Wat we als prozaschrijver kunnen leren van film...... Iedereen die wel eens een schrijfcursus heeft gedaan kent de kreet
Show don’t tell.

En iedereen die wel eens een schrijfcursus heeft gegéven weet dat hij er beginnende schrijvers veelvuldig mee om de oren moet meppen. Niet beschrijven, maar laat het zíen! Wat neerkomt op: leg in godsnaam niet alles uit (een voorgekauwd verhaal is enorm saai), maar schrijf beeldend en suggestief en zet die grijze hersencellen van de lezer een beetje aan het werk.

Schep beelden
Schrijf dus niet: ‘Piet is boos’, maar tóón die boosheid. Laat hem rood aanlopen (of juist wit wegtrekken), met zijn vuist op tafel slaan, snuivende geluiden maken of de hond een schop geven. En óók niet: ‘Truus legde Piet uit dat ze al een tijdje ongelukkig was en hem ging verlaten en daarom een vliegticket naar Timboektoe had gekocht.’ Aan deze gortdroge informatie valt weinig te beleven. Maar laat je Truus snikkend haar koffer inpakken, onderweg naar Schiphol een flirt met de taxichauffeur beginnen of met een triomfantelijke zwiep haar trouwring uit het raam gooien, dan schep je de beelden waarmee de lezer zelf het verhaal kan ontdekken. En dat is een stuk spannender dan iedere ontwikkeling expliciet voorgeschoteld te krijgen.

Schrijven voor film
Een goede oefening in Show don’t tell is het schrijven voor film. In film wordt het verhaal voornamelijk in beelden verteld en voor het script moet de scenarist dus al zijn vaardigheden om te visualiseren maximaal benutten en inzetten. Gek eigenlijk, dat er dan in schrijfcursussen zo weinig aandacht wordt besteed aan scenarioschrijven, terwijl juist die discipline gespecialiseerd is in storytelling, het zo beeldend en effectief mogelijk vertellen van verhalen. En dat is toch wat je als schrijver wil: de lezer je verhaal in slepen, hem vastketenen aan je personages en hem blijven boeien en verrassen tot het bittere eind.

De kunst van het vertellen
Of je nu werkt aan een boek of een filmscenario (misschien wel aan de verfilming van je boek) - de basis van storytelling is de kennis van verhaalstructuur, personages en plot. Nergens worden die aspecten zo duidelijk benoemd en overgedragen als in de boeken, workshops en cursussen over scenarioschrijven. Als prozaschrijver kun je daar zeker je voordeel mee doen.

Meer weten?
Misschien heb je iets aan de volgende vakliteratuur:
The Screenwriter’s workbook – Syd Field
The Writer’s Journey – Christopher Vogler
How to build a great screenplay – David Howard
De held met de duizend gezichten – Joseph Campbell

Zin in een workshop of cursus?
Voor meer informatie stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Pin It

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen

Boekentips

Contact

Contactgegevens:

Nederland:
Schrijverspunt
p/a Molenkampspark 7
7607LD Almelo
Nederland

België
Schrijverspunt
p/a Krijtstraat 47
3770 Riemst
België

Zakelijk:


IBAN: NL86 TRIO 0198 5602 06 / BIC: TRIONL2U
t.a.v. Schrijverspunt
KVK : 67629369
Belgie: 0669.636.728
BTW: 857099796B01

Op de website is de nodige informatie te vinden. Veel antwoorden op vragen zijn te vinden bij  'Zoeken en vinden op Schrijverspunt' hierboven. Daarnaast blijft het natuurlijk altijd mogelijk om direct contact met ons op te nemen.

Schrijverspunt

Ik heb een vraag/opmerking voor de redactie van Schrijverspunt.


Schrijverspunt Clusteruitgeverij

Ik heb een vraag/opmerking voor Schrijverspunt Clusteruitgeverij


Uitgever Schrijverspunt

Ik heb een vraag/opmerking voor Uitgever SchrijverspuntWil je dat we je bellen? Geef dat dan aan in de e-mail en we bellen je z.s.m. Privacy

Volg ons ook op de sociale media:
twitter facebook instagram linkedin

Naar de Schrijversplek?

Op de Schrijversplek zijn de laatste nieuwtjes te vinden, kun je een blog of video toevoegen, je boekpresentatie melden, contact leggen met andere leden, etc.

Klik hiernaast op de afbeelding van de Schrijversplek!

De webwinkel van Schrijverspunt

Voor bezoekers en leden van Schrijverspunt, maar m.n. ook voor deelnemers van Schrijverspunt Clusteruitgeverij en auteurs waarvan Schrijverspunt de uitgever is hebben we naast deze website ook een online winkel.

klikhier om onze webwinkel te bezoeken!

Zoeken en vinden op Schrijverspunt

klikhier om de veelgestelde vragen en antwoorden te bekijken.

klikhier om iets te zoeken op Schrijverspunt!

Schrijverspunt Clusteruitgeverij

Schrijverspunt Clusteruitgeverij heeft als motto niet voor niets "Voor schrijvers, door schrijvers". Als clusteruitgeverij hanteren we daardoor vrijwel altijd de laagste tarieven. Een clusteruitgeverij - het woord zegt het al - clustert titels van zelfuitgevende auteurs en kleine uitgeverijen bij de aansluiting bij CB. Door het volume worden de kosten door meerdere deelnemers gedragen.

klikhier om Schrijverspunt Clusteruitgeverij te bezoeken!

Uitgever Schrijverspunt

Naast schrijversplatform en clusteruitgeverij is Schrijverspunt zelf ook uitgever. Onze missie is om debuterende en nog onbekende auteurs een kans te geven. We vinden namelijk élk voltooid manuscript een prestatie en de moeite waard om gelezen te worden.

klikhier om naar uitgever Schrijverspunt te gaan!
Teksten en beelden op deze site zijn auteursrechtelijk beschermd - overname alleen met schriftelijke toestemming. © 2017 Schrijverspunt.nl, All Rights Reserved.