Terugblik

In deze rubriek geven een selecte groep schrijvers een persoonlijke terugblik over de voorafgaande periode. Daarvoor zijn in principe geen beperkingen dus dat is mogelijk als column, anekdote, analyse, etc. Kortom vrijheid voor de schrijver.

Terugblik

Kittenterreur

Omdat de poes na mijn scheiding besloot in het huis van mijn ex te blijven wonen, voelde ik mij genoodzaakt uit te kijken naar een nieuwe. Ik struinde wat op internet, wachtte tevergeefs op een nestje dat een bevriende poes zou gaan krijgen en kwam uiteindelijk terecht bij de kattenopvang waar twee rode kittenbroertjes op een baasje hoopten. Hun moeder was half verwilderd gevangen nadat ze haar kroost geworpen had, maar intussen waren de heren gesocialiseerd en klaar voor een leven bij mensen.

De eerste dagen moesten ze wat wennen. Voorzichtig snuffelend gingen ze op onderzoek uit. Als ze op de bank wilden springen, kwamen ze nog niet tot de helft. Ze maakten wat gekke sprongen over de vloer en lagen daarna volkomen uitgeteld tegen elkaar aan in het poezenmandje bij de verwarming. Maar al gauw werden ze groter en behendiger. Na twee weken zat er voor het eerst een poes op het aanrecht aan het beboterde mes te likken. De week erna vond ik ’s morgens een omgevallen plant in de huiskamer, een groot deel van de aarde uitbundig omgeploegd, sporen van zwarte kattenpootjes over de plavuizen. En dat was nog maar het begin.

De poes waar ik ruim tien jaar mee woonde was een dame op leeftijd en bovendien een buitenpoes. Rotzooi maken deed ze op straat, als ze thuis was sliep ze. Naarmate de jaren verstreken sliep ze steeds meer. Alleen als het etenstijd voor haar was draaide ronkend ze om mijn voeten. Ik had het beeld van een poes, liggend op de bank of in de vensterbank en heel soms op schoot.

Mijn nieuwe katten zijn jong. Ze slapen veel, maar in hun wakkere perioden zijn het net twee ADHD’ers die hun Ritalin niet hebben gehad. Alles is speelgoed, ingebeelde prooi. Als ik schoolwerk aan het nakijken ben, zetten ze hun klauwen in mijn handen omdat die pen zo leuk beweegt. Als ik met mijn tenen wiebel, hangt er een kat in mijn been. Als ik de keuken dweil, vallen ze de mop aan. Ze gebruiken de bank als krabbaal. Ze gebruiken mijn been als klimpaal. Vorige week pikten ze de mandarijntjes uit de fruitschaal om er mee te voetballen. Vanavond, toen ik op zolder de was in het trapgat ophing, gebruikte er eentje een handdoek als een soort van liaan, waardoor de wasknijper losschoot en ik kat en handdoek een verdieping lager kon gaan ophalen. Als ik na mijn werk thuiskom is het een ravage. Mijn prachtige nieuwe woonkamer is een apenkooi geworden.  

Ik heb geprobeerd ze op te voeden. Het aanrecht was verboden terrein. Maar het is een bij voorbaat verloren wedstrijd. Een groot deel van de dag ben ik niet thuis. En heb ik niets te zeggen over hun wangedrag. Het heeft geen enkele zin ze ’s avonds te gaan bijsturen, katten pikken dat niet.

Dus ik berust. Zorg dat het aanrecht leeg is als ik vertrek. Laat geen eten op tafel staan als ik even de kamer uit moet. Heb alle planten op kasten gezet waar de katten niet bij kunnen. Stop mijn pennen in de la en kijk al het schoolwerk na op school. Eenmaal thuis speel ik met de katten en probeer zoveel mogelijk van hun jonge energie te genieten. Ooit komt er een tijd dat ze alleen één lui oog opslaan als ik een pen voor hun neus heen en weer wiebel. Dan denk ik met weemoed terug aan de tijd dat ze nog leven in de brouwerij brachten.  

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 215

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer