Voor schrijvers, door schrijvers

Meer van deze schrijver lezen?

 • Sprookjes

  Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als ongeschreven vertelling richtte een sproke zich tot ongeletterde volwassenen. Tegenwoordig zijn "sprookjes" kinderverhalen met levenslessen.
  De bekende sprookjes kennen we natuurlijk allemaal maar we lezen/horen ook graag verhalen die zelf verzonnen zijn. In deze rubriek bieden we de mogelijkheid om verzonnen sprookjes te lezen of toe te voegen. Gewoon om lekker voor te lezen voor kinderen of wie ze ook maar horen wil.

 • Meedoen?

  Wil je ook een sprookje publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis). De tekst mag niet meer dan 750 woorden bevatten. 
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

  Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Sprookje

Jouw sprookje hier toevoegen?

Kleine rivier met groot geheim(2)

 Vanuit Ven-Zelderheide vervolgt het riviertje de Niers haar weg door dit kleine stukje Nederland en komt na vele bochten in een gebied, vrijwel zonder huizen net voor het dorp Ottersum. Het imposante gebouw kan men al van verre zien staan. Het is het landgoed “Roepaen”. Dit landgoed kent een rijke historie welke teruggaat tot 1735.

 Het gebouw heeft de tand des tijds nauwelijks doorstaan. Brand, oorlog, verbouwingen, watersnood, het viel aan bijna alles ten deel. Tijdens de diverse verbouwingen vond men tekeningen op de muren in het gedeelte waar begin jaren 50 'geestelijk gestoorde kinderen' gehuisvest waren. De tekeningen zijn bewaard gebleven en gedocumenteerd. Opvallend zijn diverse levensechte afbeeldingen van deze kinderen samen met hele kleine “kinderen” van amper 35 cm hoog. Ook bestaan er boeken waar tekeningen in staan met soortgelijke getrouwe afbeeldingen uit de tijd dat nonnen hier hun onderkomen hebben gevonden. Er wordt zelfs gefluisterd dat er bewegende beelden bestaan over deze tijd. Ook daar is het volk te zien wat hier kennelijk in harmonie met de bewoners jarenlang heeft geleefd. Het is een goed bewaard geheim dat er een fototentoonstelling blijkt te bestaan over het Niersvolk.

 Wat is er verandert in de tijd dat het Niersvolk zich tegenwoordig amper laat zien? Deze vraag heeft vele wetenschappers al slapeloze nachten opgeleverd. Feit is dat vooral bij de kano-opstapplaats tegenover het landgoed talloze voetafdrukken zijn gevonden van hele kleine voetjes. In het gastenboek van de kanoverhuur schrijven kinderen enthousiast hoe ze gegiechel in het riet hebben gehoord. Ze laten tekeningen achter waar duidelijk groene puntmutsjes te zien zijn tussen het riet.

 Wie ooit in de buurt is van het landgoed, matig vooral uw snelheid want ze steken zo maar de weg over.

 Het landgoed “Roepaen” staat tegenwoordig voornamelijk bekend staat als het 'Paradiso van het Zuiden' met meer dan 100 concerten per jaar. Je moet dan ook niet versteld staan indien je auto voorzien is van kleine voetafdrukken wanneer men weer huiswaarts gaat. Het Niersvolk danst graag op de autodaken van de concertgangers.

 

Dit artikel delen?
 • Hits: 34
(De gemiddelde waardering is 3 door 1 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 3 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter inactiefSter inactief
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal