Terugblik

In deze rubriek geven een selecte groep schrijvers een persoonlijke terugblik over de voorafgaande periode. Daarvoor zijn in principe geen beperkingen dus dat is mogelijk als column, anekdote, analyse, etc. Kortom vrijheid voor de schrijver.

Terugblik

Zoals het was, twintig jaar geleden

Een terugblik die zo’n twintig jaar achteruit in de tijd gaat via de straten van je eigen woonplaats; dat is een vreemde gewaarwording. Het overkwam mij eergisteren toen ik op een bekende videosite een filmpje aantrof van “De Bijrijder”. Via een dashboardcamera werd al rijdend gefilmd als voorloper van Google Street View.
Zodoende raasden de straten van toen op mijn beeldscherm voorbij en “reed” ik mee door alle mij bekende straten van mijn woonplaats en gleed ik even terug in de tijd. Een tijd waarin het leven nog helemaal voor me lag. Twintig jaren klinken lang, maar als je letterlijk terug kunt kijken in die tijd is het achteraf bekeken razendsnel gegaan. Een tamelijk ontnuchterende gedachte.   

Wel is er veel veranderd in die tussenliggende jaren! Dat realiseerde ik me pas toen ik huizen, winkels en gebouwen die typerend waren voor mijn woonplaats voorbij zag flitsen. 
DAT alles om ons heen (constant) verandert zal niemand ontgaan, maar als je met eigen ogen kunt zien HOE alles in de loop van 20 jaar is veranderd dan sta je versteld. Tenminste, ik wel. 

O kijk, daar had je de voormalige bibliotheek. Leuk gebouw was dat, veel gezelliger dan het huidige. De grond heeft jaren braak gelegen en is uiteindelijk de bestemming geworden voor een compleet nieuwe woonwijk. Het grote postkantoor? Een hoog kantoorcomplex met woonruimten er boven, Een echt postkantoor hebben we al lang niet meer. Veranderingen zijn zelden verbeteringen, maar helaas, soms ontkom je er niet aan. Je zult toch met de tijd mee moeten. 

Anders was het toen een groot deel van het centrum op de schop moest om een groots winkelplan te realiseren (in 2001) waarvan de publieke opinie al in de jaren 90 voorzag, dat het geen opgang zou maken. Voorbeelden genoeg in Nederland. Allemaal geflopt. Waarom zou het dan in ons plaatsje wel aanslaan? De plannen werden ruim van tevoren beraamd, want gemeenten gaan nooit over één nacht ijs. Toen ik allang van het voortgezet onderwijs af was en inmiddels studeerde, kwam het langverwachte fietspad voor scholieren er eindelijk. Ik geloof, dat ik nog maar net de basisschool bezocht toen er al over gesproken werd... Ik bedoel maar. 

Om een lang verhaal kort te maken :  Alle oude authentieke pandjes die de straten een zeker cachet gaven, moesten wijken voor een luchtkasteel. Mensen verlieten noodgedwongen hun huizen, hun winkelpanden, Velen van hen verlieten hiermee zelfs hun geboortegrond. Een groot Chinees restaurant waar we vroeger nog een klasse-avond hebben gehouden werd met de grond gelijk gemaakt.
Panden en herinneringen allemaal in puin. Ten gunste van wat? Een reusachtig lelijk vreemd gevormd winkelcomplex met parkeergarage, dat eerst jarenlang bijna volkomen leeg stond en uiteindelijk ruimte bood aan een Action-filiaal, een uitzendbureau en een kapperszaak. De rest is -nog steeds- loze ruimte en wacht al sinds het moment van oplevering op invulling.

Ons centrum stelde qua winkelcentrum  niet veel voor, maar sinds 2001 is het echt huilen met de pet op. Het is een algemeen bekend feit, dat het de detailhandel -en de kleine zelfstandige überhaupt- al lange tijd erg slecht gaat. Als vrijwillig (en onbetaald) medewerkster van een (esoterische) boekwinkel hoorde ik rond 2004, dat diverse plaatselijke winkeliers bijstand kregen, omdat de winkel nauwelijks bestaansmogelijkheid bood. Jaren later las ik online, dat het “bloed hier door de straten” liep. 

Anno 2019 gapen vele doodse lege panden je ontmoedigend aan. Grote 'te koop' of 'te huur' plakkaten zijn inmiddels vergeeld; ze hangen er soms al jaren. Ik denk, dat het bloed van de winkeliers nog steeds stroomt, want de één na de ander houdt er mee op. Vervanging is er niet en komt er waarschijnlijk ook niet. Wie steekt er bij voorbaat nu vrijwillig zijn kop in een strop?

Waar ik woon? Och, zou het veel uitmaken? Ik vrees, dat het overal hetzelfde is: leegstand, opheffingen, gebrek aan klandizie en een overschot aan (financiële) onzekerheid. Al jaren en jaren.
Misschien kijken we er ooit nog eens meewarig op terug, zoals ik eergisteren deed op de groene KPN telefooncellen, rode PTT brievenbussen en diverse bomen en perken vol wilde rozen die allemaal verdwenen zijn. Het heeft me goed gedaan weer even tijdelijk terug in de tijd te zijn geweest, zij het via bewegende beelden, en alles terug te zien zoals het is geweest. 

Hoe zou het er over twintig jaar uitzien?

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 171

Graag je mening

Dit artikel is passend (tzt NIET verwijderen) - 2 stemmen
11

Elk kwartaal verwijderen we een aantal artikelen. Je kunt ons helpen door je mening te geven. Zo heb je invloed op de inhoud van Schrijverspunt

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer