Sprookjes

Sprookjes
  • sprookjes120Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als ongeschreven vertelling richtte een sproke zich tot ongeletterde volwassenen. Tegenwoordig zijn "sprookjes" kinderverhalen met levenslessen.
    De bekende sprookjes kennen we natuurlijk allemaal maar we lezen/horen ook graag verhalen die zelf verzonnen zijn. In deze rubriek bieden we de mogelijkheid om verzonnen sprookjes te lezen of toe te voegen. Gewoon om lekker voor te lezen voor kinderen of wie ze ook maar horen wil.

  • Wil je ook een sprookje publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis). De tekst mag niet meer dan 750 woorden bevatten. 
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Feitje en de Minstreel

Er was eens een heel slim vrouwtje; Feitje was ze genaamd. Van kinds af aan was ze al heel goed met getallen, dus het zal niemand verbazen dat Feitje in haar latere leven zo veel mogelijk informatie verzamelde om er vervolgens percentages, trends en er wat voor becijferingen nog meer uit te halen. Haar recentste ontdekking was dat het lokale ziekenhuis een lager sterftepercentage had dan voorheen.

Op een dag kwam er echter een minstreel met een veel grimmiger verhaal. “De kwaliteit van ziekenhuizen en doktersposten gaat achteruit!” riep hij onder andere. Feitje kon haar oren niet geloven en besloot de minstreel aan te spreken.

            “Minstreel,” zei Feitje, “de kwaliteit van ziekenhuizen gaat helemaal niet achteruit. Tien jaar geleden werden mensen gemiddeld nog 75 jaar oud en nu zelfs al 80! Bovendien sterven er minder mensen in het ziekenhuis dan voorheen. De kwaliteit moet dus wel beter zijn.”

            De minstreel zuchtte.

            “Mensen mogen dan wel ouder worden,” antwoordde hij, “maar als je bijvoorbeeld kijkt naar de vrouw van de slager, die geopereerd moest worden aan haar schouder – zij moest wel vier weken wachten voordat ze terecht kon! Dokters krijgen het steeds drukker, dat kan de kwaliteit nooit ten goede komen. Er sterven simpelweg minder mensen in het ziekenhuis omdat ze er nooit terecht kunnen!”

            “Je vertelt wel een mooi verhaal, maar waar zijn je cijfers?” vroeg Feitje, maar die had de minstreel niet.

Een paar weken later had Feitje wederom goed nieuws voor de inwoners van het land: brood en vlees wordt goedkoper. Toen de mensen dat hoorden, snelden ze naar de bakkers en de slagers om even een extraatje in te slaan. De minstreel tekende echter protest aan, maar al snel vroeg Feitje weer: “je vertelt wel een mooi verhaal, maar waar zijn je cijfers?” En die had de minstreel niet.

Later die maand kwam Feitje voor de derde keer met goed nieuws: uit een tevredenheidsonderzoek is gebleken dat 58% van de inwoners tevreden is met hoe het land bestuurd wordt. Dat is de hoogste waardering in twintig jaar.

            “Dat zullen niet de boeren, de bakkers en de dokters zijn,” zei de minstreel toen hij aan kwam lopen.

            “Die 58% gaat over het hele volk,” legde Feitje uit. “Daar zal wel een dokter of een bakker bij zitten.”

            “Het hele volk? Mij heb je niets gevraagd.”

            “We zijn langs allerlei verschillende plekken geweest,” beet Feitje de minstreel toe, “vooral in de kroegen waren mensen heel erg bereid om over het land te praten.”

            “Geeft dat niet een vertekend beeld van de publieke opinie als je juist daar de welwillendste mensen hebt gesproken? Een groot deel van het land komt immers niet in de kroegen.”

            “Ik heb geen reden om dat aan te nemen. Je vertelt dus weer een mooi verhaal, maar waar zijn je cijfers?”

            Ondanks dat de minstreel deze niet had, gaf hij dit keer niet op.

            “Zelfs als je cijfers zouden kloppen,” zei hij, “dan is alsnog 42% ontevreden. Je verafschuwt mij omdat ik een verhaal vertel – een verhaal dat ik niet onderbouw met cijfers. Je doet alsof alleen een cijfer kan uitdrukken wat waar is. Maar cijfers vertellen niet wat goed of fout is; het zijn de mensen die er een waarde aan verbinden.”

            “Ik wilde de cijfers alleen maar meedelen,” stamelde Feitje met een rood hoofd. “Het is helemaal niet de bedoeling om mensen te beïnvloeden. Ik wil ze alleen informeren.”

            “Maar dat gaat niet samen,” antwoordde de minstreel. “Gesproken waarheid staat nooit los op zichzelf, maar kan op haar beurt voor een nieuwe keten van waarheidswording zorgen. Waarheid is ten zeerste retorisch en jij, Feitje, jij bent zelf eigenlijk ook een minstreel.”

            “Een minstreel, zeg je?” riep Feitje verbaasd. “Hoe durf je?”

            “Net als alle anderen vertel jij een verhaal en pretendeert dat jouw verhaal het juiste is. Je vroeg aan mij wat mijn cijfers waren, maar Feitje, wat is jouw verhaal?”

            Maar die had Feitje niet en ze droop af. Maandenlang dacht ze na over wat de minstreel haar gezegd had. Was ze echt niets anders dan een mislukte verhalenverteller? Een schrijver die haar publiek al het werk laat doen? Feitje besloot haar nieuwe rol te accepteren en sloeg in het uitvoeren daarvan door. Ze besloot samen te werken met de andere minstrelen om recht te doen aan wat dan ook de waarheid wezen mocht. Daarmee leefden Feitje, als geradicaliseerde minstreel, en de anderen nog lang en gelukkig.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 295
(Gemiddelde waardering 4.5 met 2 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

ziek zijn

okt 12, 2019 Poëzie Sherina aka.sheri

Scheeloogje.

nov 09, 2019 Kort verhaal Pieter Wouter Broekharst

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

Volkswijsheden (5)

nov 06, 2019 Quote Hans Van Battel

Meer schrijfactiviteiten