Skip to main content
Categorie: PROZA
Tekstsoort: Kortverhaal
Hits: 123

Een cursus handlezen

© Ineke Dijkhuis op .

Ze had een vriendje, maar eigenlijk vond ze hem niet meer zo aardig. Hij was nogal bezitterig en als hij zijn zin niet kreeg dan had hij wel eens losse handjes. Ze was een beetje bang voor hem. Ze wist nooit precies wat ze aan hem had.
Hij was heel bijgelovig. Klopte regelmatig iets af, liep nooit onder een ladder door, was bang voor het getal 13 en er waren nog meer dingen die hij deed of naliet door zijn bijgeloof.
Ze wilde eigenlijk een einde aan de relatie maken, maar ze was erg bang voor zijn reactie.
 
Toen kreeg ze opeens een idee! Ze had ooit een cursus handlezen gevolgd. Ze had hem dat nooit verteld. Ze wist dat hij voor waarzeggers en handlezers een groot ontzag had. Hij was er weleens geweest en geloofde alles wat ze hem vertelden. Ze zou zijn hand gaan lezen en hem vertellen wat ze zag. Hij zou haar geloven, want ze had een soort oorkonde, waarop stond dat ze de cursus gevolgd had.
 
Op een avond had hij een goede bui. Ze waren uit eten geweest en het was erg gezellig. Hij had gezegd dat ze er leuk uitzag. Na afloop gingen ze nog even naar haar huis.
Tijdens de koffie vroeg ze of ze zijn hand mocht lezen.
‘Mijn hand lezen?’ zei hij verbaasd, ‘Kan je dat dan? En waarom heb je dat nooit gezegd?’
Ze vertelde over de cursus handlezen en dat ze er nooit aan gedacht had om dat aan hem te vertellen. Ze liet hem de oorkonde zien.
‘Nou, oké, maar ik wil alleen de leuke dingen horen,’ zei hij wat huiverig.
Ze pakte zijn hand en keek, keek nog eens en nog eens. Ze keek hem aan en keek weer naar zijn hand.
‘Ik mocht alleen de leuke dingen vertellen, maar wat ik nu zie, zal ik toch echt moeten zeggen. Want het heeft ook met mij te maken.’
‘Wat zie je dan,’ vroeg hij ongeduldig.
‘Ik lees hier dat je een relatie hebt, die je leven kapot zal maken. Het beste zal zijn om die relatie te verbreken. Dit gaat om onze relatie,’ zei ze verdrietig.
Hij stond op en liep heen en weer door de kamer. Ging weer zitten, stond weer op. Ze wachtte vol spanning op zijn beslissing. Die liet niet lang op zich wachten.
Hij ging naast haar zitten, pakte haar handen, keek haar met tranen in zijn ogen aan en zei: ‘Hoe erg ik het ook vind, want ik hou heel veel van je, maar ik wil onze relatie verbreken. Het staat in de sterren geschreven dat wij niet bij elkaar passen. Jij zou mij ongelukkig maken en daardoor zou jij ook ongelukkig zijn.’
Ze zei treurig dat ze het heel erg vond, maar dat hij gelijk had. Ze waren niet voor elkaar bestemd, ze had het in zijn hand gelezen.

Hij stond op, gaf haar een kus en ging snel weg. Ze hoorde de voordeur dichtslaan. En dat was dat! Ze kon haar geluk niet op, daar was ze mooi vanaf, dankzij een cursus handlezen!

{jlexreview:off}
feedback bij je tekst

Dank voor het lezen van deze inzending.

info  Lezenswaardig?

info Je kunt hieronder een reactie geven.

Voeg hier je commentaar toe...
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Wees de eerste om commentaar te geven.

😐 Alle publicaties bekijken?.

Meer lezen of meedoen?

PROZA voor columns, blogs, cursiefjes, flitsverhalen, korte verhalen, etc.

POËZIE voor gedichten, vrije vers, limerick, Japanse dichtkunst, etc.

info  Ook meedoen? Eerst inloggen!

Proza is iedere tekst die is geschreven of gesproken in de vorm van gewone taal. Proza kan kunstig in elkaar gezet zijn, zelfs rijm en een metrum (maatsoort) bevatten, maar zodra de vorm van de tekst (met name de vorm van de regels) tot doel wordt en de bladspiegel geen enkele rol meer speelt, is er sprake van poëzie. Hier vind je o.a. Column, Blog, Cursiefje, Kort verhaal, Flitsverhaal.