Terugblik

In deze rubriek geven een selecte groep schrijvers een persoonlijke terugblik over de voorafgaande periode. Daarvoor zijn in principe geen beperkingen dus dat is mogelijk als column, anekdote, analyse, etc. Kortom vrijheid voor de schrijver.

Terugblik

Help

‘Help!’ hoorde ik door het muurtje tussen mijn huis en dat van de buurvrouw. Er kletterde iets bij haar op de vloer dat een metalige klank gaf.
Ik liep naar mijn badkamer, die grenst aan de keuken van buuf, om te horen of de noodkreet een vervolg kreeg. Stilte. Nog even bleef ik staan en keek naar de rookflard die langs het plafond omhoog dreef. Vreemd, dacht ik. Maar omdat ik net een sigaret had uitgedrukt, kon het zijn dat de rook daarvan in mijn kielzog meegezogen was. Dat idee verwierp ik toen de geur van verbrand plastic mijn neus binnendrong. Weer hoorde ik een schreeuw vanaf de andere zijde van de muur. Meer rook dreef mijn sanitaire ruimte in. Er kon wel eens brand zijn, dacht ik. Oei, wat nu? Eerst naar boven en m’n gitaar voor alle zekerheid naar beneden halen of kijken hoe het met de buurvrouw is? Na enig wikken – aan het wegen kwam ik niet toe vanwege een toenemende plasticgeur – besloot ik eerst een deurtje verder te kijken. Ik trok mijn schoenen aan en merkte dat spanning bezit nam van mijn onderbuik. Wat zou ik aantreffen? Een luttel ogenblik spookten beelden van een heldhaftige redding, die ik wellicht moest verrichten, door mijn hoofd.
Eenmaal buiten wierp ik een blik door buuf’s keukenraam. Het was behoorlijk donker daarbinnen. Achter in de ruimte dansten kleine vlammetjes, hun licht diffuus door de rook die er hing. De stoelen met luipaardmotief-bekleding, waar ik wel eens op zit tijdens een burenbezoekje, stonden netjes aangeschoven aan de keukentafel. Ik meende de omtrekken van een persoon te zien. Snel liep ik verder naar de voordeur. Die stond open. Weer werd ik me bewust van spanning in mijn lijf.
Door de met rook gevulde hal ging ik de keuken binnen en daar stond mijn buurvrouw. Toen ze me hoorde, draaide ze haar hoofd en haar blik trof mij. Een blik als iemand die in korte tijd drie flinke joints achter elkaar gerookt heeft. Vervolgens keek ze weer naar de achtermuur. Daar hing een afzuigkap en die stond in de fik. De plastic behuizing smolt en viel in dikke druppels naar beneden op het gasstel, een spoor van dikke zwarte rook ijlde ze na. Er lag een wok op de grond.
‘Ik weet niet wat ik doen moet,’ zei de buurvrouw met vlakke stem.
‘Heb je 112 gebeld?’ vroeg ik.
Buurvrouw knikte en hield een hand omhoog met daarin haar telefoon. ‘Ik weet niet wat ik doen moet,’ zei ze weer en staarde naar de vlammen die zich nu via de druppels plastic verder verspreidden op de vloer.
Ik moest hoesten en probeerde te schatten hoe groot de kans was dat het vuur in mijn huis zou doordringen. Want er schoten beelden door mijn hoofd. Van die voorlichtingsfilms, die je wel eens ziet. Waar in een paar tellen een ruimte volledig door vlammen overwoekerd werd. De rook sloeg nu op mijn keel en ik vroeg me af hoelang buurvrouw daar al in stond.
‘Naar buiten,’ zei ik. ‘Rook is giftig. Het enige wat we kunnen doen is wachten op de brandweer.’
Buuf bleef kijken naar het vuur.
‘Kom,’ zei ik en gaf het goede voorbeeld. Ze volgde, gelukkig.
Buiten was het koud, maar de frisse lucht deed me goed. Ondanks dat ik misschien maar een minuut binnen was geweest. Al snel hoorden we sirenes en niet veel later zagen we grote rode auto’s met flikkerende zwaailichten de straat binnenrijden.
Twee uur later zat buurvrouw bij mij in de keuken. Ze had net gehoord dat ze haar huis niet meer in mocht vanwege een vermoeden van asbest. En dat allemaal vanwege kortsluiting in de afzuigkap. Nou ja, het is goed afgelopen. Gelukkig.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 730
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer