In deze rubriek geven een selecte groep schrijvers een persoonlijke terugblik over de voorafgaande periode. Daarvoor zijn in principe geen beperkingen dus dat is mogelijk als column, anecdote, analyse, etc. Kortom vrijheid voor de schrijver.

Begin februari van dit jaar werden wij -oostelijke bewoners van Nederland- opgeschrikt door een oorverdovend kabaal vlak boven de huizen. Het geluid deed me denken aan een oud transportvliegtuig. Op dat moment kon ik me levendig voorstellen hoe bang de mensen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog moeten zijn geweest, als zo’n ding overvloog.

Eenmaal buiten kwam ik er achter, dat het om een helikopter ging. Ik kon dan wel niets zien, maar wel heel duidelijk de cirkelende bewegingen van de wieken horen. Het eerste denk je dan een traumahelikopter, want ach, je kunt niet op straat lopen of je hoort ergens wel een sirene loeien.

Diezelfde dag las ik echter via internet, dat het ging om een grootscheepse laagvliegtraining van dertien zware legerhelikopters (vijf Apaches, vijf Chinooks en 3 Cougars). Ik had nog nooit gehoord van Cougar helikopters, maar het lawaai dat die dingen produceerden zei genoeg. De piloten werden getraind om onder sterke bedreiging te kunnen functioneren als gevechtsvlieger. Er werden laagvliegoefeningen gehouden tot beneden 30 meter. Het “feest” zou tot 23 februari gaan duren.

De eerste paar dagen was het echt raak. Niet één, maar misschien wel alle dertien tegelijk vlogen uitzonderlijk laag af en aan. Het klinkt misschien ongeloofwaardig en overdreven, maar één keer kon ik zelfs de zwenkende wieken boven het huis voelen en was het alsof een krachtige luchtstroom door de badkamer joeg.

De volièrevogels fladderen alle kanten op en vlogen zich van schrik bijna te pletter tegen het gaas. De kat was bang geworden en zat met kogelronde ogen onderaan de trap en ook ik werd er nerveus van en raakte geïrriteerd. Konden ze niet boven Den Haag gaan oefenen? Waarom waren wij met zijn allen hier goed genoeg voor?

Ik had medelijden met alle dieren buiten, baby’s en kinderen die niet wisten wat hun overkwam. Wat zouden ze bang zijn! Ik was gelukkig niet de enige die zo dacht. De reacties waren niet van de lucht, zo las ik in de online-krant. Het was dan ook te gek voor woorden. Boeren waren boos, omdat de extreem laagvliegende legerheli’s paniek onder hun koeien en paarden zaaiden. De arme dieren sloegen uit angst op hol en braken zelfs uit. Koeien bleken als reactie minder melk te produceren. Miljardair Hans Melchers dreigde een rechtszaak aan te spannen tegen Defensie, omdat zijn reeën, fazanten, pauwen, eenden en honden van streek raakten en sommige er zelfs vandoor gingen.

De 15e februari las ik, dat het met ingang van die dag verboden was voor de piloten om zo laag over de stallen te vliegen. Melchers had zijn kort geding weer ingetrokken nu er rekening werd gehouden met het welzijn van dieren. Nog geen kwartier nadat ik deze updates las, sprong ik bijna van schrik uit mijn stoel. Dit was met recht laag-bij-de-gronds. Het liep tegen 23u00. Zelfs ’s avonds werden we niet met rust gelaten.

Gelukkig hebben we de vliegactiviteiten inmiddels weer achter de rug. Wat zou hierna volgen? Zo te horen krijgen nu de piloten van F16’s extra trainingen voor de kiezen. Ze nemen nu dezelfde vliegroute. Alleen dan wat hoger…

Dit artikel delen?
Pinit Fg En Rect Red 20

Graag je mening

Dit artikel is passend in deze rubriek - 0 stemmen
00
Dit artikel handhaven (tzt NIET verwijderen)? - 1 stemmen
10
%

Elk kwartaal verwijderen we een aantal artikelen. HELP ONS MET KIEZEN. Je kunt ons helpen door je mening te geven. Zo heb je invloed op de inhoud van Schrijverspunt.Je kunt ook een reactie geven.

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Rating StarRating StarRating StarRating StarRating Star Blank
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/