Terugblik

In deze rubriek geven een selecte groep schrijvers een persoonlijke terugblik over de voorafgaande periode. Daarvoor zijn in principe geen beperkingen dus dat is mogelijk als column, anekdote, analyse, etc. Kortom vrijheid voor de schrijver.

Terugblik

The happy few

Na een verrukkelijke rit langs de D559, de route langs de Côte d’Azur met zijn adembenemende baaitjes, belandden mijn Lief en ik op een terras. We bestelden versnaperingen waarvan de prijs je smaakpapillen doodsloeg, maar dat mocht de pret niet drukken, inbegrepen bij de prijs zat namelijk onbetaalbaar vermaak: uitzicht op enorme jachten, auto’s die minstens tien modale jaarsalarissen kosten en een horde toeristen die zich vergaapte aan de overdaad en ondertussen driftig en afgunstig nieuwe profielfoto’s produceerde.

Schuin voor ons zat een ander stel: hij met een bedrukte Gaastra-polo die prominent ‘St. Tropez’ gilde en deed vermoeden dat hij een fervent zeiler was, en zij met een hoed op waarvoor Brigitte Bardot een moord zou doen. Een tas met het logo ‘I love St. Tropez’ wachtte rustig naast hun tafeltje. Ik zal niet verraden waar we gestrand waren. In de ene hand had hij een kleine verrekijker, in de andere een glas rosé.

De landgenoot keek om; mijn bestelling van een paar minuten eerder, gesproken in mijn beste Frans maar met onbetwist Nederlands accent, had me genekt.

‘Wat een poppenkast, he?’ zei hij met een zuinig gezicht na een petieterige slok van de rosé.  Ik gaf hem met een instemmende knik en mijn allervriendelijkste glimlach gelijk, en vroeg of ik heel eventjes zijn verrekijkertje mocht lenen. Tussen ons en the happy few zat misschien maar een meter of twintig en ik was benieuwd wat ik te zien kreeg als ik onze werelden iets dichter naar elkaar toe bracht. Geen probleem, hij leende mij zijn gluurder en ik zette het ding tegen mijn ogen:

Liefdevol keek hij haar aan. Zij droeg een beige short en een hagelwit shirt en hij eigenlijk niets meer dan zijn witte krullen en de opzichtige glimmertjes die zijn nek sierden. Hij was net naar de kapper geweest, dat was wel duidelijk. Of hij was in ieder geval onder handen genomen door iemand anders in een beige short, een witte polo en een dienstbaar karakter. Hij zag er knap uit en hijgde verleidelijk in haar nek. Ze gaf hem een aai over zijn bol en hij keek haar vragend aan met zijn donkerbruine ogen. Zij kon hem niets weigeren, ook al zou ze dat soms wel willen, dat zag ik. Ze stond op het bovenste dek van een plezierjacht waar het plezier op dat moment nog niet vanaf straalde, en drukt haar gezicht in zijn wollige vacht. Het meisje fluisterde ongetwijfeld een zacht ‘On y va, mon petit pou-pou’ in zijn harige oren, en ze verdween, met het hondje op haar arm, uit zicht.

Op het dek eronder loungde (‘zat’ dekt de lading niet) een vrouw met ongewoon blond haar. Haar overvolle lippen staken af bij een rimpelig nekje dat haar leeftijd verried. Ze nipte aan een glas waarin zich hoogstwaarschijnlijk geen wijn van een huismerk bevond, en ze leek licht verveeld te kijken naar de reuring op de kade van Saint Tropez. Madame reikte naar een zonnebril van Prada of Gucci, zette hem op haar karakteristieke neus en dempte zo de drukte in haar voortuin.

Ik zag dat de loopplank werd uitgelegd en het meisje in het beige short stapte met de poedel van boord. In haar kielzog liep de poedelbewakingsdienst mee, eveneens in beige-witte bedrijfskleding, aangevuld met een zwarte zonnebril, een oortje en een kringelend snoertje langs zijn strakke kaak. Ik richtte de verrekijker weer op de vrouw, die haar zonnebril afzette en ook een verrekijker pakte. Ze bekeek de menigte op de kade en ik keek nog eens goed naar haar mimiek: de verveelde blik was verdwenen, haar mondhoeken gingen omhoog.

Dan leek ze haar verrekijker op mij te richten, en om te checken of dat zo was stak ik voorzichtig een duim op. Ze lachte, hief haar glas en ik playbackte ‘Santé’ terug. Onbetaalbaar. Saint Tropez, on ’s amuse!
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 699
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer