Tips voor je manuscript

Boeken over schrijven

Informatie voor het schrijven van een manuscript, verhaal, etc. Elke schrijver, heeft zijn of haar ervaringen met het schrijven. Opgebouwd door uren en uren zwoegend pogingen gedaan te hebben om de ideale tekst te formuleren. Wat zou het mooi zijn als anderen hun voordeel kunnen doen met jouw ervaringen en omgekeerd natuurlijk. Hier vind je tips voor jouw manuscript of verhaal. 

Een foutloze tekst publiceren

foutlozetekstVergissingen in een tekst zijn storend. 

Een paar kleine foutjes word je als auteur nog wel vergeven, maar als het er erg veel zijn, wekken ze irritatie bij de lezer.

Een verhaal insturen voor een wedstrijd? Zodra de jury struikelt over jouw fouten, maak je nog maar weinig kans om mee te dingen naar een prijs. En een manuscript boordevol kromme zinnen, verschrijvingen en taalfouten maakt weinig kans om – anders dan in eigen beheer - uitgegeven te worden. Het verdwijnt bij uitgevers onmiddellijk in de prullenbak. Je wordt bovendien als schrijver niet serieus genomen, als je pennenvruchten veel ‘rotte plekken’ vertonen.
 
Een klein onderzoek op internet leert, dat foutloos schrijven voor de meeste mensen lastig is.
Hoog in de foutenranglijsten die ik gevonden heb, staan de drie volgende vergissingen.

- d of t Het correct gebruiken van d’s en t’s wordt een stuk eenvoudiger, als je het werkwoord ‘lopen’ als simpel hulpmiddel gebruikt. Je schrijft ‘ik word’ dan als vanzelf correct, want ‘ik loop’ eindigt immers niet op een t. Hetzelfde geldt voor ‘jij/hij/zij wordt (loopt)’ en ‘word (loop) jij’.

- de spatiebalkvalkuil Val er niet in! Schrijf samengestelde woorden als ‘sollicitatiegesprek’, ‘wegversperring’ en ‘leidinggeven’ aan elkaar en niet als twee aparte woorden.

- van wie Als een boek van mij is, dan is het mijn boek (en niet: me boek). Is het van jou, dan is het jouw boek (en dus niet: jou boek).

Vrijwel niemand kent alle spelling- en grammaticaregels uit het hoofd. Een goed woordenboek en het Groene Boekje mogen om die reden dan ook niet in de boekenkast van een schrijver ontbreken. Daarnaast vormt de website www.onzetaal.nl een onuitputtelijke bron van informatie over allerlei taalkwesties.

Spelling- en grammaticacontrole kunnen je helpen om fouten op te sporen, maar gebruik dit hulpmiddel wel met een flinke dosis argwaan. In deze voorbeeldzin: ‘Hij verteld dat het eigen lijk erg belangrijks is om je ei gen tekst goed te controlleren’ zitten maar liefst vijf fouten. Mijn spellingcontrole meldt alleen dat het woord ‘controlleren’ niet correct geschreven is en zwijgt in alle talen over de andere fouten.

Als het schrijfwerk is gedaan, kijk je het natuurlijk nog een keer na, maar het is moeilijk om de tekst nog echt geconcentreerd te lezen. Laat hem daarom, als het kan, een dag of wat liggen en lees de tekst dan nog eens aandachtig door. Omdat het risico dat je over je eigen fouten heen leest aanwezig blijft, is het zinvol om iemand – met gevoel voor taal – uit je omgeving te vragen, nog eens kritisch naar jouw woorden te kijken.    

Als je al deze voorzorgsmaatregelen neemt, beperk je de kans op fouten in de uiteindelijke publicatie. Daar doe je niet alleen je lezers een plezier mee, maar ook jezelf. Per slot van rekening komt een foutloze tekst jouw naam en succes ten goede.

  © Christien Romp / Schrijverspunt

Noot van de redactie: Op advies van een van de leden voegen we daar graag de volgende link aan toe: KLIK HIER!

Dit artikel delen?
Pin It

Manuscript, Taalgebruik, Tekst en taal

  • Hits: 7593
(De gemiddelde waardering is 4.5 door 21 stem(-men)

Reacties   

# Handige online tools om te checkenMarieke 04-09-2017 16:16
Ik vind zelf deze superhandig om mijn taal te checken: https://www.lettergeniek.nl/4x-online-schrijfhulpmiddel/
Melden aan beheerder
# JaLD 28-07-2016 08:55
O ironie, in de tweede zin staat al een dt-fout.
Melden aan beheerder
# foutloze tekstRedactie Schrijverspunt 28-07-2016 12:12
Goed opgemerkt LD, maar volgens mij is enkelvoud hier niet aan de orde.! Als je ‘een paar kleine foutjes’ als eenheid beschouwt, schrijf je inderdaad ‘wordt’ (dus met –dt). Maar ..... als het gaat om afzonderlijke kleine foutjes (dus niet álle kleine foutjes worden de auteur vergeven, maar een paar daarvan) dan volgt de persoonsvorm in het meervoud. Of, zoals het vormhandboek van Pyter Wagenaar zegt: ‘Het is een verschil tussen respectievelijk collectief (een eenheid als geheel) en distributief (elementen uit een eenheid, dus enkele)’. Het lijkt mij dat in het verhaal van Christien Romp wordt bedoeld dat niet álle kleine foutjes worden vergeven.
Ik zou dus schrijven: ‘Een paar kleine foutjes worden de auteur nog wel vergeven’. Wat is taal toch leuk hè :-)
Melden aan beheerder
# RE: foutloze tekstLiesbeth de Jong 02-11-2019 17:47
Redactie Schrijverspunt zei:
(...) Als je ‘een paar kleine foutjes’ als eenheid beschouwt, schrijf je inderdaad ‘wordt’ (dus met –dt). Maar ..... als het gaat om afzonderlijke kleine foutjes (dus niet álle kleine foutjes worden de auteur vergeven, maar een paar daarvan) dan volgt de persoonsvorm in het meervoud. (...) Het lijkt mij dat in het verhaal van Christien Romp wordt bedoeld dat niet álle kleine foutjes worden vergeven.
Ik zou dus schrijven: ‘Een paar kleine foutjes worden de auteur nog wel vergeven’.


Waarom staat er dan:
'Een paar kleine foutjes word'?

'Word' zou dan toch 'wordt' of 'worden' moeten zijn? ;-)
Melden aan beheerder
# JaMeryem 12-05-2015 20:25
Leuk artikel, ik wist het al :) :lol:
Melden aan beheerder

Login of registreer om een reactie te plaatsen