Terugblik is een rubriek waarbij een beperkt aantal leden/schrijvers periodiek een terugblik geven op de afgelopen periode. Dat kan door een column, een blog, een persoonlijke ervaring, een analyse, een anekdote, etc. Als er maar een relatie is met de voorafgaande periode. Kortom vrijheid voor de schrijver!

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 
2017 is voorbij. Eindelijk. Enerzijds is het jaar krankzinnig snel gegaan, anderzijds heeft het lang moeten duren voordat we het voorgoed gedag konden zeggen. Persoonlijk heeft het jaar mij lang genoeg geduurd. 

Het begon erg aardig allemaal. Mensen verkeerden nog in de vriendelijke roes van de voorgaande kersttijd. Mensen deden moeite voor elkaar, hadden tijd om zich te verdiepen in de ander en omgekeerd. Maar zodra het gewone leven weer aanving, ebde ook die gemoedelijke sfeer weer weg. De plichten riepen,  verantwoordelijkheden drukten. Iedereen leefde weer op zich en voor zich. Zo ging het vorig jaar, en zo gaat het straks verderop in januari weer.

Zo is het mij ook vergaan. Contacten werden losser, soms zelfs afgebroken. Correspondenties verwaterden hier en daar. Email-berichtjes werden korter. De (des)interesse in het alledaagse leven nam weer beslag van ons mensen. Het leven verviel weer in de gewone gang van alledaagse sleur. Elke dag hetzelfde. 

Tot…tot het moment, dat er drie goede kennissen (sommigen zouden ze vrienden noemen) praktisch allemaal achter elkaar plotseling uit het leven raakten. Eind februari, in maart en april. Natuurlijk kun je het “plotseling” wel tussen haakjes zette, want als je een kankerpatiënt bent, weet iedereen dat het vroeg of laat het onherroepelijke einde betekent. Ondanks het feit, dat de familieleden en buitenstaanders voorbereid zijn, kom het einde dan toch nog flink onverwachts.

Als niet-direct betrokkene (ik ben tenslotte geen familie) kwamen deze overlijdens zo vlak na elkaar als een flinke slag. Op zo’n moment word je zo met je neus op de feiten gedrukt. Alsof iemand je een spiegel voorhoudt met de woorden de tekst : ”het leven hangt aan een zijden draadje, dat slijt en knapt voor je het door hebt. Leef bewuster en beleef bewuster.”

Nu, ik leefde bewuster en beleefde bewuster, want nog geen maand later kreeg ik een nog ergere schok te verwerken. Toen mijn hond uit het leven weggleed tijdens een avondspoedoperatie, dacht ik, dat mijn leven op de kop stond en dat het nooit meer goed zou komen. Het duurde ook erg lang voordat ik er overheen was. Voor zover ik er overheen ben. Twaalf-en-een-half-jaar je leven delen met een vrolijke witte viervoeter, dat is een lange tijd. Over zo’n verlies stap je niet gauw heen. Het heeft dan ook een fikse domper op het afgelopen jaar gezet. Mensen, die geen hond hebben (gehad), zullen niet begrijpen waar ik me druk om heb gemaakt. Maar ik kan je verzekeren, dat een hond meer is dan een huisdier, dat moet worden gevoed en uitgelaten. Een hond is een deel van je leven en feitelijk ook een stuk van jezelf. Dat deel moet je koesteren, zolang je kunt. Dat deel moet je leven en vooral beleven.

2017 heeft voor mij maar weer bewezen, dat het leven je soms vreemde -vaak akelige- verrassingen bezorgt. Zelfs tegen het einde van het jaar. Laat ik dat jullie verder maar besparen, voordat ik helemaal in mineur verval. Sorry, dat mijn terugblik één grote klaagzang geworden is, maar ja, “leuker kan ik het niet maken.”

Het jaar bracht natuurlijk ook prettige dingen, nieuwe vriendschap,  fijne momenten, veranderingen ten goede, maar in eerlijkheid kan ik deze positieve zijde van 2017 niet zo gauw tevoorschijn toveren. Terugkijkend wordt al het positieve toch overschaduwd door de lessen die het leven mij dit jaar weer heeft geleerd. Probeer het leven te leven en te beleven, zolang de tijd het toelaat. Het kan zo maar opeens afgelopen zijn. Voorbij. Fini.
Pin It

Terugblik

Kwaliteit: 59.5% - 4 stemmen
Leesbaarheid: 42.33% - 3 stemmen

Totaal

Geef aub je beoordeling. Dat is mogelijk door op het gewenste aantal sterren te klikken. Rechts zie je de totaalscore.

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen

schrijversplekwelkom


Inloggen / Registreren / Persoonlijk menu

Je peroonlijk menu is na het inloggen zichtbaar!
   

Wegwijzer voor de website (Klik hier)

Klik op een van de mogelijkheden.

SCHRIJVERSPUNT

Schrijverspunt is een platform voor schrijvers, lezers en uitgevers. Je kunt op onze website terecht voor nieuwtjes en tips over schrijven en uitgeven.

SCHRIJVEN EN SCHRIJVERS

Informatie over schrijven, boeken over schrijven, cursussen, etc. Ook als je kennis wilt maken met andere schrijvers.

LEZEN EN BOEKEN

Informatie over boeken met recensies, boekfragmenten, boektrailers etc. Boeken die binnenkort verschijnen. Onze boekenwinkel en Boekenpartners.

ZELF SCHRIJVEN

Je kunt online meedoen aan vele schrijfactiviteiten, o.a. verhalen, blogs, columns en/of gedichten toevoegen of deelnemen aan een van de schrijfwedstrijden.

PUBLICEREN VAN JE WERK

Of je manuscript wordt uitgegeven door een uitgeverij, of dat je het uitgeven zelf (in eigen beheer) gaat doen - er komt veel bij kijken.

UITGEVEN MET SCHRIJVERSPUNT

Een boek in eigen beheer uitgeven is mogelijk bij Schrijverspunt Clusteruitgeverij. Uitgever Schrijverspunt geeft jouw boek uit zonder kosten voor jou!

Schrijverspunt Clusteruitgeverij

Uitgever Schrijverspunt

Veel plezier

Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2018