Terugblik

In deze rubriek geven een selecte groep schrijvers een persoonlijke terugblik over de voorafgaande periode. Daarvoor zijn in principe geen beperkingen dus dat is mogelijk als column, anekdote, analyse, etc. Kortom vrijheid voor de schrijver.

Terugblik

Bommelding

Het monster Trotteldrom, zegt u dat iets? Dan bent u waarschijnlijk bekend met de avonturen van heer Bommel en Tom Poes. Zo fraai geschreven en getekend door Marten Toonder. Nog altijd vind ik de combinatie van beeld en tekst zoals hij dat deed, de perfecte manier om korte fantasieverhalen te vertellen. En regelmatig pak ik zo’n boekje uit de kast om opnieuw te genieten van al dat moois. Vorige week nog.

Zo listig als Tom Poes zelf, wist Toonder in nagenoeg alle verhalen thema’s te verwerken die van alle tijden zijn. Zo ook in Het monster Trotteldrom. In dit verhaal geeft hij uiting aan zijn angsten voor mensenmassa’s en het groepsdenken, en de gevaren die zij brengen. Angsten die wellicht hun basis kregen door Toonders ervaringen tijdens de tweede wereldoorlog. De oorlog die ondermeer woedde om politieke systemen zoals het fascisme en communisme te vervangen door democratie en vrijheid.

Parbleu! dacht ik, toen ik een tweede boodschap in het verhaal las. Want: Toonder bekritiseert het denken van de zo gemakkelijk te manipuleren massa, terwijl diezelfde massa de macht krijgt binnen een democratie. Power to the people, nietwaar? Althans, zo zou het moeten zijn. Het lijkt bijna tegenstrijdig. Of was het de arrogantie van Toonder, omdat hij dacht dat de meeste mensen nu eenmaal niet in staat zijn om verder te kijken dan hun neuzen lang zijn?

Ik weet eigenlijk nog steeds niet wat ik ervan moet denken – een te laag kukel, denk ik. Nou ja, één ding weet ik wel: wat is het toch fijn dat er zulke verhalen zijn.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 466
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer