt haar jas uit en dan de uniformblouse aan, de groepsdas volgt en erna de jas. Het meisje vloekt nu in de vreemde taal, want de blouse en jas zitten krap. De bril van Lisa wordt van hoofd gehaald en aan het meisje gegeven. Ingrid kijkt Lisa recht in de ogen aan en zegt streng dat ze in een lege tent zak moet gaan liggen. Lisa knikt alleen maar, ja. Als ze in foetushouding ligt doen de meiden nog een zeil over haar. Met veel trekken en duwen weten ze de tent zak dicht te knopen. De meiden tillen de tent zak op een karretje en rijden deze naar de aanhanger. Lisa hoort een stem van een man, maar kan niet verstaan wat hij zegt. Het is Bertus ook een volwassen leiding. Hij helpt de meiden de tent zak op de aanhanger te doen wat niet zachtzinnig gaat. Lisa voelt dat iemand haar hard schopt en dat ze moet stil zijn! Huilend ligt Lisa nu met meer pijn, kramp voelt ze al in de benen. Andere kinderen schuiven spullen tegen haar en andere gooien een zware tent zak op haar. De andere leiding heeft niets in de gaten en gooien een net over alles, erna gaan er spanbanden overheen die strak worden aangetrokken. Lisa voelt het gewicht van de zware tent zak op haar drukken!
Als de auto met de aanhanger wegrijdt gaan de kinderen de bus in. Marleen, ook een volwassen leiding en hoofd van de Scoutinggroep, telt de kinderen. Elk kind moet zijn naam en leeftijd zegen. Het meisje kijkt haar met een lach aan en vertelt dat ze Lisa Koop heet en negen jaar is. Al is ze al elf jaar en daarom zitten de blouse en jas te krap, maar ze lijkt op Lisa in gezicht. Een kruisje gaat bij Lisa en zonder twijfels bij Marleen mag het meisje de bus in. De moeder van Lisa kijkt of ze haar dochter ziet om uit te zwaaien en andere ouders zijn er ook. Het meisje krijgt een por in de zij van Tessa, die naast haar zit dat ze moet zwaaien naar Lisa haar moeder. De moeder kijkt en ziet haar zwaaien achter de busraam, ze denkt Lisa te zien. Want ze herkent haar dochters bril en het meisje heeft net als Lisa donkerblonde haren met een staartje. Als alle kinderen in de bus zitten rijdt deze ook naar het zomerkamp terrein. Lisa krijgt meer en meer kramp, pijnscheuten schieten door haar lichaam. Ze huilt en snapt waarom ze haar hebben gepakt. Misschien wel doordat ze net nieuw is hier op de groep, pas een week.  Lisa voelt en hoort dat ze op de snelweg rijden. Uren lijken voorbij te gaan en ze hoort later dat de auto en aanhanger van de snelweg gaan, dan later dat deze stopt. Dan een autodeur en nog een heel dichtbij. Mannen praten weer in die vreemde taal die ze hoorde bij Ingrid en het meisje. De spanbanden gaan los en het net wordt weggetrokken. De zware tent zak wordt van Lisa gehaald en de zak wordt open gedaan. Een man trekt het zeil weg en kijkt haar aan. Een andere man komt erbij en die knikt ja, Lisa wordt uit de tent zak en van de aanhanger getrokken! Versuft van de pijn en kramp krijgt ze een zwarte zak over het hoofd, haar polsen en enkels worden vastgebonden.  De twee mannen tillen haar een bestelbus in en binden haar vast aan de zijkant. De deur van de laadruimte gaat dicht en de bus rijd weg. Bertus kijkt in een bruine envelop waar een stapel bankbiljetten inzit. Hij lacht en gooit de tent zak weer in de aanhanger, het net gaat er weer overheen en spanbanden erover. Hij rijdt weer verder naar het zomerkamp terrein.
Als de bus op het zomerkamp terrein is aangekomen doet het meisje mee en naast Ingrid en Bertus heeft geen leiding of de andere kinderen iets in de gaten. Voor iedereen is het meisje gewoon Lisa die nog maar een zaterdag op komst heeft meegedraaid. Eigenlijk zal Lisa niet meegaan met het zomerkamp, te vroeg en Lisa haar moeder had er geen geld voor. Maar Ingrid wist hun te overtuigen en betaalde zelfs het zomerkamp geld. Als Lisa wakker wordt, heeft ze andere kleren en jas aan. Op haar hoofd is een hidjab, een soort hoofddoek gedaan. Ze zit in een bus naast een vrouw, die kijkt haar aan en ze laat een mes zien. Erna een vinger bij de mond dat Lisa stil moet zijn. In de bus zitten meer mensen en kinderen. Die dag verdwijnt Lisa naar het buitenland. Na zeven dagen komen de kinderen weer terug en de moeder van Lisa wacht ongeduldig af. Maar Lisa komt niet uit de bus. Het meisje is wel ingestapt, maar tijdens de rit heeft ze een andere jas meegetrokken. Bij het uitstappen verdwijnt ze in drukte van de kinderen en ouders.

 

{jlexreview:off}
feedback bij je tekst

Dank voor het lezen van deze inzending.

info  Lezenswaardig?

info Je kunt hieronder een reactie geven.

Voeg hier je commentaar toe...
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Wees de eerste om commentaar te geven.

😐 Alle publicaties bekijken?.

Meer lezen of meedoen?

PROZA voor columns, blogs, cursiefjes, flitsverhalen, korte verhalen, etc.

POËZIE voor gedichten, vrije vers, limerick, Japanse dichtkunst, etc.

info  Ook meedoen? Eerst inloggen!

Proza is iedere tekst die is geschreven of gesproken in de vorm van gewone taal. Proza kan kunstig in elkaar gezet zijn, zelfs rijm en een metrum (maatsoort) bevatten, maar zodra de vorm van de tekst (met name de vorm van de regels) tot doel wordt en de bladspiegel geen enkele rol meer speelt, is er sprake van poëzie. Hier vind je o.a. Column, Blog, Cursiefje, Kort verhaal, Flitsverhaal.