Tips voor je manuscript

Boeken over schrijven

Informatie voor het schrijven van een manuscript, verhaal, etc. Elke schrijver, heeft zijn of haar ervaringen met het schrijven. Opgebouwd door uren en uren zwoegend pogingen gedaan te hebben om de ideale tekst te formuleren. Wat zou het mooi zijn als anderen hun voordeel kunnen doen met jouw ervaringen en omgekeerd natuurlijk. Hier vind je tips voor jouw manuscript of verhaal. 

Tips voor je schrijfvaardigheid

Een verhaal, column, recensie of blog - schrijven is je uitlaatklep - en je typt, het liefst dagelijks, alles van je af. Merk je dat je soms vervalt in dezelfde onderwerpen en treden herhaling en clichés op?
schrijfvaardigheidStap dan uit je comfortzone en vergroot je schrijfvaardigheid door deze snelle tips op te volgen.

Leef je in in je doelgroep
Niets is vervelender dan de plank misslaan omdat de lezer jouw tekst niet begrijpt of zich er totaal niet in herkent. Hij legt het gauw weg. Voor je begint is het belangrijk om je voor te stellen voor wie je schrijft. Wat boeit hen en hoe willen zij aangesproken worden? Zo voorkom je dat je taalgebruik niet aansluit. Stel voor jezelf een lijstje op met zaken waar je rekening mee moet houden. Zo gaat je tekst leven bij de lezer.

Bedenk voor welk medium je schrijft
Naast je doelgroep is ook het goed om in gedachten te houden waar jouw woorden te lezen zijn. Online wordt een tekst gescand en zijn beschrijvende tussenkopjes, korte teksten, afbeeldingen en opsommingstekens je beste vriend. Langere teksten worden vaak geprint en aandachtiger gelezen. Laat je tekst er meer uitspringen door een veelzeggende quote uit te lichten.

Gebruik korte(re) en actieve zinnen
Een tekst met alleen korte zinnen die niets beschrijven zijn uiteraard niet interessant. Dat houdt de beeldvorming en nieuwsgierigheid van de lezer tegen. Houd je zinnen echter wel zo kort en actief als mogelijk. Dit doe je door woorden als zullen en worden te vermijden. Kijk bijvoorbeeld naar de volgende zinnen:
·         Het rapport werd door de directeur goedgekeurd.
·         De directeur keurde het rapport goed.

De laatste zin is bondiger en actiever. Vaak betrap je jezelf er pas later op dat je zinnen passief zijn. Lees daarom om de zoveel alinea’s je tekst nog eens door.

Vraag om feedback
Als je al uren aan een prachtige passage werkt, ben je blind voor je eigen fouten. Spelling, dubbele woorden of spaties teveel. Het is altijd goed wanneer een ander naar je bewoordingen kijkt. Niet alleen wanneer de tekst al af is, maar ook tijdens het schrijven. Wellicht weet de ander wel een andere creatieve invalshoek, waardoor jouw stuk veel interessanter wordt.

Lees andermans werk
Andersom kan het lezen en beoordelen van het werk van een ander je ook inspiratie geven. Vraag je tijdens het lezen af of jij het net zo verwoord zou hebben. Zie jij verbeterpunten of juist goede punten die jij ook kunt gebruiken? Maak aantekeningen en vergroot tegelijk je woordenschat.
Dit artikel delen?
Pin It
(De gemiddelde waardering is 5 door 1 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen