Meer informatie over schrijven en schrijvers (Klik hier)?

Zelf een artikel toevoegen voor deze rubriek?

Leden kunnen een lezenswaardig artikel met relevante informatie toevoegen. Door in te loggen verschijnt hieronder een formulier!

Heb je zelf een artikel geschreven? We ontvangen graag je artikel ter beoordeling. Bij geschiktheid publiceren we je artikel z.s.m..

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 
De definitie van een column luidt: een kort stukje proza waarin de auteur zijn of haar mening puntig en uitdagend uiteenzet. Gebruik mijn volgende tien tips om van jouw column een goed stukje proza te maken, dat roept om gelezen te worden.

Jouw blik
Een column schrijf je altijd vanuit jouw oogpunt. Je kunt schrijven over iets wat je beleefd hebt, wat je is opgevallen of waar jij je aan ergert. Elk onderwerp is goed, zolang het maar vanuit jezelf geschreven is.

Kijk de kunst af
Schrijven begint met lezen. Kijk de kunst af bij andere columnisten. Hoe pakken zij het aan? Welke stijl gebruiken ze, hoe bouwen ze een column op? Leer van anderen, maar probeer jouw favoriete columnist niet te imiteren.

Eigen ding
Zoek naar de stijl die het best bij je past. Wil je schrijven over de actualiteit, mopperen op je buren of iets vertellen over dagelijkse dingen? Ga je gang, experimenteer en zoek naar de vorm die past bij jou.

Notitieboekje
Iedere schrijver zou een opschrijfboekje bij de hand moeten hebben. Vaak komen de leukste ingevingen tijdens de meest ongelegen momenten. Het zou toch zonde zijn als je een geniaal idee bij thuiskomst alweer kwijt was?

Opbouwen
Wees zorgvuldig in het opbouwen van je column. Zorg voor een krachtige openingszin, een mooie spanningsboog, een pakkend slot en maak van je column een afgerond geheel.

Lekker overdrijven
Maak gebeurtenissen net iets dramatischer, vetter, groter dan ze in werkelijkheid waren. Duffe verhaaltjes zijn er al genoeg, overdrijf dus lekker zodat je de aandacht van je lezer vasthoudt.

Ga  schoffelen
Zit je net lekker te schrijven, loop je helemaal vast. Geen paniek! Ga even iets anders doen. Schoffel de tuin, draai een was, ga even een blokje om. Je zult zien dat je daarna weer met een frisse blik naar je column kunt kijken.

Houd je in
Een column telt gemiddeld tussen de 250 en 450 woorden. Probeer daarom niet al te erg uit te weiden of heel veel uit te leggen. Het zal je verbazen met hoe weinig woorden je toch een goed verhaal kunt neerzetten.

Even checken
Fouten in een column komen het leesgenot niet ten goede. Controleer daarom altijd op spelling en grammatica of vraag een ander dat voor jou te doen.

Eigenlijk op één
Mijn laatste tip zou eigenlijk op nummer één moeten staan. Columns schrijven is vooral ontzettend leuk. Lach om je eigen vondsten, krijg een brok in je keel van ontroering en geniet van het schrijven van elk woord, elke zin. Het plezier in het schrijven straalt dan gegarandeerd van jouw column af.

 © Christien Romp / Schrijverspunt

Pin It

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen

Nieuwe leden:

Contact

Contactgegevens:

Nederland:
Schrijverspunt
p/a Molenkampspark 7
7607LD Almelo
Nederland

België
Schrijverspunt
p/a Krijtstraat 47
3770 Riemst
België

Zakelijk:


IBAN: NL86 TRIO 0198 5602 06 / BIC: TRIONL2U
t.a.v. Schrijverspunt
KVK : 67629369
Belgie: 0669.636.728
BTW: 857099796B01

Op de website is de nodige informatie te vinden. Veel antwoorden op vragen zijn te vinden bij  'FAQ' . Daarnaast blijft het natuurlijk altijd mogelijk om direct contact met ons op te nemen. Klik hieronder!

Hierklikken

Wil je dat we je bellen? Geef dat dan aan in de e-mail en we bellen je z.s.m. Privacy

Volg ons ook op de sociale media:
twitter facebook instagram linkedin

Webshop Schrijverspunt

Hierklikken120

Schrijverspunt Clusteruitgeverij

Hierklikken120

Uitgever Schrijverspunt

Hierklikken120
Lid worden?
Teksten en beelden op deze site zijn auteursrechtelijk beschermd - overname alleen met schriftelijke toestemming. © 2017 Schrijverspunt.nl, All Rights Reserved.