Voor schrijvers, door schrijvers

Meer van deze schrijver lezen?

 • Sprookjes

  Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als ongeschreven vertelling richtte een sproke zich tot ongeletterde volwassenen. Tegenwoordig zijn "sprookjes" kinderverhalen met levenslessen.
  De bekende sprookjes kennen we natuurlijk allemaal maar we lezen/horen ook graag verhalen die zelf verzonnen zijn. In deze rubriek bieden we de mogelijkheid om verzonnen sprookjes te lezen of toe te voegen. Gewoon om lekker voor te lezen voor kinderen of wie ze ook maar horen wil.

 • Meedoen?

  Wil je ook een sprookje publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis). De tekst mag niet meer dan 750 woorden bevatten. 
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

  Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Sprookje

Jouw sprookje hier toevoegen?

Stoere tante Emma (voorlezertje)

stoere emmaLaura en Liam vragen zich af of alles wat opa vertelt wel waar is, want zijn verhaaltjes lijken soms  op sprookjes, waar je zo een tekening kan bij verzinnen.

Ze was eerder klein, hun over groottante, maar dat maakte haar niet minder stoer. Dat had opa hen verteld want in feite was ze zijn tante en dus hun over groottante.

Emma woonde in de grootstad Brussel maar zij waren er nooit op bezoek geweest omdat ze al was dood gegaan voordat Laura en Liam geboren waren.  Hun mama had haar wel één keer gezien toen ze nog bij opa thuis woonde.

Opa had zijn tante Emma wel goed gekend en vertelde héél gekke verhaaltjes over haar.

Toen opa zelf nog maar zo oud was als zij nu waren kwam zijn tante soms helemaal uit het verre Brussel bij hem op bezoek.

De papa van opa, die ook de broer was van Emma – oef, wat een familietoestanden, kunnen jullie nog volgen?  Zijn papa dus, had de gewoonte om aan bezoekers die na hun bezoek weer huiswaarts keerden te vragen of ze zich nog even wilden opfrissen. 

Hij vroeg dan: “wil je nog eens door je gezicht vegen?”

Voor opa en zijn zussen en broers was tante Emma een chique dame uit de hoofdstad.  Haar haren waren keurig gecoiffeerd en  ze was gemaquilleerd en had poeder op haar wangen en vuurrode lippenstift  op haar mond.

Wanneer de papa van opa dus aan zijn zus vroeg : “Emma wil je nog eens door je gezicht vegen?”,  moesten de kinderen stiekem hard lachen, want stel je voor wat voor een schilderij dat zou geworden zijn als je door Emma’s gezicht had gewreven?

Toen opa zelf al getrouwd was en kinderen had was zijn tante Emma eens op bezoek bij hen. In Brussel spreken veel inwoners een mengelmoes van zowel Nederlands als Frans.  Zo zie je in oude Brusselse cafés in plaats van toilet soms het woordje ‘cour’ staan, dat is het Franse woord voor ‘koer’.

Vroeger kon je het toilet vaak buiten vinden, op de koer, vandaar dat nog vele oudere mensen ‘de koer’ zeggen als ze naar het toilet moeten.

Tante Emma wou naar het toilet en vroeg dus aan de mama van Laura en Liam waar de koer was? Hun mama was toen nog klein maar wist dat er achter het huis nog maar net een nieuw koertje was aangelegd.  Ze toonde het vol trots aan de tante.  Oma, opa en Emma schaterden van het lachen maar het kleine meisje begreep er niets van.

Opa ging trouwen en wilde tante Emma uitnodigen op zijn huwelijksfeest.  Hij was nog nooit bij haar geweest en was erg verwonderd dat hij midden in de stad voor een oud maar hoog gebouw stond. Nadat hij had aangebeld duurde het best nog even alvorens tante Emma puffend maar met een stralende glimlach de deur open zwaaide. Er was namelijk geen lift.

In de hall stond een kolenkit. Tante Emma verwarmde haar appartementje nog met een heuse kolenkachel. Ze woonde drie verdiepingen hoog en moest naar de kelder om er kolen te halen.  Daarom had ze maar meteen de kolenkit meegenomen. Dat spaarde haar een op-en-af-je langs de hoge steile trap.

Opa was erg verwonderd en bewonderde zijn tante.  Hij zei dat hij de kolenkit wel zou boven dragen maar dat wilde tante Emma niet.  “Ik doe dit elke dag”, lachte ze.

‘Wat een stoere dame, toch’, dacht opa en dat denken Laura en Liam voortaan ook over hun over groottante Emma.

Dit artikel delen?
 • Hits: 220
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal