Tips voor je manuscript

Informatie voor het schrijven van een manuscript, verhaal, etc. Elke schrijver, heeft zijn of haar ervaringen met het schrijven. Opgebouwd door uren en uren zwoegend pogingen gedaan te hebben om de ideale tekst te formuleren. Wat zou het mooi zijn als anderen hun voordeel kunnen doen met jouw ervaringen en omgekeerd natuurlijk. Hier vind je tips voor jouw eigen manuscript of verhaal. Klik op een artikel voor meer informatie. Zelf kennis en ervaring met het schrijven van een manuscript? We stellen lezenswaardige informatie erg op prijs en je kunt hier dan ook zelf een artikel toevoegen.Log svp eerst in als lid.

Column
De definitie van een column luidt: een kort stukje proza waarin de auteur zijn of haar mening puntig en uitdagend uiteenzet. Gebruik mijn volgende tien tips om van jouw column een goed stukje proza te maken, dat roept om gelezen te worden.

Jouw blik
Een column schrijf je altijd vanuit jouw oogpunt. Je kunt schrijven over iets wat je beleefd hebt, wat je is opgevallen of waar jij je aan ergert. Elk onderwerp is goed, zolang het maar vanuit jezelf geschreven is.

Kijk de kunst af
Schrijven begint met lezen. Kijk de kunst af bij andere columnisten. Hoe pakken zij het aan? Welke stijl gebruiken ze, hoe bouwen ze een column op? Leer van anderen, maar probeer jouw favoriete columnist niet te imiteren.

Eigen ding
Zoek naar de stijl die het best bij je past. Wil je schrijven over de actualiteit, mopperen op je buren of iets vertellen over dagelijkse dingen? Ga je gang, experimenteer en zoek naar de vorm die past bij jou.

Notitieboekje
Iedere schrijver zou een opschrijfboekje bij de hand moeten hebben. Vaak komen de leukste ingevingen tijdens de meest ongelegen momenten. Het zou toch zonde zijn als je een geniaal idee bij thuiskomst alweer kwijt was?

Opbouwen
Wees zorgvuldig in het opbouwen van je column. Zorg voor een krachtige openingszin, een mooie spanningsboog, een pakkend slot en maak van je column een afgerond geheel.

Lekker overdrijven
Maak gebeurtenissen net iets dramatischer, vetter, groter dan ze in werkelijkheid waren. Duffe verhaaltjes zijn er al genoeg, overdrijf dus lekker zodat je de aandacht van je lezer vasthoudt.

Ga  schoffelen
Zit je net lekker te schrijven, loop je helemaal vast. Geen paniek! Ga even iets anders doen. Schoffel de tuin, draai een was, ga even een blokje om. Je zult zien dat je daarna weer met een frisse blik naar je column kunt kijken.

Houd je in
Een column telt gemiddeld tussen de 250 en 450 woorden. Probeer daarom niet al te erg uit te weiden of heel veel uit te leggen. Het zal je verbazen met hoe weinig woorden je toch een goed verhaal kunt neerzetten.

Even checken
Fouten in een column komen het leesgenot niet ten goede. Controleer daarom altijd op spelling en grammatica of vraag een ander dat voor jou te doen.

Eigenlijk op één
Mijn laatste tip zou eigenlijk op nummer één moeten staan. Columns schrijven is vooral ontzettend leuk. Lach om je eigen vondsten, krijg een brok in je keel van ontroering en geniet van het schrijven van elk woord, elke zin. Het plezier in het schrijven straalt dan gegarandeerd van jouw column af.

 © Christien Romp / Schrijverspunt

Dit artikel delen?
Pinit Fg En Rect Red 20

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Rating StarRating StarRating StarRating StarRating Star Blank
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/