Voor schrijvers, door schrijvers
 • Informatie

  Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als ongeschreven vertelling richtte een sproke zich tot ongeletterde volwassenen. Tegenwoordig zijn "sprookjes" kinderverhalen met levenslessen.
  De bekende sprookjes kennen we natuurlijk allemaal maar we lezen/horen ook graag verhalen die zelf verzonnen zijn. In deze rubriek bieden we de mogelijkheid om verzonnen sprookjes te lezen of toe te voegen. Gewoon om lekker voor te lezen voor kinderen of wie ze ook maar horen wil.

 • Meedoen?

  Wil je ook een sprookje publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis). De tekst mag niet meer dan 750 woorden bevatten. 
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

  Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Sprookje

Jouw sprookje hier toevoegen?

Ravi en de wijze kat

Ravi, een klein jongetje van zes jaar, wilde maar niet groter groeien. Hij woonde in een mooi land hier ver vandaan. Achter de vulkaan in een dorpje met hoge palmbomen en groene rijstvelden. Alle mensen in het dorp vonden hem erg lief, omdat hij altijd vrolijk rond huppelde. Helaas was er dus één probleempje. Ravi was te klein voor zijn leeftijd.

‘Lieve Ravi, wat voor eten moet ik je toch geven om je te laten groeien? Je wil toch profvoetballer worden? Dan moet je groot en sterk zijn!’ zei zijn moeder op een dag.

Ravi trok zijn schouders op. ‘Ik weet het niet mama, ik heb gewoon niet zoveel trek.’ Het liefst zat Ravi buiten vanaf de houten veranda toe te kijken naar zijn grotere broers en zussen, die buiten speelden. Omdat Ravi zijn beentjes heel dun waren kon hij nooit lang met hen mee doen.

Op een zonnige zomerdag, toen Ravi langs het voetbalveld naar school toe liep zag hij een heel klein katje zitten. Ravi begroette het dier en zei: ‘Hai katje, zit je daar in je eentje, wie ben jij ?’

‘Ik ben Pandoe. Mijn mama is kwijt. Nu heb ik heel veel trek’ antwoordde de kat met een zachte, vriendelijke stem.  

Ravi’s mond viel open van verbazing toen hij hoorde dat de kat kon praten. ‘Zoals je ziet, ben ik geen gewone kat’ vervolgde hij. ‘Als je mij na school wat melk komt brengen, praten we verder goed? Ik wacht onder de bosjes’. En zo gebeurde het, dat Ravi na schooltijd eerst terug holde naar huis. Hij deed snel zijn blauwe schooluniform met gele vlinderdasje uit en vroeg zijn mama om melk. Gelukkig had Ravi een slimme mama die snel doorhad waar hij heen ging. Zonder hem iets te vragen gaf ze hem melk mee. Stiekem volgde zij hem naar de plek waar de kat zat. Ravi had niets in de gaten. Achter de bosjes luisterde ze naar hun gesprek.              

Elke dag na school riep Ravi: ‘Pandoe , hier ben ik!’ en ging naast hem zitten in het gras. De kat sprong dan op schoot en liet zich eindeloos aaien. Ze kletsten over van alles en de kat wilde altijd weten wat Ravi geleerd had op school.

‘Vandaag heb ik leren tellen Pandoe. Satu, dua, tiga, empat, lima…’ Wat knap van jou Ravi! Als je goed leert haal je straks een mooi diploma’ zei de kat. Ravi merkte dat zijn buikje ging rommelen. Hij had toch eigenlijk best wel trek. Snel at hij het lekkere broodje wat zijn moeder in zijn rugtas had gedaan.

Na een paar weken zag zijn moeder dat Ravi bollere wangen kreeg. Ook paste zijn schooluniform hem beter. In de laatste week voor de schoolvakantie was de kat ineens verdwenen. Ravi zocht overal, op het schoolplein, bij het voetbalveld, maar nergens was hij te vinden. Dikke tranen stroomden over zijn wangen . De weg naar huis was de langste weg ooit die hij had afgelegd. Eenmaal de laatste heuvel over, zag hij zijn moeder vanaf de veranda uitbundig naar hem zwaaien. ‘Lieve Ravi, daar ben je! Wat ben je laat vandaag?’ vroeg ze hem.

‘Mama, ik had een heel klein katje gevonden. Bij het voetbalveld van school. Maar nu is hij verdwenen!’ snikte hij en klemde zijn armen om haar middel heen.

Zijn moeder gaf hem een kus op zijn voorhoofd en zei. ‘ Kijk eens wie hier is’. Door zijn waas van tranen zag hij op de schommelstoel een mandje staan. Hij liep er naar toe en gaf bijna een gil. Pandoe lag heerlijk spinnend te slapen.

‘Hij mag bij ons komen wonen, want je hebt zo goed voor hem gezorgd! zei ze. Wat ze hem niet vertelde was dat ze dit allang had besloten. Ze had Pandoe opgezocht, nadat Ravi hem de eerste keer melk had gebracht. Pandoe bleek een wijze kat te zijn. ‘Laat hem elke dag bij mij langs komen, dan zorg ik ervoor dat hij gaat eten. Daar zal hij van gaan groeien!’ had de kat tegen haar gezegd. Ravi dacht dat hij niet gelukkiger kon worden dan op dit moment, tot zijn moeder een echt voetbaltenue tevoorschijn haalde.

‘Deze was van je oudere broer. Nu pas jij hem aan’ zei ze en liet het shirt met het broekje zien. Vliegensvlug kleedde Ravi zich om en hij voetbalde die middag net zo lang, tot de zon onder zakte…

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 258
(De gemiddelde waardering is 4.7 door 9 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Op zoek naar nieuwe columnisten

We publiceren periodiek een nieuwe column op Schrijverspunt. Jouw column is dus ook welkom. We publiceren een column in volgorde van binnenkomst. Dus denk je dat je in staat bent een puntige…

Poëzie lezen of publiceren?

Poëzie is de kunst van het dichten. Ook is poëzie een verzamelnaam voor gedichten en verzen. Poëzie is een taaluiting waarbij een grote nadruk ligt op vorm, klank en beeldspraak. Het geheel is meer…

Een sprookje publiceren ?

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als…