Terugblik

In deze rubriek geven een selecte groep schrijvers een persoonlijke terugblik over de voorafgaande periode. Daarvoor zijn in principe geen beperkingen dus dat is mogelijk als column, anekdote, analyse, etc. Kortom vrijheid voor de schrijver.

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 3637 niet laden

Terugblik

Koffie

 Elke dag die van mij is, begint met koffie. Van mijn slaapkamer naar de keuken en in de keuken naar de koffiepot, waar nog een beetje zomers kamperen  aan vastkleeft. Zonder nadenken de achthoekige Bialetti opendraaien en schoonspoelen. Het onderste potje vullen met water, drie schepjes koffie in de filter, het kannetje er bovenop dichtschroeven en het gasvuur aansteken. Het radionieuws laten binnenkomen en een douche nemen is ingesteld op de tijd die het water nodig heeft om door de koffie door te dringen. De espresso die borrelt, de koffiewolk die te voorschijn komt. Het is wakker worden langs je neus weg, zachtjes maar met enige aandrang. Het is robuust en ook een beetje chocola. Het is leunen tegen het aanrecht en de mok laten passen in beide handen. Het is de volle smaak van de melk en de koffie die jij de tijd over je tong gunt. Het is even overal ter wereld zijn.

Faro in de jaren 80. Een vissersdorp in een baai. Praten met een matroos uit Antwerpen bij een koffie met veel melk en suiker in een glas. Een energiebom.

Diezelfde koffie dronk ik in Sanaa, ongeveer het lekkerste dat daar te drinken was. Op de terrassen zaten mannen koffie te drinken, een enkele toeriste en ik als uitzondering. Midden in de nacht op een perron in Jaipur, om wakker te blijven, dronk ik - ik dacht - koffie die zoet zo goed deed, maar thee bleek te zijn met de kracht van koffie. Het was take-away in een sober kleipotje, dat je na gebruik uit de open ramen van de trein gooide, om daar gerecupereerd te worden door spoorwegkinderen.

Op Madeira, na een overtocht vanuit Nederland over de oceaan. Gezeild en met onvaste benen Funchal trotserend op zoek naar koffie. Carajillo, met cognac geserveerd in een kleine tas, met  een citroenschil. Een fris en heet genot, scherper kan ik mijn herinnering niet bijstellen.

Of in Jordanië, aan de rand van een amfitheater. Een man, uitgedost in traditionele kleren, serveert mij een Arabische koffie. Die koffie is met kardemon gekruid en meermaals opgekookt in een met spiegeltjes versierde koffiepot. Een smaak die me verrast, die me wakker het theater instuurt. Waar op één bepaalde plek beneden, je stem draagt tot aan de laatste rij.
Ik sta hier. Leunend tegen het aanrecht. Het is mijn ochtend. Het is mijn dag die begint. Met plannen of juist niet. Maar het is mijn dag. 
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 602

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer