Sprookjes

Sprookjes op Schrijverspunt

  • Sprookjes op Schrijverspunt

    Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als ongeschreven vertelling richtte een sproke zich tot ongeletterde volwassenen. Tegenwoordig zijn "sprookjes" kinderverhalen met levenslessen.
    De bekende sprookjes kennen we natuurlijk allemaal maar we lezen/horen ook graag verhalen die zelf verzonnen zijn. In deze rubriek bieden we de mogelijkheid om verzonnen sprookjes te lezen of toe te voegen. Gewoon om lekker voor te lezen voor kinderen of wie ze ook maar horen wil.

  • Wil je ook een sprookje publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis). De tekst mag niet meer dan 750 woorden bevatten. 
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Luiaard Luna moet op reis

Luna is een kleine luiaard die met haar familie woont in het regenwoud van Peru. De bomen en planten zijn er zó mooi dat de mensen de streek ‘Madre de Dios’ noemen, Moeder van God.

Hangend in een boom ziet Luna hoe haar vader lekkere hapjes klaarzet voor zijn vrienden. Hij is er al uren mee bezig. ‘Als je niet snel bent’, zegt Pa keer op keer, ‘moet je voor alles meer tijd uittrekken’.

Voor Tapas de Miereneter staan er stokjes met honing en spartelende mieren.

De Mocambo zaden met de lekkere pindasmaak zijn voor Teddy de Tapir. 

Reggie het Stekelvarken krijgt stukjes schors van de Kinaboom. Die zorgen voor een goed humeur.

Luna kan zien dat Pa nerveus is. Het moet een belangrijke bijeenkomst zijn.

-

De vader van Luna laat zijn gedachten dwalen. Het duurt nog even voordat het gebrul van de graafmachines stopt en de schemering invalt. Boom na boom wordt geveld. De geur van de mensen komt steeds dichterbij.

Het lawaai houdt veel dieren wakker die overdag moeten slapen. In de nacht, als het tijd is om te eten, zijn de kinderen moe en lastig. Geen wonder dat de grootste dieren al zijn vertrokken. 

Hij maakt zich zorgen over Luna. Ze is het liefste meisje van de wereld maar zelfs voor een luiaard is ze erg lui.

De rest van zijn kroost schuifelt van tak naar tak om de groenste bladeren te vinden. Luna hangt steevast op haar favoriete plek waar ze uitzicht heeft op de sterrenhemel. Helemaal uitgezakt en met een schuin hoofdje tuurt ze roerloos naar de maan.

Elke nacht brengt hij haar malse blaadjes en zegt, 'Morgen zoek je zelf wat'. Luna zegt nooit wat terug. Sinds haar geboorte heeft ze niet eens mama of papa gezegd. Soms denkt hij dat Luna uit luiheid niet wil praten.

Toch kan hij nooit boos worden op Luna. Als ze indommelt sluit ze langzaam haar ronde ogen tot scheve spleetjes. Onder haar platte neusje krult traag een brede glimlach. ‘Wat heb ik het fijn’, lijkt ze te willen zeggen.

Het gestommel van zijn vrienden trekt zijn aandacht. Ze zijn er.

-

'Jullie weten dat Luna niet de snelste is...', zegt Pa en komt meteen ter zake. Hij denkt dat Luna niets kan horen omdat ze meestal slaapt tot laat in de avond.

Pa gaat verder: 'We hebben lang gewacht maar nu is het tijd om te vertrekken. Jullie zijn mijn beste vrienden. Laten we samen op reis gaan. Dan kunnen we om de beurt Luna dragen. Anders ben ik bang dat de mensen ons inhalen en de boom omkappen waarin we slapen.'

Tapas de Miereneter slurpt een sliertje mieren naar binnen en murmelt, ‘Het gaat niet zo goed met mijn rug. Ik word een jaartje ouder.’

Met zijn kort slurfje propt Teddy de Tapir achter elkaar Mocambo zaden in zijn mond. ‘Ik heb nu al geen controle over mijn kinderen’, roept hij iets te hard. ‘Als ik ook nog op Luna moet passen, word ik overspannen.’

Reggie het Stekelvarken is zo opgewekt van de Kinaschors dat zijn stekels rechtop staan in een waaier van zwarte en witte vlekjes. ‘Ik ben zelf maar klein’, piept hij, ‘voor mij is Luna te zwaar.’

De vader van Luna durft niet aan te dringen. Hij beseft dat elke familie haar eigen boontjes zal moeten doppen. Ze praten nog wat over ditjes en datjes. Het is al helemaal donker als hij weer alleen achterblijft.

-

Luna heeft alles gehoord. Vanuit haar boom ziet ze hoe Pa verslagen voor zich uit staart. Kleine tranen rollen over zijn wangen.

Luna wil zeggen dat Pa niet verdrietig hoeft te zijn. Dat ze sneller zal klimmen. Dat het toch best aardige vrienden zijn. Dat het allemaal wel goed komt. Dat Pa de beste vader van de wereld is.

Maar Luna weet niet hoe ze woorden moet maken. Bijna gaat ze zelf huilen. Er zijn teveel gedachten in haar hoofd.

Luna zucht diep. Haast ongemerkt maakt ze een langgerekte klank. Aaaaah.

Ze schrikt even. Maar het geluid is mooi. Ze wordt er rustig van. Adem in. Nog een toon, veel hoger nu.

Zo ontdekt Luna dat ze kan zingen.

-

Luna zingt een melodie zonder woorden. Alle dieren horen op hun eigen manier wat de muziek wil zeggen.

Tapas de Miereneter voelt zijn rug sterker worden. Zolang hij nog niet bejaard is, kan hij Luna heus wel dragen.

Teddy de Tapir wordt altijd monter van spelende kinderen. Op Luna passen zal hem nieuwe energie geven.

Reggie het Stekelvarken is klein van postuur maar groot in vriendschap. Luna mag op zijn rug voor korte stukjes.

En Pa hoort in het liedje hoeveel Luna van hem houdt.

-

De volgende ochtend gaan ze samen op reis.

Als je in Madre de Dios een luiaard ziet in een maanverlichte boom, luister dan goed. Misschien is het Luna en hoor je haar zingen.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 240
(Gemiddelde waardering 5 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Hoogste beoordeelding:

Top 10 : Meest gelezen

Schrijfactiviteiten