Loading...
Terugblik

In deze rubriek geven een selecte groep schrijvers een persoonlijke terugblik over de voorafgaande periode. Daarvoor zijn in principe geen beperkingen dus dat is mogelijk als column, anekdote, analyse, etc. Kortom vrijheid voor de schrijver.

Terugblik

Muizenissig

Zolang je geen last van muizen in huis hebt, ben je al gauw geneigd te denken dat dat ook nooit zal gebeuren. Nimmer zal ik deze denkfout weer maken. Nu is het met wilde muizen vaak zo, anders dan met tamme die in een kooitje zitten, dat je ze niet ziet want ze vermijden je wanneer je thuis bent. Nee, het zijn de stille getuigen die hun aanwezigheid verraden.
Kleine zwarte dingetjes die bij de plinten liggen, van veraf lijkend op pluisjes en van dichtbij op stukjes die vanonder je schoenen gevallen konden zijn. Dat vraagt niet om nader onderzoek en de dingetjes verdwijnen in de stofzuiger. Niks aan de hand. Maar tijdens een meer uitgebreide poetsbeurt valt op dat hier en daar kleine beschadigingen het houtwerk ontsieren. En dan lijken de zwarte dingetjes ineens hiermee te combineren.
Het telkens terugkeren van de zwarte dingetjes op nagenoeg dezelfde plekken doet vermoeden dat het hier om frequent bezoek gaat. En hoewel ik in beginsel geen hekel heb aan muizen wil ik ze toch voor zijn, in het geval er eentje het idee krijgt dat mijn gitaren wellicht zo lekker knaagbaar zijn. Weet ik veel hoe een muis dat ziet.
Muizenvallen zijn vrij verkrijgbaar, zonder recept of iets dergelijks. Toch loop je niet lekker rond wanneer je net zo’n ding hebt gekocht. Dit model had maar één doel: het muisje doden. En zo een simpel ontwerp. Een houten plankje, een ijzeren beugel en een krachtige veer die de twee verbindt. Met gevaar voor eigen vingers installeer je het geheel op een zelf te kiezen plek. Het enige dat je nog moet toevoegen is iets dat een muis als lekkernij beschouwt.
Midden in de nacht, tijdens het lezen van een boek, hoor ik klak, gevolgd door een piep. Daarna is het weer stil. De volgende ochtend kijk ik naar het doormidden geprakte lijfje van de muis. Het blokje kaas nog aan de tandjes geprikt. Bolle zwarte oogjes staren mij verwijtend aan en een bescheiden bloedplas omringt de val. Niet zo fraai, maar ja: probleem opgelost.
Tot na korte tijd de zwarte dingetjes weer beginnen te verschijnen.
Nee toch! Niet alweer.
Gelukkig zijn er ook muisvriendelijke vallen. Die zijn wel wat duurder, maar daar staat tegenover dat je geen vlekken in je laminaat krijgt. En dan maar eens een grondige bouwkundige inspectie uitvoeren en eventuele toegangen voorgoed afsluiten.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 822
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Ongeldige invoer

Ter controle je e-mailadres

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.