Terugblik

In deze rubriek geven een selecte groep schrijvers een persoonlijke terugblik over de voorafgaande periode. Daarvoor zijn in principe geen beperkingen dus dat is mogelijk als column, anekdote, analyse, etc. Kortom vrijheid voor de schrijver.

Terugblik

Een bijzondere ontmoeting

‘Ik kan me uw gezicht wel herinneren, maar ik weet echt niet meer hoe u heet,’ zei de vrouw tegen mij.

            Zij kon niet weten dat het andersom ook zo was.

            Nu kon ik haar de vergeetachtigheid niet kwalijk nemen, want het was slechts de derde keer dat wij elkaar zagen en ze werd al een dagje ouder. Bovendien waren we hier op de dagopvang voor ouderen met beginnende dementie. En aangezien ik daar als activiteitenbegeleider aan het werk was, vond ik het vervelend dat ik deze vrouw niet met haar naam kon aanspreken; dat is zo afstandelijk.

            Tja, dat is af en toe het lot van de invalkracht. Om van tientallen cliënten de namen te onthouden, daarvoor kom je dan te weinig op een dergelijke groep. Nou ja, mij lukt dat in ieder geval niet.

            Nu overkomt me het wel vaker dat ik iemands naam vergeet en doorgaans zeg ik dat dan gewoon. Maar in deze situatie kon zulke eerlijkheid wel eens verkeerd voor me uitpakken. Stel je voor dat de vrouw dacht dat ik de draak stak met haar ziekte.

Dat ze mijn opmerking zo zou opvatten leek me niet ondenkbaar. Natuurlijk is humor een belangrijke factor binnen dit soort zorg en er zitten absoluut een paar grote lolbroeken tussen de cliënten, maar grapjes over de gevolgen van hun ziekte worden zorgvuldig vermeden. De dood is een minder heikel punt dan de vreselijke aftakeling waarmee ze moeten omgaan.

Ik knielde neer bij haar rolstoel, zei: ‘Mijn naam is Norman,’ en stak mijn hand uit. Met een glimlach gaf ze me de vijf.

‘Mevrouw *piep*,’ zei ze.

            Enigszins opgelucht vervolgde ik ons gesprek.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 607

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer