Wintertijd
Gezocht: nieuwe columns voor Schrijverspunt!
Kijk bij Schrijfactiviteiten
Fijne feestdagen
Doe mee aan onze wensactie in december
Maak kans op een boekenpakket!
Publiceren

Of je manuscript wordt uitgegeven door een uitgeverij, of dat je het uitgeven zelf (in eigen beheer) gaat doen - er komt veel bij kijken en het hele proces vergt een zekere planning en coördinatie. Maar wat is er nu precies nodig om je manuscript te publiceren? De artikelen geven je informatie over het aanvragen van het ISBN, het creëren van een barcode, het coverontwerp, de productie van je boek als e-boek en meer.   

Ook de verkoop van je boek gaat niet vanzelf. Als auteur zul je er de nodige tijd, aandacht en energie in moeten steken om je boek bekendheid te geven. Blader door de onderstaande artikelen en laat je inspireren door de tips, ideeën en de do’s and don’ts. 

Zelf een informatief en lezenswaardig artikel toevoegen voor deze rubriek? Dat stellen we op prijs en dat is mogelijk door eerst in te loggen en dan te klikken op EEN ARTIKEL TOEVOEGEN in je persoonlijk menu

Isbn
Het Internationaal Standaard Boeknummer (ISBN) is een unieke titel-identificatie die wereldwijd wordt gebruikt om gegevens van boeken en aanverwante producten op te slaan in computers van bibliotheken, grossiers, importeurs, distributeurs en boekverkopers.
Het doel van het ISBN is dat elke titel die een uitgever uitgeeft snel en eenvoudig is terug te vinden in databestanden. Het ISBN vormt voor boekverkopers het bestelnummer van het boek waarmee informatie over de titel opgevraagd kan worden en bestellingen geplaatst kunnen worden. Het ISBN-systeem is er voor beroepsuitgevers maar ook universiteiten, bedrijven, verenigingen, stichtingen en particulieren kunnen gebruik maken van het ISBN.

Waarom ISBN?

Dankzij het ISBN worden gegevens opgenomen over uw uitgave en beschikbaar gesteld aan afnemers van titelinformatie zoals boekhandelaren, webwinkels en bibliotheken. Via het ISBN is terug te vinden wie de publicatie heeft uitgegeven en is uw publicatie uniek geïdentificeerd.

Door deze unieke identificatie kan er geen misverstand ontstaan in de communicatie rond uw titel. Iedereen die het ISBN gebruikt in het bestelverkeer tussen de diverse kanalen die daarmee gemoeid zijn stelt dankzij het ISBN heel eenvoudig vast om welke uitgave het daadwerkelijk gaat. Deze gegevens zijn wereldwijd volgens de zelfde standaard uit te wisselen.

Bureau ISBN

Bureau ISBN beheert de toepassing van het ISBN voor titels van in Nederland en Vlaanderen gevestigde uitgevers. De kerntaak is de bibliografische registratie van alle titels met een ISBN binnen het werkgebied Nederland en Vlaanderen. Bureau ISBN beschrijft deze titels volgens de International Standard Bibliographic Description (ISBD), slaat de titels op in een databestand en draagt de verantwoordelijkheid om de gegevens volgens de internationaal vastgestelde standaarden te onderhouden. Bureau ISBN is aangesloten bij het International ISBN Agency dat is gevestigd in Londen.

Handleiding ISBN

In de uitgebreide ISBN-13 Handleiding vindt u alle informatie over het ISBN-systeem, de werkwijze van Bureau ISBN, de procedures voor ISBN-registratie en de Nederlandse Uniforme Rubrieksindeling (NUR) die door uitgevers wordt gebruikt om titels naar onderwerp in te delen.

Belgische uitgevers

Bureau ISBN is verantwoordelijk voor het toekennen van ISBN`s voor uitgevers binnen het Nederlandstalige taalgebied. Hieronder vallen dus ook uitgevers die in Vlaanderen en het Vlaamstalige gedeelte van Brussel zijn gevestigd.

Bureau ISBN werkt voor deze uitgevers samen met Boekenbank. Voor de Belgische markt is Boekenbank het centrale informatiepunt waar titelinformatie over leverbare titels wordt verzameld en toegankelijk gemaakt. Voor ISBN registratie is Boekenbank het platform waar uitgevers hun ISBN kunnen aanmelden of aanvragen. Boekenbank zorgt dat deze informatie dagelijks bij Bureau ISBN terecht komt waar de ISBN aanmeldingen worden gevalideerd en ISBN worden toegekend. Bureau ISBN factureert deze dienstverlening aan Boekenbank, waarna Boekenbank deze dienstverlening factureert aan de desbetreffende aanvrager.

TitelBank

Centraal Boekhuis heeft in nauwe samenwerking met de Groep Algemene Uitgevers en Uitgevers voor Vak en Wetenschap de snelle en gebruikersvriendelijke online applicatie TitelBank.nl ontwikkeld.

In de online applicatie TitelBank zijn alle in Nederland en Vlaanderen uitgegeven titels met een ISBN opgenomen. De informatie is voor iedereen vrij toegankelijk. Ook titels die niet meer leverbaar zijn blijven zichtbaar in deze online tool. TitelBank is bedoeld om titelinformatie te raadplegen en / of te downloaden.

Nadat u als uitgever bent ingelogd/geregistreerd op www.titelbank.nl kunt u uw publicaties beheren. U kunt daarnaast allerlei aanpassingen doen zoals wijzigingen aanbrengen in de titel, auteurs of dergelijke. Het aanbrengen van wijzigingen is mogelijk totdat de titel redactioneel gecontroleerd is door Bureau ISBN op basis van een fysiek exemplaar. Ook kunt u op TitelBank uw publicaties voorzien van commerciële gegevens zoals onder andere prijs, beschikbaarheid, recensies en covers.

Bron: Boekhuis/ISBN


 Jouw boek beschikbaar bij 2500 boekwinkels? Klik hier

Dit artikel delen?
Pinit Fg En Rect Red 20

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Rating StarRating StarRating StarRating StarRating Star Blank
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/