Skip to main content
Categorie: PROZA
Tekstsoort: Verhaal 6 woorden
Hits: 96

Ethanol

© César Noordewier op .

De alcoholist ging zichzelf hedonist noemen. 
{jlexreview:off}
feedback bij je tekst

Dank voor het lezen van deze inzending.

info  Lezenswaardig?

info Je kunt hieronder een reactie geven.

Voeg hier je commentaar toe...
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • This commment is unpublished.
  Elsbeth Boom · 25 dagen geleden
  naar mijn gevoel kan deze mooier: ik vind constructies met "gaan" vaak een zwaktebod. kan ook zijn dat ik daar gewoon allergisch voor ben. ik vind het iig niet lekker lezen.
  ik begrijp dat het over vervagende grenzen gaat?
  • This commment is unpublished.
   César Noordewier · 25 dagen geleden
   @Elsbeth Boom Dank voor je reactie, Elsbeth. Hier hebben we het al eens over gehad, mooier en beter kan vrijwel per definitie, dus helemaal mee eens. Vocabulaire, woordvolgorde en ritme staan vaak in dienst van de schrijver, om het beeld weer te geven dat hij/zij wil overbrengen. Dan komen de interpretaties en lezers kunnen er iets heel anders in zien, of zelfs helemaal niets. 
   Ik kan je alleen maar aangeven wat mijn gekozen woordkeuze, zinsvolgorde en ritme hier motiveerde. Zoals ik het voor me zag noemde iedereen hem een alcoholist, rechtstreeks of onderling. Hij negeerde zelf heel lang dat hij alcoholist was, maar diep van binnen wist hij dat er misschien wel een hele dikke kern van waarheid in zat. Toch had hij nog ergens een greintje zelfrespect en toen hij het spuugzat was, ging hij zichzelf (in korte tijd of gaandeweg) hedonist noemen. Het kan zelfs zijn dat hij zich zo aan anderen presenteerde. Geen vervagende grenzen dus, maar zich vasthouden aan een strohalmpje zelfrespect. Daar komt nog bij dat 'hedonist' een vrij ironisch eufemisme is voor alcoholist. Dat geeft het iets tragikomisch. Dit was mijn motivering om het in deze bewoordingen te zeggen en het werkwoord 'gaan' te gebruiken. Maar ik ben slechts de schrijver ervan en  heb helemaal niets te vertellen over andersmans voorkeuren of interpretaties. 
   Andere opties zijn: 'De alcoholist noemde zichzelf voortaan hedonist,' 'De alcoholist was eigenlijk een hedonist,' 'De alcholist vond zichzelf een hedonist,' etc. etc. 
  • This commment is unpublished.
   Elsbeth Boom · 25 dagen geleden
   @César Noordewier hedonist is inderdaad een behoorlijk ironisch eufemisme voor alcoholist. Een voormalige vriend van mij, een zgn. sociale drinker, maar pure alcoholist, noemde zichzelf levensgenieter. net zoiets. 
   dus ik herken je verhaal. 
   ik begrijp nu je -ging- in deze.

😐 Alle publicaties bekijken?.

Meer lezen of meedoen?

PROZA voor columns, blogs, cursiefjes, flitsverhalen, korte verhalen, etc.

POËZIE voor gedichten, vrije vers, limerick, Japanse dichtkunst, etc.

info  Ook meedoen? Eerst inloggen!

Proza is iedere tekst die is geschreven of gesproken in de vorm van gewone taal. Proza kan kunstig in elkaar gezet zijn, zelfs rijm en een metrum (maatsoort) bevatten, maar zodra de vorm van de tekst (met name de vorm van de regels) tot doel wordt en de bladspiegel geen enkele rol meer speelt, is er sprake van poëzie. Hier vind je o.a. Column, Blog, Cursiefje, Kort verhaal, Flitsverhaal.