Skip to main content
Categorie: PROZA
Tekstsoort: Kortverhaal
Hits: 186

Erwtensoep in tegenlicht

© Kees op .

Samen met mijn buurman Jort zit ik in een restaurant. We zitten aan een mooie tafel uitkijkend op een ambitieuze landelijke steeg met veel potentie voor de toekomst. Links van ons een schilderij aan een geel behangen muur. Op het schilderij is met veel passie een dood varken, van boven tot onder opengesneden, hangend aan een katrol gesitueerd.
Het geeft ons een uitstekend beeld van de inwendige machinerie van een varken.
Ergens rechts van het varken zie ik een man met een hakmes.

Eigenaar Klaas ziet ons kijken en wijst met trots op de prent. 'Mooi hè? Eind achttiende eeuw. Let eens op de details. Ze konder er wat van hè? Toen al.'
'Hangt dat daar om de honger op te wekken?' vraagt Jort.
'Nou, eigenlijk wilde ik een schilderij van een vis daar hebben maar dat is toch een stuk minder spectaculair. Minder inwendige onderdelen, zal ik maar zeggen. Ik bedoel, dan valt er toch een stuk minder te zien.'
Jort probeert hem uit te leggen dat een in tegenlicht geschilderd bord erwtensoep ook heel goed zou uitkomen op het gele behang.

Mijn suggestie om, om het bord snert heen, een lichtpaars bos te schilderen in vals licht, wordt goed door Klaas ontvangen.
'Als je het raam dan openzet zie je door de lichtweerkaatsing de snert drie keer geprojecteert,' merk ik ten overvloede op. Dat geeft een ruimtelijk effect.'
Klaas schrijft het op. Hij gaat er iets mee doen, zegt hij.

Als voorgerecht kiest Jort de op het vel gebakken palingmoten, overgoten met een lichte suggestie van met olie geflambeerde kokoskoeksiroop.
Daar kun je geen buil aan vallen.
Zelf neem ik de met de hand in IJsland gevangen stafmakreel besprenkeld met een licht mousserende rabarbermoes. De makreel werd door de rook van een recent in werking getreden vulkaan gehaald, vertelde Klaas, en dat is te proeven. Ik maak mij wel zorgen om het woordje 'recent.' Hoe recent was die vulkaanuitbarsting? En hoe zit het met de houdbaarheidsdatum van de makreel? 
Ik drink er een witte wijn bij met een geitenwollen afdronk en een zweem van de smaak van iets te lang gelegen kabeljouwfragmenten.

Jort drinkt dezelfde wijn en wijst Klaas er fijntjes op dat deze wijn ook bij de Lidl een groot succes is. Klaas doet enthousiast zijn duim omhoog.

Alles bij elkaar een fantastisch restaurant hoewel er ook nog wel wat kleine tekortkomingen moeten worden weggewerkt.
Zo zou het bijvoorbeeld handig zijn dat je het toilet kan doortrekken zodat je niet hoeft te worden geconfronteerd met de afterparty's van collega-eters.
Verder zou een werkende kraan alsmede een handdoekje niet misstaan.

Kortom; deze nieuwkomer krijgt een 8- van mij, met een neiging naar boven als aan bovengenoemde tekortkomingen snel iets wordt gedaan.

{jlexreview:off}
feedback bij je tekst

Dank voor het lezen van deze inzending.

info  Lezenswaardig?

info Je kunt hieronder een reactie geven.

Voeg hier je commentaar toe...
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • This commment is unpublished.
  Bakgraag1 · 1 months ago
  Wat zou het jammer zijn als lezers je nu gingen wijzen op kabeljauw en mv. zouden op het eind.
  De standaard-afkeer van het leven, 's morgens, was vandaag in 1 klap weg, waarvoor dank. Sterker, de neiging om 112 te bellen wegens zuurstofgebrek en paarse uitstraling kon ik slechts bedwingen wegens algehele uitval van de spierfunctie. Gelukkig gaat het wel weer.
  Waar is dat restaurant? Ik vraag het voor m'n buurman, mij te gevaarlijk.
  • This commment is unpublished.
   Kees · 1 months ago
   @Bakgraag1 Nee joh, je hebt volkomen gelijk. Erg slordig, dat kabeljauwfoutje. Is helaas niet meer te herstellen.
  • This commment is unpublished.
   Kees · 1 months ago
   @Bakgraag1 En zou is ook al slordig. Nog beter nakijken dus
 • This commment is unpublished.
  Bakgraag1 · 1 months ago
  Ik houd je niet tegen als je met bebloede knieën naar Rome wilt kruipen, berkentwijgen op je schouders slaand, maar hemel, laat, bij eb, de uit de scheepswrakken gevallen spijkers op het strand liggen; gun de scharrelaars hun pleziertje.

😐 Alle publicaties bekijken?.

Meer lezen of meedoen?

PROZA voor columns, blogs, cursiefjes, flitsverhalen, korte verhalen, etc.

POËZIE voor gedichten, vrije vers, limerick, Japanse dichtkunst, etc.

info  Ook meedoen? Eerst inloggen!

Proza is iedere tekst die is geschreven of gesproken in de vorm van gewone taal. Proza kan kunstig in elkaar gezet zijn, zelfs rijm en een metrum (maatsoort) bevatten, maar zodra de vorm van de tekst (met name de vorm van de regels) tot doel wordt en de bladspiegel geen enkele rol meer speelt, is er sprake van poëzie. Hier vind je o.a. Column, Blog, Cursiefje, Kort verhaal, Flitsverhaal.