Tips voor je manuscript

Boeken over schrijven

Informatie voor het schrijven van een manuscript, verhaal, etc. Elke schrijver, heeft zijn of haar ervaringen met het schrijven. Opgebouwd door uren en uren zwoegend pogingen gedaan te hebben om de ideale tekst te formuleren. Wat zou het mooi zijn als anderen hun voordeel kunnen doen met jouw ervaringen en omgekeerd natuurlijk. Hier vind je tips voor jouw manuscript of verhaal. 

3-akt-structuur van een verhaal

3actschrijvenEen verhaal moet eenvoudig en in een zin samen te vatten zijn, maar het moet wel complex genoeg zijn om de lezer meerdere honderd pagina's te boeien.
Iedereen heeft in de basisschool geleerd dat een verhaal uit drie delen bestaat: het begin, het midden en het einde. Deze regel geldt ook voor het structureren van een roman. Deze methode noemt men in vaktermen de drie-akt-structuur. Begin, midden en einde. Maar begin met het verhaal op te delen in vier delen en schrijf het verloop ervan in vijf zinnen.

Eerste zin. Beschrijf de achtergrond en de hoofdpersonages.
Tweede zin. Beschrijf het eerste vierde deel van het verhaal dat leidt tot een eerste hindernis, of een grote ramp die de protagonist zal dwingen zich volledig in te zetten om het ontstane probleem op te lossen. Dit is de doelstelling van het verhaal.(redden van een persoon, een trein, een vliegtuigramp verhinderen, een complot verhinderen, een moordenaar zoeken,enz...)
Derde zin. Beschrijf het tweede vierde deel dat eindigt in een ramp, ergens in het midden van het verhaal. Daardoor verhinder je een zwakke periode in het middendeel.
Vierde zin. Beschrijf het derde vierde deel van het verhaal, dat deze keer eindigt in een nog grotere ramp. Deze zal de protagonist aanzetten tot een ultime confrontatie met het probleem (kan een persoon, personen of ramp op zich zijn)
Vijfde zin. Beschrijf het laatste vierde deel, dat de climax bevat, de ultime confrontatie met het probleem.

In deze vijf zinnen definieer je het hele verhaal dat je in een drie-akt-structuur zult onderbrengen als volgt:

1st akt of eerste vierde deel van het verhaal. De spanning wordt opgebouwd tot aan de eerste ramp (in sommige vakliteratuur ook conflict genoemd) die de protagonist zal dwingen het onstane probleem op te lossen. Dit is ook de start van de eigenlijk intrige.

2de akt of tweede en derde vierde deel van het verhaal. De spanning steigt tot midden van de akt of einde tweede vierde deel, waar een grote ramp optreedt die de protagonist doet twijfelen, wanhopig maakt. Mogelijk komt hij even van zijn doelstelling af. Maar al snel besluit hij met nog meer inzet en verbetenheid zijn doelstelling na te jagen. De spanning wordt opgebouwd tot einde van de akt, waar er opnieuw een ramp gebeurd. Deze dwingt de protagonist een middel te vinden om de ultime confrontatie in de derde akt aan te gaan.

3de akt of het laatste vierde deel. De spanning wordt ondragelijk en leidt naar de climax, de ultime confrontatie met het probleem. Dit noemt men ook de ontknoping, waarbij een antwoord wordt gegeven op de vraag of de protagonist al dan niet zal slagen.

Dit is een variante op de intrige-pyramide-structuur, maar beide bevatten dezelfde elementen. Een goed boeiend verhaal bestaat uit conflicten, hindernissen en een escalatie van rampen. Deze drie-akt-strucuur kan heel goed als basis worden gebruikt voor het schrijven van een synopsis.

Henri Patrik
Dit artikel delen?
Pin It
(Gemiddelde waardering 4 met 4 waardering(-en)

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen